Megspórolunk önnek egy bekezdésnyi felvezető szöveget arról, hogy ilyen karácsonyunk, mint a mostani lesz, még nem volt, ehelyett figyelmébe ajánlunk néhány tanácsot Kiss Laura pszichológustól. A szakértő arra tett javaslatokat, hogyan birkózhatnak meg a helyzettel kicsit könnyebben a külföldön élő magyarok. A helyzetük azért kicsit más, mint az itthon élőké, mert sokan számolhattak azzal, hogy az ünnepekre hazajönnek, de az például az országonként eltérő korlátozások miatt ez lehet, hogy idén nem sikerül. Lássunk néhány ötletet, mi segíthet ebben az esetben!

1. Beszélni a honvágyról

„[...] a hétköznapi nyelvhasználatban is hangsúlyosak a származási hely erős érzelmi vonatkozásai, például amikor anyaföldről, szülővárosról vagy édes otthonról beszélünk. A honvágy tehát természetes érzés, s ha őszintén kimutatjuk, kiderülhet, hogy más, külföldre szakadt ismerősünk is hasonlóan érez, vagy érzett valamikor” – javasolja Kiss Laura. Szóval érdemes beszélni a problémáról, nemcsak azokkal, akik hiányoznak nekünk, hanem azokkal is, akik hasonló helyzetben vannak. „Így megtapasztalhatjuk, hogy nem vagyunk egyedül, és megértésre lelhetünk, vagy éppen mi magunk nyújthatunk támogatást”.

2. Újfajta online, közös élményeket keresni

A telefonálás, a videós hívások mellett „találhatunk kreatívabb módszereket is a másokkal való együttlét élményének megélésére. Például nézhetünk filmet vagy sorozatot egyszerre, miközben vonalban vagyunk egymással, de társasjátékozhatunk is online vagy szervezhetünk virtuális találkozókat is ünnepi étkezésekre, ajándékbontásra”.

3. A régihez ragaszkodni

Gondolhatnánk, hogy mindent ugyanúgy, de egyedül csinálni sokkal rosszabb, de ez nem feltétlenül van így. „A karácsonyi szokások és családi hagyományok követése ismerős ünnepi légkört teremthet számunkra, mely különösen fontos, ha most először töltjük a karácsonyt távol a családunktól. Ha például az előző években mindig 24-én díszítettük a fát, ha nem hiányozhatott az asztalról a bejgli vagy a halászlé, vagy ha számunkra a karácsonyi készülődés csak az adventi gyertyagyújtástól volt az igazi, akkor idén se mondjunk le az ünnepi szokásainkról!” – javasolja Kiss.

 4. Testileg is rendben lenni

Nem újdonság, hogy a rendszeres testmozgás általában is javítja a hangulatot, de télen azért nem csoda, ha nem ez jut először az eszünkbe. „Tehetünk például tempós sétát egy csendes helyen, hiszen a fák vagy a víz közelsége segíthet felfrissülni és helyreállítani lelki egyensúlyunkat. De aki inkább az otthoni tornára vagy a szobabiciklire esküszik, az is megtapasztalhatja a mozgás jótékony hatásait.” Kiss szerint a hasi légzés gyakorlása is segíthet a stressz kezelésében.  Ennek lépései:

  • teremtsünk nyugodt körülményeket magunk körül,
  • vegyünk jó mély levegőket, és a belégzéskor nyomjuk kifelé a hasunkat, hogy a rekeszizmunkat megdolgoztatva mélyebbre jusson a levegő,
  • belégzés közben gondoljunk arra, hogy „a testem megtelik nyugalommal”,
  • kilégzés közben pedig arra, hogy „a testem kiengedi a feszültséget”.

Ezt ismételjük meg ezt ötször, lassan és kényelmesen.

5. Tudatosan keresni örömteli tevékenységeket

Ezen nem nagyon van mit magyarázni: segíthet, ha aktívan törekszünk arra, hogy jó élményekkel töltsük ki az időnket, legyen az valamilyen hobbi, vagy passzív élmény, az otthoni kézműves projektektől egy könyvig.

6. Csökkenteni a közösségimédia-használatot

Mindig érdemes törekedni arra, hogy tudatosabban használjuk a közösségi médiát, de egyfelől a járvány, másrészt az ünnepi élmények dokumentációja miatt még rosszabb hatást válthat ki belőlünk a céltalan görgetés. „Figyeljünk arra is, hogy a közösségi médiát inkább csak kapcsolattartásra, ne pedig mások ünnepi fotóinak böngészésére használjuk.”

Ön külföldön fog idén karácsonyozni? Vagy került már hasonló helyzetbe? Esetleg van egy jó ötlete, hogyan lehet úrrá lenni a honvágyon?
Írja meg nekünk!
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Hat dolog, ami segíthet a külföldön rekedt magyaroknak idén karácsonykor

Kiss Laura pszichológus tanácsai úgy egyébként is mindenkinek segíthetnek, aki nem érzi jól magát mostanában, vagy szeretne felkészülni az idei különös ünnepekre.

7 · Dec 13, 2020 09:06am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments