Baromi izgalmas dolgok kerültek elő egy leeresztett amszterdami folyó medréből

2018.08.04. 07:23

Elég menő régészeti kiállításra való anyag gyűlt össze egy leeresztett amszterdami folyó medréből. A vizet metróépítés miatt eresztették le és így bukkantak rá arra több mint 700 ezer tárgyra és maradványra, amik az évszázadok során a folyóban kötöttek ki. Például ez a mobiltelefon a 2000-es évek elejéről:

tk3s swns amstel haul 33
Fotó: Northfoto

De itt egy protézis is, ami a vízben végezte...

tk3s swns amstel haul 38
Fotó: Northfoto

...ahogy ez az antik fésű is a folyómederből került elő:

tk3s swns amstel haul 42
Fotó: Northfoto

Szerencsére a talált tárgyakról rengeteg fénykép készült, sőt a projektnek még egy külön honlapot is indítottak, ahol konkrétan végig lehet görgetni a történelmet a kétezres évektől kezdve, időszámításunk előtt 119 ezer évvel ezelőttig és meg lehet nézni, hogy melyik korból, mik kerültek elő.

tk3s swns amsterdam 01
Fotó: Northfoto

Ez egy új módja annak, hogy az embereket közelebb hozzuk a régészethez. Nem típusonként kategorizáltuk a leleteket, hanem korszakonként és ez adja a munkánk lényegét

- mondta a Daily Mailnek a projektben részt vevő egyik régész, aki azt is hozzátette, hogy a különböző korokhoz tartozó tárgyakból nagyon jól lehet rekonstruálni, hogy egy adott időben, milyen volt a város lakóinak élete és viselkedése.