Ami a fenti képen látható, arra 6378 forintot költöttem a zöldségesnél. Alább még jobban meg lehet nézni a teljes bevásárlásomat.

Ezeket vettem:
  • egy fej kelkáposzta (425 Ft);
  • egy zeller (564 Ft);
  • négy darab póréhagyma (900 Ft);
  • egy csomag újhagyma (645 Ft);
  • egy csomag retek (591 Ft);
  • egy fej saláta (537 Ft);
  • egy fürt szőlő (1074 Ft);
  • valamint 1 kiló, azaz öt szem alma (1638 Ft).

Miért került ez a pár dolog ennyire sokba a zöldségesnél?

Azért, mert a zöldséges Zürichben volt.

Nyilván senkinek nem újság, hogy nyugaton minden drágább, se az, hogy Svájcban meg minden még drágább, mint általában nyugaton, de azért gondoltam, érdekes lehet egyszer számokkal megmutatni, hogy konkrétan mit jelent a svájci drágaság. Tudom én, hogy kár összehasonlítani, de mondjuk ha ön abba a helyzetbe kerül, hogy magyar fizetése van, de Svájcban kell élelmiszert vásárolnia, akkor azért jobb tudni, hogy mire számítson az ember. Hát erre, mutatom a számlát is közelről, amiből kiderül, hogy ez a végösszeg úgy jön ki, hogy az ÁFA (Mehrwertsteuer, MWST) csak 2,50%, azaz pont a tizede a magyarnak.

Ebből a képből is látszik, hogy bár minden extradrága a magyar viszonylatokhoz képest, az igazi agybaj-kategória a gyümölcs.

Kiugróan luxuscikk volt az egy fürt szőlő, amit kifejezetten arra való tekintettel vettem, hogy jönnek majd a vendégek a hétvégén, ne csak alma legyen. A szőlő kilója 8,20 frank, azaz 2202 Ft.

Második helyezett a Topaz nevű alma, ami 5,60 frank kilónként, ez 1504 Ft, ami hajmeresztő ár egy kiló (Svájcban termett) almáért. Be kell, hogy valljam, hogy nem ez volt a legolcsóbb alma, mert a legolcsóbb alma 5,40-be került, de azt valamiért egyáltalán nem találtam szimpatikusnak, és ilyen árfekvésben az a 20 rappen differencia nem oszt, nem szoroz.

Ez a zöldséges egyébként a Zürich külvárosában lévő helyi közértünk mellett heti háromszor letáborozó, lakókocsiból áruló mozgókofa, akiről mindig is feltételeztem, hogy nyilván olcsóbb a közértnél, de ez az elmélet megdőlni látszik, mert arra kifejezetten emlékszem, hogy a közértben csak 4 frank volt az alma kilója, ami alig több, mint ezer forint, sőt az egyik fajta alma akciósan csak 2,20 frankba (591 forintba) került az ábécében. 591 forint egy kiló almáért itt kiugróan olcsónak számít, a normál ár ezer forint fölött van.

Az átszámításhoz a Magyar Nemzeti Banknak a vásárlás napján hivatalos középárfolyamát alkalmaztam, ami

268,57 Ft/frank

volt.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Erre 6378 forintot költöttem a zöldségesnél

Mindig szokták mondani, hogy nem szabad átszámítani az árakat. Szerzőnk megtette, kapott is egy szívbajt. Na vajon melyik ország zöldségese ez?

139 · Dec 07, 2017 09:00am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments