Kövesse velünk Nagy-Britannia 70 évig regnáló uralkodónőjének búcsúztatóját percről percre.

  • Vilmos walesi herceg családját követően Harry sussexi herceg felesége, Meghan Markle is megérkezett II. Erzsébet királynő temetésére.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • II. Erzsébetet várhatóan magyar idő szerint este 8 óra 30 perckor helyezik örök nyugalomra férje, Fülöp herceg mellé a windsori Szent György templomban található VI. György királyról elnevezett kápolnában.

  • Megszólalt a nemzeti himnusz, a királynő koporsóját szállító átlátszó kocsi pedig elindult Londonból. A háttérben a Westminster Apátság harangjai szólnak, a család konvojban követi a néhai uralkodót.

  • Másik nevén a Hyde Park Cornerhez, ahol II. Erzsébet koporsóját halottaskocsira helyezik, és onnan viszik tovább Windsorba.

  • II. Erzsébet koporsójára egy olyan koszorút helyeztek, amely elkészítéséhez abból a mirtuszból származó virágot használtak, amit az 1947-es esküvői csokrába is tettek. Ez fia, III. Károly kérése volt.

  • A Westminster-apátság elé beparkoltak a külföldről érkezett államfőket szállító buszok. 

  • London valóságos szellemvárossá vált, az emberek nagy része ugyanis a Westminster-apátság környékén hallgatta II. Erzsébet búcsúztatóját, míg mások nagyobb parkokban táboroztak le vagy épp otthonról, tudósításokon keresztül követték az eseményeket. Az utcákon senki sem járt.

    (Szabó Orsolya)

  • II. Erzsébet királynő évekig konzultált arról, hogy milyen legyen a temetése – áll a Buckingham-palota közleményében. Állítólag a Canterbury érsekkel együtt készítették el a szertartásrendet, Judith Weir pedig egy új kórusművet is komponált a temetésre. Az elhunyt uralkodónőre emlékezve 2 percre megállt az élet az egész országban.

     

  • A királynő koporsóját az orgona hangjára vitték ki az apátságból, a koporsó mögött a királyi család tagjai vonulnak. A királynő koporsóján a BBC szerint egy levél látható fiától, Károly királytól. A levélen a következő szöveg áll: „Szeretettel és odaadással, Károly.” A koporsót Londonon keresztül a Wellington-diadalívhez viszik, miközben folyamatosan harangoznak a Big Benben. A menet több állomással jut majd el Windsorba, ahol este temetik el II. Erzsébetet Fülöp herceg mellé.

    Az apátságban egyébként Károly király nem szólalt fel. Tőlük hallhattunk beszédet:

    • Patricia Scotland, a Nemzetközösség főtitkára
    • Liz Truss miniszterelnök, aki János evangéliumából olvasott föl
    • Justin Welby, Canterbury érseke
    • Westminster dékánja

    Az elhangzottakból az Index idézett.

  • Katalin hercegné a néhai királynő nyakékét viseli a búcsúszertartáson. Bár nem először van rajta az ékszer, ez mindenképpen szép gesztus Vilmos herceg nejétől.

    (Szabó Orsolya)

  • A diplomáciai kapcsolatok az Egyesült Királyság és Oroszország között az oroszok Ukrajna elleni inváziója óta teljesen megszakadtak. Vlagyimir Putyin szóvivője azt mondta: az orosz elnök akkor sem fontolta volna meg a temetésen való részvételt, ha meghívták volna.

    Szíria, Venezuela és Afganisztán képviselőit sem invitálták meg. Ennek az az oka, hogy az Egyesült Királyságnak nincs teljes körű diplomáciai kapcsolata ezekkel az országokkal.

    Észak-Koreát (KNDK) és Nicaraguát arra kérték fel, hogy csak nagyköveteket küldjenek, államfőket ne.

    (Szabó Orsolya)

    (BBC)

  • Többen úgy döntöttek, hogy a búcsúztatóról lemaradva nem a Westminster-apátság közelében vernek tábort, hanem egyből a Windsori kastélyhoz mennek, hogy ott talán közelebbről láthassák a néhai királynő koporsóját és az azt kísérő királyi család tagjait.

    A nagyjából egyórás búcsúszertartás után II. Erzsébet halottas ládáját egy hozzávetőleg szintén egyórás díszmenetben a Hyde Park délkeleti sarkában emelkedő Wellington-emlékműhöz viszik, majd onnan gépjárművel a királyi család legnagyobb rezidenciájára, a London központjától körülbelül 25 kilométerre nyugatra fekvő Windsorba szállítják a legszűkebb családi kör búcsúszertartására.

    A konvoj az MTI szerint lakott területeken halad majd át az autópályákat elkerülve, hogy a kijelölt út mentén a lakosság fel tudjon sorakozni.

    A néhai uralkodó koporsóját hétfő este a csaknem ezeréves windsori kastély VI. György királyról – a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról – elnevezett emlékkápolnájának kriptájában helyezik el II. Erzsébet néhai férje, Fülöp edinburghi herceg koporsójával együtt.

    Fülöp herceg tavaly áprilisban, életének századik esztendejében hunyt el, tőle is a windsori kápolnában vettek búcsút. Már akkor bejelentették, hogy hitvese halála után koporsóját ideiglenes nyughelyéről átviszik II. Erzsébet temetkezési helyére és együtt helyezik őket végső nyugalomra – írja az MTI.

  • Megtörte a gyász András herceget. II. Erzsébet királynő másodszülött fia már azt sem viselte jól, amikor a katonai menettel elindulva a Westminster Hallból a közeli Westminster Apátságba, vagyis az állami gyászszertartásra szállították néhai édesanyja koporsóját. 

    Daily Mail című brit napilap által közreadott fotón jól látható, mennyire megrohanták az érzelmek a botrányairól is elhíresült herceget, aki könnyeivel hiába küszködött.

    Ezúttal sem viselte a katonai egyenruhát, azt ugyanis csak a királyi család aktívan szolgáló tagjai vehetik fel.

  • II. Erzsébet királynő temetése világszerte hatalmas érdeklődést vált ki az emberekből. Várhatóan 4,1 milliárd embert ültet tévéképernyők elő a búcsúszertartás, mely így a világ legtöbb nézőt vonzó tévés eseményévé válik, bukkant rá a 24.hu.

  • Megosztotta II. Erzsébet temetésének menetrendjét hivatalos weboldalán a királyi család. A szertartás magyar idő szerint 12 órakor kezdetét vette a Westminsert-apátságban.

    A közzétett dokumentum többek között tartalmazza a temetésen elhangzó egyházi énekeket és bibliai igéket, imákat, valamint részletesen taglalja az apátságba szervezett teljes programot. A leírást itt olvashatja el. 

    (Index)

  • A királynő koporsóját kísérő menetet haditengerészek vezették, mögötte III. Károly király, Anna hercegnő, András herceg, Edvárd herceg, Vilmos herceg és Harry herceg meneteltek. Harry és András herceg nem viselhetett katonai egyenruhát. A Westminster-apátságban Meghan Markle és Katalin hercegné is csatlakozott, hogy utolsó útjára kísérjék az uralkodót. Sarolta és György herceg is jelen vannak, testvérük, Lajos herceg nem. A Westminster-apátságban kétezer meghívott vesz részt a ceremónián.

  • A hivatalos londoni temetésre Donald Trump nem kapott meghívót, a Washingtonban tartandó megemlékezésre ugyanakkor a még élő, korábbi amerikai elnökök mellett őt is meginvitálták.

    A Vanity Fair értesülései szerint egyelőre sem ő, illetve Barack Obama, Bill Clinton, George Bush és Jimmy Carter sem erősítette meg részvételi szándékot a Washingtoni Nemzeti Katedrálisban tartandó szertartásra.

    Magára a temetésre csupán a jelenlegi amerikai elnököt, Joe Bident és feleségét, Jill Bident hívták meg.

