A francia származású Alice Livanart nagy népszerűségnek örvend a cosplayerek körében. A jelmezkészítésben rendkívül tehetséges lány tavaly meg is nyert egy nagyobb versenyt  hazájában, május óta pedig a 2019-es EuroCosplay nevű rendezvényre készült egy igencsak nagyszabású projekttel, amit a szervezők megvétóztak. A cosplay-közösség azonban kiáll a lány mellett.

Alice Livanart évek óta szenvedélyesen foglalkozik a cosplay világával. Kedvenc karakterei közé tartoznak a League of Legends hősei is, ezúttal is közülük választott egyet. Livanart hónapokon át dolgozott a jelmez részletein, még protéziseket is készített, hiszen amíg ő egy törékeny nő, addig az általa megformálni kívánt karakter egy méretes férfi. Készült egy teljes felsőtest, illetve egy hegekkel borított maszk is. A teljes szett összértéke háromezer euró, azaz kb. egymillió forint körül mozog.

A jelmez az EuroCosplay nevű rendezvényre készült, miután azonban a szervezők meglátták a kész művet, gratuláció helyet kitiltották azt a versenyről. A vezetőség azzal indokolta a döntést, hogy Livanart egy színesbőrű karakter bőrébe kívánt bújni, ami rasszizmusnak számít.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#POWEROFCOSPLAY ✅ This is the true power of cosplay ! I made Pyke (@leagueoflegends ) because I wanted to show everyone that you can be whoever you want. 💪 I won the french cup of cosplay with only one purpose : making Pyke real 🏆 I wanted to push crossplay on a whole new level even though it was the hardest cosplay I ever made. My goal : inspiring people to go beyond their limits 🍾 . . Photo left : @b.rugraff . . #cfc2k19 #cfc #coupedefrancedecosplay #pykelol #pykeleagueoflegends #leagueoflegendscosplay #leagueoflegends #pykecosplay #pyke #bilgewater #moba #lolcosplay #powerofcosplay #power #sfx #silicon #protese #crossplay #protesedesilicone #smoothon #riotgames #videogame #livanartcosplay #sidebyside

livanartcosplay (@livanart.cosplay) által megosztott bejegyzés,

A Twitter-poszt alatt, amit az EuroCosplay közölt, a kommentelők egyhangúan nemtetszésüket fejezték ki. Többen érveltek azzal, hogy ezzel a hozzáállással azt is sérelmezhetnék, ha valaki parókát húz, vagy kisminkeli magát.

A versenyre egyébként nem egyszerű bekerülni, minden ország csupán egy cosplayert delegálhat. A csehországi versenyző pedig máris úgy döntött, hogyha Livanart kreációja nem lehet jelen a rendezvényen, akkor ő sem megy el rá.

Sziasztok! Csak szeretnélek tájékoztatni titeket arról, hogy Csehország képviselője sem megy el az EuroCosplayre. Még úgy is támogat engem, hogy sosem találkoztunk. Most pedig a többi versenyzőhöz szólok: A legjobb módja annak, hogy megmutassuk az EuroCosplaynek, hogy túl messzire mentek és változtatniuk kell a hozzáállásukon, az az, hogy bojkottáljuk az idei versenyt. A Cosplay egy család, és szembe kell szállnunk az elnyomókkal. (...) Hiszen mi a cosplay, ha nem tisztelgés egy karakter előtt, akit szeretsz? Mit számít, hogy fehér, fekete, lila, vagy éppen egy manó?

– írja posztjában Livanart, aki azóta kap hideget-meleget a követőitől.