Január 31-én, szombaton megint fellép tíz előadó a Dalban, akik azért versenyeznek, hogy kijussanak az Eurovíziós Dalversenyre.  A műsorban több olyan szám is lesz, ami nem tűnik el azonnal a hallgató füléből, legalábbis nálam így volt. De inkább formáljon ön véleményt: nézzük a fellépőket, a végén pedig szavazhat, hogy kit juttatnak tovább okvetlen.

Chances

Daluk címe: „The Night”, és attól a tapsolóeffekttől, amivel kezdődik, embereket szeretnék bántani. Amúgy hallhatóan vannak benne hangszerek, kár, hogy ennyire unalmas, és hogy az énekes(ek) kiejtése miatt a figyelem végképp elterelődik róla. Ez pont az a dal, ami szerepelhetne bármilyen tinifilm végkifejletében, amikor valaki leveszi a szemüvegét, és ettől ő lesz a legszebb a bálban. Az előadók egyébként a Till We Drop és az Unsent Letters zenészei, hátha emiatt nekik drukkol, vagy érdeklődik: itt arról beszélnek, hogy majdnem nem neveztek.

Dér Heni

Tudják, az első Megasztárban tűnt fel, és aztán hol szólóban énekelt, hol meg például a Sugarloafban. Az énekstílusát szeretni kell ahhoz, hogy az Ébresztőt is szeresse valaki, mert olyan sok minden nem történik benne a refréneken kívül. Énnemtudom, tényleg senkit sem érdekel, hogy ez elvileg egy dalverseny? De ha ez mindegy is, a szöveget azért írhatták volna könnyebben énekelhetőre is.

Éliás Gyula JR. és a Fourtissimo

Nem fogom tagadni, hogy tetszik a Run To You, főleg azért, mert végre egy ivarérett hangú énekest hallani ebben a mezőnyben. Jó ez a rengeteg hangszer is (ha az előadókról ennél többet szeretne tudni, itt kezdjen nézelődni). Nem mondanám korszakalkotónak, de legalább jó.

Ív

A szupercuki énekesnőt is ajnároztam már, nem ok nélkül, bár, mint egyik olvasónk írta, a Fire helyenként erősen emlékeztet Adele Rolling In The Deepjére, és ezzel sajnos nehéz vitatkozni. Ettől függetlenül azóta többször is meghallgattam Ívet, akit itt jobban megismerhetnek, itt meg még annál is jobban.

Leander Rising

Leandernek és zenekarának rengeteg rajongója van, akiket nem szeretnék megsérteni, mert képesek, és kikaparják a szememet. Amiben torzított gitárok vannak, annak én barátja vagyok, de érzéseim szerint nem ez lesz az első kemény dal, amit külföldre küldünk, seggeket szétrúgni. Se nem pop, se nem metál, leginkább egy technikásabb Hooliganshez közelít.

New Level Empire

„Az egész dal egy kiállás, kivéve a refrén, ami úgy kezdődik, mintha valaki centrifugázás közben egy pofa csavart falatozna” – írtam első hallgatás után, és másodszorra sem tudok mást mondani a New Level Empire Homelights című daláról, amelynek előadóiról itt tudhat meg többet.

Oláh Gergő

„Jó hangsúlyos a zongora, okos a szöveg, érdekes a refrén, bár helyenként Sam Brown Stopját idézi” – A tükör előttről ez volt az első benyomásom, meg hogy jókat énekel benne az X-Faktor tavalyelőtti győztese. És azóta sem hallgattam meg.

PANKASTIC!

Ez a dal annyira feltűnően másmilyen, mint az összes többi, hogy őszintén reménykedem a továbbjutásában. „Nagyon, nagyon összetett zene a többihez képest, nagyon sokszor meghallgatnám még, és ha lehet választani, akkor a következő egy évben a rádióból ez szóljon mindenhol, közben meg valaki hozzon fröccsöt és zúzapörköltet, köszi” – ezt írtam le róla az első hallgatás után, amelyet még vagy tizenöt követett. Az előadókat itt ismerheti meg.

Szabó Ádám

Csillag születikből X-Faktorossá lett, szomorú énekes ebben a dalban nagyjából arról énekel, hogy sokminden kavarog a lelkében. A szövegnek konkrétan nincsen értelme, de nem baj, mert az előadó meg nem annyira tud angolul, vagy unortodox a nyelvhasználata. De hátha önnek pont ez tetszik! Akkor itt tudhat meg róla többet.

Szécsi Saci és Böbe

A Voice-ból ismert énekeslány-testvérpár saját szerzeménnyel indul, ez az Our Time. Szerencse, hogy angolul van, mert így nem annyira érteni, milyen kis hülyeség a szövege („nem adom el a lelkem, hogy Barbie baba legyek”, és ez csak egy random részlet). Persze önnek attól még tetszhet ez.

Kit juttatna tovább?

És még egy kérdést muszáj feltennünk, tekintve, hogy a legelső adás óta azon megy a vita, melyik dal van annyira friss és trendi, hogy Méltóképpen Képviselheti Hazánkat. (Ezt mondjuk csak a Passed daláról hallottam.) Valószínűleg annyira egyik sem, de tényleg erre lenne szükség?

Tényleg új, szupertrendi dalnak kell mennie Bécsbe?