Miután Vastag Tamás megkapta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság emlékérmét, megpróbáltam utánanézni, hogy miért kapta azt, pontosan mit takar a "Kulcs a net világához" elnevezésű kampány, illetve hogy az ehhez készült tévéreklámnak társadalmi célú felhívásnak mégis mi értelme van.

Sok sikerrel nem jártam, viszont még több kérdés merült fel bennem. Ezeket a kérdéseket pedig el is küldtem a NAIH-nak, vagyis a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak, ugyanis az ő megrendelésükre készült a kampány. A kérdéseimre viszont még mindig nem kaptam választ.

Viszont az énekes csütörtök este az ATV műsorának vendége volt, és ott azért csak kiderült, hogy igen, pénzt kapott azért a tevékenységéért, amiért most kitüntették. Azért megmagyarázta, miért történhetett ez így.

Azt, hogy pénzt kapott a szerepvállalásáért, Vastag Tamás  az Egyenes beszéd c. műsorban mondta el Kálmán Olgának  egy csodálatos interjúban. Az énekes pontos összeget nem tudott mondani, csak annyit, hogy az összeg megüti a milliós árat. (A videót érdemes megnézni, már csak a rendkívül zavarban lévő Vastag Tamás arckifejezései miatt is.)

Az énekes arról is beszélt, hogy azt azért tudni kell, hogy egy videóklip elkészítése is milyen drága, gondoljuk, arra utalt, hogy a tiszteletdíját ennek legyártására fordította. A videó alatt a következő felirat olvasható:

Készült a NAIH megbízásából

Vagyis elvileg az történt, hogy Vastag Tamást megkereste a NAIH, felkérték őt kampányarcnak, készíttettek vele egy videóklipet, amiért még pénzt is kapott, majd ezek után kitüntették.

A beszélgetés alatt pedig végre az is kiderült, hogy az énekes azért kapta meg az emlékérmet, mert elment népszerűsíteni a kampányt pár iskolába,

ez viszont már nem volt benne a szerződésében.

Miről szól a kampány?

Mikor megnéztem a vélhetően gyerekeknek szóló Kulcs a net világához címet viselő videót, nem igazán értettem, hogy a szövegnek, amit Vastag Tamás átéléssel mond a videóban, mégis mi köze van a képi világhoz. 

Egy nap alatt annyi adatot töltenek le, ami megtöltene 168 millió DVD-t. Naponta 250 millió fotót töltenek fel a Facebookra. Ha ezt kinyomtatnánk, 80 Eiffel torony magasságával érne fel. Egy felmérés tanulsága szerint majdnem minden harmadik gyerek azt állította, hogy az elmúlt hónapokban legalább egyszer zaklatták kortársai, és ezt leginkább a neten tették. A 15 év alatti internetezők közel fele minden nap fellátogat a világhálóra. Te vigyázol az adataidra? Használod az adatvédelmi beállításokat? Gondolkozz, mielőtt adataidat megosztod!

Mert mialatt Vastag Tamás a fentieket mondja, az Egy biztos hely című videóklipjének azon részleteit lehet látni, amiben egy lányt megtámadnak és megerőszakolnak(?) a saját lakásán, miután kiírta a telefonszámát Facebookra.

A következő kérdések merültek fel bennem:

Milyen statisztika adatai ezek? Miért érdekesek ezek az adatok abból a szempontból, hogy a gyerekeket zaklatják a kortársaik? Milyen felmérés szerint zaklatja egymást MAJDNEM MINDEN harmadik gyerek? Az az állítólagos tény, hogy "a 15 év alatti internetezők közel fele minden nap fellátogat a világhálóra" csak egy szimpla tény, vagy elrettentésnek szánt mondat? Ha ez a videó a gyerekeknek szól, és azt akarja üzenni nekik, hogy figyeljenek oda arra, hogy kivel mit osztanak meg a neten, akkor a szöveg alatt látható videó miért egy nemi erőszakot(?) mutat be? 

A Kulcs a net világához egy olyan internetről és adatvédelemről szóló kampány, aminek nincs rendes, önálló weboldala, csak egy 1999-es dizájnnal rendelkező aloldala a NAIH honlapján. Ahol viszont ráhangolódásként ajánlják Vastag Tamás klipjét, és ahol meg lehet nézni a már fent említett tévéreklámot is.

Illetve el lehet olvasni angolul, franciául és magyarul is egy projektfüzetet, ami a NAIH tanulmánya, és a gyermekek biztonságos és jogtudatos internethasználatáról szól.

Viszont hogy utóbbi kiknek szól, vagy mi értelme van, azt szintén nem sikerült megtudnom. De legalább van benne netszótár, illetve megpróbálják elmagyarázni, hogy mi az a cyberbullying. Azt viszont már nem mondják meg, hogy mégis mit lehetne kezdeni vele. 

Kommentálná? A Facebookon tegye!