    (Szabó Orsolya)

  • Hatalmas skót dudaszó mellett, a néhai királynő kedvenc hangszerének dallamaira vonult a menet a Westminster-apátságba. II.Erzsébet koporsóját a  birodalmi állami korona díszíti. A korona értéke felbecsülhetetlen: aranyból készült, 2868 darab gyémánt, 17 zafír, 11 smaragd és 269 darab gyöngy található rajta néhány rubin mellett. Pár éve a szakértők megpróbálták felbecsülni a királyi ékszergyűjtemény legikonosabb darabját,

    értékét nagyjából 5 milliárd fontra, azaz több mint 2300 milliárd forintra datálták.

    A néha brit királynő fia, III.Károly fejére a koronázás során azonban nem a birodalmi állami korona fog kerülni. Erre a hagyomány szerint a Szent Eduárd-koronát használják, immár 1660 óta. Az új uralkodó csak néhány pillanatig viseli majd a fejdíszt, amely több mint két kilót nyom.

    birodalmi koronát maga a királynő is csak ritka alkalmakkor viselte, ugyanis annak súlya is közel két kiló. II.Erzsébet még 2018-ban viccelődött is ezzel:

    Nem nézhetsz le, miközben felolvasod a beszéded, fent kell tartanod az állad, különben eltörik a nyakad

    – mondta akkor a királynő.

    A törvény értelmében a birodalmi állami koronához mindössze hárman érhetnek hozzá: maga az uralkodó, Canterbury érseke és a királyi koronaékszerész, aki a megfelelő állapotban tartásáért is felel.

    (Szabó Orsolya)

  • Vilmos walesi herceg családját követően Harry sussexi herceg felesége, Meghan Markle is megérkezett II. Erzsébet királynő temetésére.

  • Kamilla királyné lépett be először a Westminster-apátságba, utána Katalin hercegné és gyermekei, Sarolta hercegnő és György herceg.

    II. Erzsébet koporsóját felrakták egy ágyútalpra, így indultak el az apátságba.

  • A CNN-News18 élőben közvetíti az eseményeket a YouTube-on. A közvetítés mellett szavazást is indítottak a szerkesztők „Ön szerint III. Károly uralkodása a monarchia felett ugyanolyan sikeres lesz, mint II. Erzsébet királnyőé?” kérdéssel.

    Az eddig választ adók 34 százaléka nemmel, 30 százalék igennel, 19 százalékuk talánnal szavazott, 17 százalék pedig nem tudta megmondani.

    A közvetítést a cikkünkbe ágyazott videón is nézheti, valamint alább nálunk is szavazhat a véleményéről.

    Ön szerint lesz olyan sikeres a III. Károly vezette Egyesült Királyság, mint II. Erzsébet idején?

  • A fotót a Buckingham-palota tette közzé az uralkodó temetésének előestéjén. A portrét Ranald Mackechnie fotós készítette II. Erzsébetről még májusban, a platinajubileumi ünnepség előtt.

    Érdekesség, hogy az uralkodó a kedvenc gyöngysorát viseli és azt a brosst, melyet a 18. születésnapjára kapott az édesapjától, VI. Györgytől.

  • A 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet élete előtt adózva 96–szor kongatják meg a harangokat a néhai királynő temetését megelőzően.

    Hazai idő szerint pontban 11:15-kor a második harangszó is elhangzott.

  • Többen is megérkeztek már a Westminster-apátságba, ahol névre szóló ülőcédulák szerint már jó páran elfoglalták a helyüket a hátsó sorokban. A bevonulásokat halk, ámde ünnepélyes zene kíséri, miközben az apátságon kívül egyre izgatottabbak, mintsem szomorúak a bámészkodók. Többen menetrendet is nyomtattak, hogy pontosan tudják, mikor számítsanak a királyi család tagjainak érkezésére.

    A környező utcákon több millió ember jelenlétére számítanak, a temetésre összesen kétezer meghívott vendéget várnak. Az eseményen részt vevő politikusok közül már a helyszínre érkezett Nadhim Zahavi, a Lancasteri Hercegség kancellárja, míg az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden elakadt a Westminster-apátság felé vezető úton a Marble Archnál a DailyMail egy forrása szerint. Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége már a hétvégén az Egyesült Királyságba érkezett, akárcsak hazánk köztársasági elnöke, Novák Katalin.

  • Kivételes, „kulisszák mögött” készült felvételt tett közzé Daily Mail című brit napilap azokról a hűséges egyenruhás gárdistákról, akik a nap 24 órájában állnak őrséget II. Erzsébet királynő koporsójánál. A fáradhatatlan munkát végző őrök szerda óta ügyeltek az uralkodónő felravatalozott koporsójára a Westminster Hallban, hat órás műszakokban váltva egymást.

    A királyi őrök így töltötték jól megérdemelt pihenésüket:

    (IndianExpress)

  • A tervek szerint nagyjából 8 perc alatt, egy ágyútalpon húzzák majd át II. Erzsébet koporsóját haditengerészek a Westminster Hall-ból a Westminster-apátságba, ahol megközelítőleg egy órás ceremóniát tartanak. Az odavezető menet élén a királyi család tagjai haladnak majd, mögöttük a legfontosabb gyászolókkal. Az utcákon várhatón több millió ember sorakozik majd. Egy biztonsági szakember szerint csak a The Malltól az apátság felé vezető Parliament Street két oldalán 1,5-1,5 millió emberre számítanak.

    Nem véletlen, hogy a Washington Post beszámolója szerint ez a szertartás jelenti London legnagyobb biztonsági kihívását a második világháború óta, hiszen a helyszínen a királyi családtagok mellett több mint 90 ország kormányfője lesz jelen. A mesterlövészek már készenlétben állnak a háztetőkön, az Index helyszíni tudósítója szerint 

    a hangosbemondón keresztül figyelmeztetik a bámészkodókat, hogy ne lóbálják a nagyobb zászlókat, mivel kitakarják a látóteret.

    A terület légterében megfigyelő drónok köröznek, miközben a szárazföldön tízezer egyenruhás és több ezer civil ruhás rendőr, valamint 2500 katona teljesít szolgálatot. Mindezen túl a kulcsfontosságú területeken napok óta bombakereső kutyákkal járőröznek rendőrök, a brit hírszerző ügynökségek pedig a terrorfenyegetettséget vizsgálják. Egy különleges egység továbbá azokat figyeli, akiket a királyi család potenciálisan veszélyes követőinek tartanak.

    Kora reggel a rendezvény lebonyolításában segédkező rendőrök tapsvihar kíséretében vonultak végig a Parliament Streeten, ahol jelenleg minden alkalommal üdvrivalgásban törnek ki a britek, amikor valaki végigmegy az utcán.

  • Közép-európai idő szerint ma reggel 9 órától lehetett számítani a meghívott 500 díszvendég érkezésére a westminsteri apátságba. Rajtuk kívül még 1500 vendéget várnak, az érkezés folyamatos.

    II. Erzsébet temetése az év legnagyobb diplomáciai eseménye lesz, a világ minden tájáról érkeznek állam- és kormányfők, valamint más országok uralkodói, illetve egykori királyi családok tagjai is, például a Habsburgok. Vezető politikusok közül jelen lesz többek között Joe Biden és Emmanuel Macron amerikai és francia elnök, a kanadai kormányfő, Justin Trudeau és Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök. Hazánkból Novák Katalin képviselteti magát. Nem szerepel ugyanakkor a meghívottak listáján Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajnával folytatott háború, és Belarusz vezetője az oroszok segítése miatt, továbbá nem lesz jelen Ali Hámenei, Irán első embere, illetve a korábbi brit gyarmat, Mianmar jelenlegi irányítója sem. Utóbbi területen katonai puccsal szerezték meg a hatalmat a jelenlegi vezetők 2021-ben.

    Mint ismert, II. Erzsébet 96 éves korában, uralkodásának 71. évében, hosszas betegeskedés után vesztette életét Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján szeptember 8-án. Koporsóját szerdán ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban, ahol hazai idő szerint ma reggel fél 8-ig róhatták le kegyeletüket a sorban állók. Akadt, akinek 24 órát is várnia kellett, míg a néhai királynő halottas ládája elé járulhatott.