Több szempontból archaikusnak ható sztoriról kaptunk fotókat a héten: egy holland pár október első hétvégéjén elutazott Milánóba, ahol a galambokat etetve fényképezkedtek Instára. Ebben szerintük az a hírértékű, hogy milyen viccesen rájuk szálltak a galambok, tönkretéve az influenszerkedésnek szánt fotót, de ha az ember belegondol, könnyen arra juthat, hogy van két másik vetülete a dolognak, ami jóval elgondolkodtatóbb.

Egyrészt több, mint fél éve élünk már a koronavírus világában, és egyre távolabbinak tűnik az az idő, amikor még menő volt azt fitogtatni az Instagramon, hogy elruccantam Milánóba/Barcelonába/Párizsba egy napra vagy egy hétvégére. És még régebbinek tűnik az az ártatlan időszak, amikor még nem volt jobb program a turistáknak a galambetetésnél, és amikor nem volt köztudomású, hogy pl. mennyi kárt okoznak ezek a madarak a történelmi belvárosok jobb sorsra érdemes műemléképületeiben. Arról nem beszélve, hogy higiéniai szempontból is elég, khm, bátor, aki közel engedi őket magukhoz.

Annak idején voltak madáreleség-árusok Olaszország galambokról ismert helyein, de Firenzében 2006 óta, Velencében pedig 2008 óta tilos etetni a galambokat, így aztán árusok sincsenek már bő egy évtizede. A fenti borítókép 1999-ben készült Velencében a Szent Márk téren egy nőről, aki úgy tűnik, valamiért élvezi azt, ami éppen történik vele, de Pumped Gabo 2017-ben a tiltás ellenére is etette a galambokat ugyanitt a realityje kedvéért.

Sokakból ugyanis zsigeri undort vált ki ez a madárfaj, a többieknek azonban el kell magyarázni, hogy az ürülékük, a fészkeik és a nekik kiszórt kajamaradékok mind-mind olyan szennyezést jelentenek, amik egyrészt rombolják a műemlékeket, másrészt közegészségügyi szempontból kifejezetten veszélyesek egy-egy zsúfolt város központjában. Nos, a fenti képeken látható holland pár azonban még nem kapta meg a memót, és mivel pont Milánóban a Dóm téren nincs külön megtiltva a galambetetés, rögtön neki is láttak galambot etetve fényképezkedni Instára, mert hát nyilván ezért jöttek ide. Ha még nem tette volna, nézze meg ennek a két holland személynek a képeit a fenti galériában, különben az egész milánói útjuk felesleges környezetszennyezés volt!