A Communards nevű együttes onnan rémlik a legtöbbeknek, hogy 1986-ban volt egy hatalmas slágerük, méghozzá a Don't Leave Me This Way című dal feldolgozása (de az sem kizárt, hogy a Never Can Say Goodbye-t is hallotta ön már tőlük). A Communards kettő tagból állt, ott volt egyrészt az énekes, Jimmy Sommerville, aki korábban a Bronski Beatben, később szólóban énekelt – sőt, énekel a mai napig. Másrészt volt egy billentyűse-szaxofonosa is a Communardsnak, Richard Coles, aki korábban szintén a Bronski Beat tagja volt, később azonban megtért. Egy ideig katolikus szerzetes volt, de végül az anglikán egyházat választotta, és 2005-ben pappá szentelték. Nagy Britanniában azóta sem tűnt el teljesen a rivaldafényből, de csütörtökön egy szomorú hír miatt írt róla a BBC.

Coles és együttestársa, Jimmy Sommerville már a '80-as években is nyíltan vállalták, hogy melegek, minden bizonnyal ez is közrejátszott abban, hogy Coles végül az anglikán egyházat választotta, ez a felekezet ugyanis 2005 óta engedélyezi lelkészeinek, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítsenek azonos nemű személlyel. Coles 2010-ben létesített egy ilyen kapcsolatot, méghozzá egy másik meleg lelkésszel, akivel együtt éltek, de önmegtartóztatásban. Élettársa, David Oldham felvette Coles vezetéknevét.

Az egykori zenész lelkészként sem vonult vissza a showbiznisztől, rendszeresen vállal szerepléseket rádió- és tévéműsorokban, nem csak vallásos témákban. A most 59 éves tiszteletes szerepelt például a Celebrity Masterchef és a Strictly Come Dancing című celebvetélkedőkben, ezeket a műsor(típus)okat a magyar nagyközönség elsősorban A konyhafőnök VIP, illetve Dancing With The Stars címmel ismeri.

Richard Coles 2019 decemberében jelentette be a fenti tweettel, hogy élettársa elhunyt, de a tiszteletes azt csak most hozta nyilvánosságra, hogy mi okozta partnere halálát: az alkoholizmus által okozott májproblémák. A lelkésznek csütörtökön egy könyve is megjelent, amiben élettársáról, az ő elvesztéséről és a gyászról ír (a memoár címe: The Madness of Grief: A Memoir of Love and Loss).

Aki szeretett már valaha olyan embert, vagy élt már együtt valaha olyan emberrel, aki függőségben szenved, az tudja, mennyire nehéz ez

– idézi most a BBC Colest, aki azt mondja, élettársa már valószínűleg akkor alkoholista volt, amikor 2007-ben összeismerkedtek, de ezt annak idején még egyikük sem tudta. 2010-ben házasodtak össze, Oldham állapota azonban később egyre súlyosbodott, és Coles úgy írja le, hogy bár melodramatikusan hangzik, az alkohol hatása alatt élettársa tényleg olyan volt, mintha egy démon szállta volna meg. Ezzel együtt azonban a férfi hatalmas szégyent érzett függősége miatt, Coles ezért nem hozta korábban nyilvánosságra, hogy miben halt meg az élettársa 43 évesen.

A The Guardiannek adott interjúban a tiszteletes többek között a következőket mondja arról, hogy élettársa minden erejével, mégis sikeretelenül próbálta titkolni alkoholfüggőségét:

muszáj volt adnom alá a lovat a hazugságokban, amiket azért mondott, hogy eltitkolja az ivást valaki elől, de mindezt úgy, hogy rajta kívül mindenki számára nyilvánvaló volt a helyzet, én pedig ostobának éreztem magam és feszengtem. De muszáj volt így tennem.

Az új könyv többek között foglalkozik a bűntudattal, amit Coles azért érez, mert nem tudta megmenteni a férfit, akit annyira szeretett, és beszámol arról is, mennyit segített neki az, hogy olyan csoportba kezdett el járni, ahol alkoholisták házastársai, illetve rokonai oszthatták meg egymással érzéseiket és tapasztalataikat.

A tiszteletes egyébként nagypéntek alkalmából a keresztút egyes állomásait a közelmúlt egy-egy eseményével állítja párhuzamba egy posztsorozatban a Twitteren. Az alábbi képpel George Floyd letartóztatását Jézus keresztre feszítéséhez hasonlítja.