Hát be kell vallanom, hogy a cím szándékosan némileg megtévesztő, mert feltehetőleg ön is könnyűzenei együttesre és koncertre asszociált belőle. Hát nem ez a helyzet: a címben említett zenekar a Budapesti Fesztiválzenekar, a címben említett tanárnőt pedig bloggerként mutattuk be tavaly egy interjúban. Makk Zsuzsának a tanítás mellett a színház és az opera a hobbija, havonta átlagosan 26 előadást néz meg, és önnek meg nekem ebből annyi hasznunk van, hogy minderről blogot is ír, amelynek a címe Mezei Néző.

Namost a Budapesti Fesztiválzenekar az elmúlt 12 napban hatszor adta elő A kékszakállú herceg várát, Bartók Béla egyetlen operáját. Ebből három előadás a MüPában volt, viszont egy Hamburgban, egy Luxembourgban és egy Párizsban, és Makk Zsuzsa utazott a zenekar után és valamennyi előadást meghallgatta, ami egy annyira figyelemre méltó európai körút, hogy úgy gondoltuk, itt van a helye nálunk. Már csak azért is, mert rengeteg érdekeset lehet róla olvasni a Mezei Néző blogban.

A nem is annyira mezei néző erről az Európát átszelő vállalkozásról így mesélt nekünk:

Két hónapig hittem azt, hogy kényelmesen csatlakozhatok a zenekarhoz, míg kiderült, hogy ez csak a támogatóknak lehetséges (ha befizetnek), így végül utánuk mentem egyedül – hol megelőztem őket... Minden előadást meg is írtam mostanára. Izgalmas volt, mert mind a hat valóban más volt, a közönség is másként reagált. Igazából ez a Kékszakállú történet – minél inkább nézem – tényleg baromira aktuális, annyira arról szól, mennyire nem tudunk egymással kapcsolatot teremteni, nagyon húsbavágó. Megérte egyszer ezt ilyen töményen is megélni.

Ha most önnek is megjött a kedve az utazáshoz, akkor New Yorkot tudjuk ajánlani: szombaton a Budapesti Fesztiválzenekar a nagy presztízsű Carnegie Hallban adja majd elő A kékszakállú herceg várát és más Bartók-műveket, Fischer Ivánnal és Sebestyén Mártával.