Ebben a sztoriban az a hír, hogy egy meglepő dal került a TikToknak köszönhetően a hallgatottsági listák élére Nagy-Britanniában, de jóval távolabbról kezdem, hogy teljes legyen a történet.

sea shanty egy olyan munkadaltípus, amit hagyományosan tengerjáró hajókon dolgozó brit melósok/tengerészek énekeltek az évszázadok során. Van egy Soon May the Wellerman Come című ilyen munkadal, amit bálnavadászok kezdtek el énekelni valahogy 1860-70 körül, van, hogy a címét csak Wellermanre rövidítik. Ezt tette a The Longest Johns nevű folkegyüttes, akik 2020-ban dolgozták fel ezt az éneket, és az ő verziójuk bizonyos népszerűséget ért el tavaly a TikTok nevű videómegosztón.

Még nagyobb sikere volt a skót Nathan Evansnak, aki szintén megcsinálta a saját verzióját ennek a dalnak. Ő 26 éves, és korábban postásként is dolgozott, aztán elkezdett folkdalokat énekelgetni a TikTokon, majd áttért csak sea shantykre. A Wellerman lett a legsikeresebb dala, alább hallgató az ő verziója.

Bár a fenti videó a legnézettebb verziója ennek a dalnak a YouTube-szerint, készült Nathan Evans Wellermanjéből egy remix, és ez segítette hozzá a számot, hogy olyan népszerű legyen, hogy az átvegye a vezetést 9 hét elsőség után Olivia Rodrigótól, szóval az Egyesült Királyságban már nem a Drivers Lincence a leghallgatottabb dal, hanem az alábbi. (Az USA-ban sem első már az első jogsiról szóló szerelmes szám, de ott nem a bálnavadászok dala vette át a vezetést Olivia Rodrigótól, hanem Drake.) Szóval alább hallgatható meg a Wellermannek a 2021-es fiatalok zenei ízlését kiszolgálni próbáló remixe, ami az igazi áttörést meghozta.

Miközben a 220 KID x Billented remix hangzása nagyon 2021-es, addig a videóklip erősen a korai '90-es éveket idézi. Teszi ezt minden bizonnyal elsősorban azért, mert menő ezt a korszakot idézni mostanában, de másodsorban talán azért is, mert az ilyen hagyományos daloknak, illetve gyerekdaloknak a technósított feldolgozásai ekkor voltak a legnépszerűbbek. Mindenesetre itt egy másik house-os remix, ez szintén retrós videóklippel rendelkezik, de csomó egyéb verziót lehet még találni a YouTube-on vagy természetesen a TikTokon. Valószínűleg elkéstem a figyelmeztetéssel, de szólok mondjuk most, hogy

vigyázat, ez a dal Baby Shark-szinten fülbemászó!

Mindenesetre a műfaj máig legismertebb darabja a svéd Rednex zenekartól a Cotton Eye Joe, ami 1994-ben jelent meg és vált világsikerré, érdekes összehasonlítani a fenti két videót az alábbival.

És a végére egy TikTok, amiben valaki Jack Sarrow-nak beöltözve őrül meg a Wellermanre.

@deagal_remyr

What‘s your favourite shantie/song? 🙂 ##jacksparrow ##wellerman

♬ ARGULES Wellerman Remix Sea Shanty - ARGULES