Végighallgattam az összes – harminc – dalt, amelyek közül valamelyiket idén tavasszal Bécsbe küldjük, az Eurovíziós Dalverseny nagydöntőire. (Az, hogy melyiket, A Dal című műsorsorozatból fog kiderülni, ami január 24-én, szombaton indul, itt írtuk, hogy kikkel.) 

Tudományosnak nem tekinthető módszerrel is viszonylag könnyű csoportosítani a versenyműveket (itt az összes), az enyém az volt, hogy mindegyiket csak egyszer hallgattam meg, így egyik sem szépíthetett.

Jöjjön a statisztika! 

  • Dalok, amelyeket tehetségkutatóból ismert emberek énekelnek: 13. 
  • Szomorú dal, főleg magányosságról: 10.
  • Szövegüket tekintve érthetetlen, vagy további hallgatást igénylő dalok: 7. 
  • Dalok, amelyeket önszántamból meghallgatnék még egyszer: 6. Tényleg!
  • Dalok, amelyekből fél órával később már semmire sem emlékeztem: 16. Tényleg.
  • Legcukibb: Ív, aki a Fire-t énekli; ha ezen múlik a dolog, az egész buli felesleges, őt kell küldeni, és kész (őt láthatta címlap-és borítóképünkön).
  • Aki a legjobban hiányzik az indulók közül: Király Viktor, akinek minden évben jó dalai voltak, de sosem nyert.

És most a részletek!

Nagyon kevesek tudtak összerakni olyan dalt, ami nem olvad bele a masszába, ami a magyar kereskedelmi rádiók nagy részéből, az elmúlt öt évben szólt, vagy rossz indítás után válik ki belőle. Öt ilyet találtam, de összesen hat van, amelyet magamtól is meghallgatnék ezután: Ív, Tóth Vera, Éliás Gyula Jr. és a Fourtissimo, az Other planet, a Pankastic! és a Proof of life dalait. Igen, ha a nevükre kattintanak, mindegyiket meghallgathatják.

A kakukktojás Tóth Vera, akinek írtak egy szépen kidolgozott, ám ezzel együtt is kicsit szabványos rádióslágert, valamitől mégis működik. Őszintén remélem, hogy ezek közül valamelyiket küldjük Bécsbe, de mit értek én a lovakhoz.

Ami még egészen érdekes a mezőnyben, hogy idén is milyen sok előadó lett ismert tehetségkutatókból. Amennyiben önnek ilyen vágyai vannak, mármint hogy az Eurovízión szerepeljen, akkor az X-Faktorban éri meg indulni, abból idén hatan jöttek (Antal Timi, MDC, Oláh Gergő, Spoon, Szakács Gergő, Wolf Kati). A Megasztárból négyen (Dér Heni, Mujahid Zoltán, Tóth Vera és Farkas-Jenser Balázs, utóbbinak a most a Rising Starban versenyző Palmer Izsák bátyja, Johnny K. Palmer írta a versenydalt), indulnak, a Voice-ból ketten-hárman (Gájer Bálint és a Szécsi-testvérek), a Csillag születikből pedig Szabó Ádámot lehet majd viszontlátni.

Egy biztos: itt leszünk, és az első adást élőben közvetítjük.

Kommentálná? A Facebookon tegye!