A tény, hogy a legfrissebb X-Faktor Mikulás napjára esik, de ezzel együtt 101. adás is volt, bizonyára nagy fejtörést okozott a tehetségkutató látványért felelős munkatársainak azzal kapcsolatban, hogy inkább a Télapóra vagy a 101 kiskutya dalmatamintájára koncentráljanak-e, de végül mindkettőt sikeresen teljesítették. Nagyvonalakban ez történt még:

  • Istenes Bence elmondta, hogy ha nem tudunk dönteni, az a legjobb, ha mind a hat versenyzőre egyszerre szavazunk!
  • Alföldi ujjára télapófigurát húzva bohóckodott, hogy „legyen anyag az internetre”, utalva az internetet jelenleg is folyamatosan körbejáró, főszereplésével készült csodálatos gifekre, például erre:
  • A sztárfellépő a 2011-es X-Faktor győztese, Kocsis "Tibó" Tibor volt.

All that jazz

Az énekesekről általánosságban elmondható volt, hogy nem igazán lehetett érteni, mit énekelnek, és hogy fekete-fehérben voltak. Mi, laikusok, akik az érthetetlen dalszöveget és az öltönyt a jazz alapkövetelményeinek hisszük, megállapítottuk, hogy mindenkinek sikerült a mai jelmondathoz, az All That Jazz-hez igazodni, ami amúgy a Chicago egyik leghíresebb dalának címe.

  • Spoon Get Lucky-t adta elő lakkcipőben és színes zokniban, a produkció után Istenes Bence, a bulvársajtó naprakész fogyasztója Marcit Jakab-Péter Izabelláról, Mikit Palvin Barbaráról faggatta – BRÉKING: Palvinék együtt kocsikáztak!!
  • Horányi Juli az It's a Man's Man's World című James Brown-klasszikussal biztosította be magát a továbbjutók listájára, a zsűri nem győzött gratulálni neki a produkcióért.
  • Nagy Richárd nem okozott csalódást, és a Welcome To The Jungle éneklése közben a képernyőn keresztül sikerült olyan hangulatot csempésznie a nézők otthonába, amit a hétköznapokban csak tesztoszteront ipari mennyiségben előállító nyolcadikos kamaszfiúk közelében lehetne átélni. A zsűrit megfogta a műmájerkedés (ők így nevezték). 
  • Tha Shudras Stayin' Alive című diszkóklasszikust jazzesítette meg, de mikor veszik már le az álarcokat végre?!?
  • Tóth Andi a kisfilmben elment boxolni a Celebvagyok-nyertes Erdei Zsolthoz, majd a színpadon Sweet Child O' Mine-nal letarolta a szintén Guns N' Roses-dalt előadó Nagy Richárd emlékét a színpadról.
  • Benjinek valószínűleg sikerült belopnia magát mindazoknak szívébe, akik ismerik a 90-es évekbeli alternatív rockzene egyik legnagyobb közhelyét, az Oasis Wonderwall-ját, ugyanist azt adta elő. A zsűrinek tetszett is meg nem is.

Duettek

A szezon nyolcadik élő adásának újdonsága, hogy a versenyzők nem csak egyedül, hanem immár duettek formájában is megmérkőztek egymással. Ezek a produkciók már nem a jazz-ről szóltak, viszont annál menőbbek voltak.

  • Tóth Andi és a Tha Shudras remekül egymásra találtak a No Diggity című Blackstreet-dal közben, a két énekes egyébként úgy nézett ki egymás mellett, mintha a világ legkirályabb sci-fijének főszereplői lennének.
  • Spoon és Benji sokkal szelídebb párost alkottak az előzőnél, ám ez a Rise & Fall előadása közben inkább egy ötperces csöpögésbe ment át.
  • Horányi Juli és Nagy Richárd mint tűz és víz léptek fel a színpadra, és az összeeresztésük a többi produkcióhoz képest szerintünk hasonlított is a két elem kölcsönhatásához (füst, gőz vagy semmi, ahogy tetszik). A zsűri mondjuk állva tapsolt, szóval a Pink-dal feldolgozása valószínűleg csak nekünk nem tetszett.

Párbaj

Mikulás napján a Spoon és Benji mérközött meg egymással. A zenekar Demjén Rózsit énekelve próbált a zsűri szívébe markolni, Benji pedig Miley Cyrus szolid időszakából származó dallal vette fel a versenyt. A zsűri tipródott, de a döntés végül megszületett:

a Spoon-nak kellett hazamennie.