Mivel a gasztrós témák menők, ne legyen ez alól az Európa-blog sem kivétel: íme néhány tipp, ha valaki megéhezik a sógoroknál 

– vezette fel legutóbbi, nekünk írt levelét Bécsben élő olvasónk, Dániel. Most arról számol be, hogy az utóbbi évek tapasztalatai alapján hová érdemes menni Bécsben, ha az ember enne egy jót, de nem a fine dining dimenzióiban.

Az osztrák fővárosban egymást érik az éttermek, csak tudni kell, melyikbe érdemes bemenni. Jelen írásomban az elmúlt évek tapasztalatából válogattam ki azokat a helyeket, amik megtetszettek. Elöljáróban annyit, kár összehasonlítani az árakat az otthoniakkal, itt minden sokkal drágább. 

Étteremben nem kapunk sört 4-5 euró, üveg bort 20 euró, főételt 8-10 euró alatt – és akkor még nagyon halványan fogott a toll. A kiszolgálás nagyban helyfüggő, a híres, turisták által sokat látogatott helyeken általaban bunkók a pincérek, viszonzásként nyugodtan fizethetünk borravaló adása nélkül. Ahol jófejek velünk, ott lehetünk bőkezűbbek a kb. 10%-os szabály itt is érvényes.

Kezdjük a helyi konyhával. Az osztrák a részben közös történelem hatására nem esik annyira távol a magyartól, itt is találunk a hazaihoz hasonló, laktató ételeket. A méltán híres schnitzel, pedig ha tetszik, ha nem, veri a magyar rántott húst. A Figelmüller igazi turistalokál, előtte kígyózva állnak a sorok, helyfoglalás nélkül nem érdemes odamenni. Jó még a Zum alten Fassl vagy Haasbeisel, bár az áraik ezenek is borsosak, de a pénzért nagyon minőséget kapunk.

Szomszédok lévén, a magyar konyha is képviselteti magát az osztrák fővárosban. Az Ilonas Stüberlt ’56 után letelepedett magyarok nyitották, az éttermet most a lányuk viszi. A kockás abrosszal terített asztalokon meleg pogácsa várja a betérőt, a további fogások pedig felérnek egy jól sikerült országimázs-reklámmal. Az egyetlen hátulütő, hogy 1500 Ft a korsó Borsodi. Hasonlóan jó étterem a Mini, itt a széles étlap mellett jó magyar borokat is adnak. [Ugyanakkor ezek a helyek bizonyára főleg az ott élő magyaroknak érdekesek; aki Magyarországról, üdülni megy oda, talán inkább a helyi jellegzetességeket kóstolják meg – a szerk.]

Az olasz konyhából sem szenved hiányt Bécs. Ha pizza, akkor Riva étterem, ahol a szakácsok nápolyi olaszok, úgyhogy ha ők nem tudják, milyen az igazi Diavolo pizza, akkor valószínűleg senki sem. Ennél kicsit olcsóbban a L'Osteria lánc éttermeiben kaphatunk jó pizzát.

Tisztaság és szerviz szempontjából a Hauptbahnhofnál található étterem viszi a pálmát. A felszolgálók nagy része magyar, úgyhogy itt nyelvismeret nélkül sem halunk éhen. Nagy divatjukat élik a városban a hamburgeres lokálok, ezekkel, bár Dunát lehet rekeszteni, igazán jót találni nehéz. Az elmúlt években a következőket találtam az átlagnál jobbnak: Le Burger a Mariahilferstrassszen, a hamburger mellé szabadon választható szószok zseniálisak, a wasabis majonézt kötelező kipróbálni. A mediumra ásütött, magos zsemlében tálalt húspogácsa a “said the butcher to the cow” étteremben is nagyon finom.

Érdekes akkor lesz igán a gasztrónómiai túra, ha távoli országok konyháit kívánjunk felfedezni. A japán vonalat képviselő sushi-éttermekből sok akad, az egyik legjobb a Hitomi: a hal mindig friss, a rizs pedig olyan, amilyennek kell lenni, enyhén ragadós, pálcikával jól ehető. Bár nem vagyok nagy rajongója, a vietnámi éttermek pho levesei szintén nagyon divatosak, Ázsiát többször megjárt barátom szerint nagyon finomat lehet kapni a Pho Saigon étteremben .

A vacsora végeztével itt is szokás még egy-két ital erejéig betérni egy bárba, vagy egy jobb kocsmába. Italpreferenciától függően a sörösök a Charlie P`s vagy a Shamrock felé vehetik az irányt, itt remek ír és más nyugati-európai sörök kaphatók; a borok kedvelői a több helyen is megtalálható Wein und Co.-ban találhatják meg számításukat.

Ön is külföldön élő magyar? Vannak érdekes tapasztalatai, vagy jó tanácsai?
Írjon nekünk!
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Kár összehasonlítani az árakat, itt minden sokkal drágább

Bécsben élő olvasónk, Dániel most arról írt, hová érdemes menni Bécsben, ha az ember enne egy jót, de nem a fine dining dimenzióiban.

11 · Oct 01, 2017 11:59am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments