A klasszikus felállású X-faktor utolsó adását nyomták le a torkunkon december 20-án, szombaton, bár a Nagy Richárd kiesésével végződő adás mégsem volt annyira klasszikus. Ezen a napon már annyira közel volt a döntő, hogy a mentorok nem is húztak le egy produkciót sem, ráadásul nem is volt szavazati joguk, a közönség voksai alapján szalámizták le Nagyot. Mindenki odatette magát, de még mindig sok volt az a három óra, amit műsoridő címén eladtak.

Előre rettegtünk megnézve a tévéújságot, hogy három órán át nyújtják majd a műsort. Istenes Bence nem is tökölt, bejelentette, hogy mind a négy énekes háromszor lép majd fel, és csak a nézők szavazatai fognak számítani abban, ki essen ki ma. Istenes ezúttal a gyártásvezetővel vitázott a kisfilmjében, hogy ő megengedje neki régi vágyát, babérkoszorúval a fején, izmos férfiak által hordozott trónon, Caesarként vonuljon be (Alföldi Róbert utólag megjegyezte, nemrég rendezte a Julius Caesart, és a végén kinyírták az első római császárt).

1. kör

Istenes azzal pörgetett mindenkit, hogy a múlt héten kiesett Tha Shudras egy héttel azelőtt még 2. lett az sms-ek száma alapján, így nem lehet papírformáról beszélni. Az első kört erőteljesen kezdte a tinikedvenc Nagy Richárd, bár az ember figyelmét a kint tomboló vihar jobban lekötötte, mint ő. Horányi Juli Nagyhoz hasonlóan minimális külsőségekkel, azaz egy zongorával énekelt, a mentorok oda meg vissza voltak a letisztultságától.

a filozófia nem halott!

Szikora Róbert azt mondta idézet alapján, hogy Magyarországon nem voltak nagy filozófusok, de voltak nagy költők. Védve a mundér becsületét, azért ne feledjük el Hamvas Béla, Lukács György vagy Polányi Károly nevét!

Na persze, hogy megint Tóth Andi volt az, aki miatt először felnézett az ember a laptop mögül, a szokásos szvingezgetést rakták a nyakába, de megint élvezhetően adta elő, alig tud hibázni a 15 éves csaj. Benji gitárral kezdte az egész Faktort, most azzal is folytatta, a hozzá méltó melankóliával adta elő a dalt, jól is állt neki, bár egyszer valami bulisat is előadhatna. Mondjuk erős üzenet volt, hogy egy rasszista kommentelőnek azt mondta, ő igenis magyar, és ezért van joga Bródytól énekelni.

2. kör

Nagy Richárd kezdte a második kört egy Eddával, nem túl erősen indított, a végére azért elkapta a fonalat. Horányi Juli is ott folytatta, ahol abbahagyta, megkapta a rutinszerű elegáns estélyi ruháját, és megint tök jót énekelt, ha nem történik katasztrófa, még ő is nyerhet idén. Benji már kapott kritikát, a refréneket nem nyomta meg, és ekkor már mi is eljutottunk oda, hogyha nem adnak az érfelvágós számok helyett valami vidám, pörgős dalt, átkapcsolunk a Real Madrid meccsére. Tóth Andi szerencsére énekelt megint, el is felejtettük Iker Casillasékat, bár a VV Fanni-hajú Tóth Gabi hiányolta a beleélést.

3. kör

Duettekkel folytatták a bulit, Nagy Richárd kezdett valami okból be nem jelentett partnerével, aki nem más volt, mint a Jézusnak öltöztetett, pár hónapja még a Tv2-n parádézó Varga Viktor. A két zongorával előadott dal egész hallgatható lett. Horányi Juli duettpartnerét is csak tippelhettük az elején, de Little G leírása alapján nem volt nehéz kitalálni, hogy Fábián Juli az. Végigcukiskodták Fábián számát, de nem robbant be tőle egy nagytétényi családi ház ablaka sem.

Benji Bogival nyomott le egy duettet, fel is sóhajtottunk, végre nem sírós számot kapott a srác, bár Bogi dalában nem igazán jött ki, hogy tud-e énekelni. Tóth Andit az álrokker Hooligans frontembere, Csipa próbálta a maga eszközeivel támogatni, de persze Tóth leénekelte őt. Szikora majd becsinált az örömtől, annyira tetszett neki a danolászás.

kiesés

A szokásos töltelékprodukciók (a négyek bandája énekelt, majd jött Szabó Balázs Bandája és persze pár tamponreklám) után jött a szokatlan, mentorvélemény-mentes közönségszavazás. Rossz volt nézni az énekeseket, Tóth Andi pulzusa a mellkasa mozgása alapján olyan magas volt, hogy bármelyik kardiológus egyből páciensnek fogadta volna, de ő megúszta, Nagy Richárdot vetették ki a nézők végül. A döntősök tehát Benji, Horányi Juli és Tóth Andi, és íme egy kép a legvégéről, Horányi eufóriájáról:

(Ja, és akit érdekel, megnyerte a Real a klub-vb-t.)