A 15 éves amerikai lány azután lett öngyilkos, hogy egy buliban többen szexuálisan zaklatták, és az erről készült fotókat többen is látták iskolatársai közül. Audrie Pott családja az osztálytársakat okolja a lány halála miatt, de mostanra már azt is többen megkérdőjelezik, hogy történt-e ebben az esetben úgynevezett cyberbullying, vagyis internetes zaklatás. De mi történt valójában az Audrie Pott öngyilkosságát megelőző héten?

2012 szeptemberében a 15 éves Audrie Pott egy bulin vett részt, amit a Kaliforniában található Saratoga egyik középiskolájának diákjai rendeztek. Audrie és barátai Gatorade-et ittak alkohollal keverve, amitől egy idő után a lány rosszul lett, ezért felment a ház emeletére, hogy aludjon. Ami ezek után történt, az hónapokig volt olvasható a helyi és nemzetközi újságok címlapjain, ugyanis a buli után egy héttel Audrie Pott öngyilkos lett – írja a Buzzfeed. A gyászoló szülők és a barátok közül sokan nem tudták, hogy a 15 éves focirajongó és művészetkedvelő lány miért akasztotta fel magát. Több hónapba, 13 elkobzott mobiltelefonba, kihallagatásokba és három elfogatóparancsba került, mire kiderült, hogy a lány egy többszörös szexuális zaklatás, majd az erről készült fotók miatt bekövetkezett, úgynevezett cyberbully-jelenség után vetett véget önkezével életének.

Három fiú követte őt, és "elképzelhetetlen" dolgokat műveltek vele

Audrie Pott családja a lány temetése után szembesült azzal, hogy mi történt azon a bizonyos bulin, és mi vezetett odáig, hogy a 15 éves Audrie felakassza magát a fürdőszobában. "Ha nem történik szexuális zaklatás és cyberbullying, Audrie még mindig a művészeti osztályba járna" – mondta a lány apja. Ám az azóta megtörtént több tucat kihallgatás után már az is megkérdőjelezhető, hogy valóban történt-e cyberbullying, és hogy Audrie nem "csak" a szexuális zaklatás miatt vetett-e véget életének. "Nem tudjuk, hogy hány kép készült azon az éjszakán, mint ahogy azt sem tudjuk, hogy pontosan hány ember látta azokat" – mondta Samuel Liu, a saratogai középiskola újságjának diákriportere, aki közel 50 interjút készített Audrie Pott iskolatársaival.

Az viszont semmiképp sem vitatható, hogy Audrie Pottal valami borzalmas történt azon a bulin. A család ügyvédje, Robert Allard úgy tudja, hogy miután a lány felment a ház egyik hálószobájába aludni, három fiú követte őt, és "elképzelhetetlen" dolgokat műveltek vele, amíg nem volt magánál. Amikor másnap reggel felébredt, a nadrágja már nem volt rajta, az egyik fiú pedig ráfirkálta a nevét egy fekete filctollal, alá pedig azt írta: "itt járt". A három fiú közül az egyik (vagy több is – ezt nem tudni) képeket is készített arról, amit a magatehetetlen Audrie Pott-tal műveltek, a fotókat pedig körbeküldték pár embernek. A buli utáni első iskolanapon Audrie már csak annyit látott, hogy több iskolatársa is a telefonján nézegette a képeket, miközben rajta gúnyolódtak. A család ügyvédje szerint a képek "futótűzként" terjedtek az iskola diákjai közt és "az egész iskola tudott az esetről."

Egy héttel később Audrie Pott megkérte az anyját, Sheila Pottot, hogy hozza el őt korábban az iskolából. Akkor annyit mondott a lány: "Nem bírom tovább". Még azon a délutánon Audrie Pott felakasztotta magát a fürdőszobában, ahol anyja talált rá. A lányt azonnal kórházba szállították, de két nappal később a kórházban meghalt. Másnap az iskola hangosbemondóján tájékoztatták a diákokat Audrie haláláról, a helyi újság pedig egy rövid bekezdésben megemlítette a diáklány halálát. A szülőknek ekkor még fogalma sem volt arról, hogy miért történt mindez.

Egyre több tinédzser lesz öngyilkos társai zaklatása miatt

Az utóbbi egy évben több, cyberbullying miatt öngyilkosságot elkövető tini története is nagy port kavart, a legnagyobbat talán a kanadai Amanda Todd, aki halála előtt a Youtube-on kért segítséget. Utóbbira az Anonymus is felkapta a fejét, és a tiéndzsert zaklató férfi fejét követelték. Egy amerikai lány,  Felicia Garcia szintén azért ölte meg magát, mert állítólag sokan gúnyolták őt, és mint kiderült, még szeptemberben egy 15 éves angol kislány, Ciara Pugsley is az internetes gúnyolódások miatt lett öngyilkos, októberben pedig egy szintén angol kislány, a 13 éves Erin Gallagher is megölte magát. A legfiatalabb áldozat pedig egy ír kislány, a 12 éves Lara Burns volt, aki feltehetően szintén társai szekírozása miatt menekült az öngyilkosságba. A tinik nem csak a Facebookon, hanem az Ask.fm nevű oldalon is gyűlölködnek és gúnyolódnak egymással szemben. A Facebookon pár hónapja már elindult egy oldal (egyelőre nem sok támogatóval), ahol azt követelik, hogy az Ask.fm "vonuljon ki" Írországból, mivel ketten is öngyilkosságot követtek el az őket az oldalon ért támadások miatt. De az Ask.fm-en belül is találtunk olyan oldalt, ahol a bullyinggel, vagyis a netes gyűlölködéssel és zaklatásokkal foglalkoznak.

A család csak a temetés után tudta meg, mi történt

A temetés után Sheila Pott, exférje, Larry és annak felesége, Lisa elolvasták Audrie Facebook-üzeneteit, amikben a következők voltak: "Egy olyan estén szereztem hírnevet, amire nem is emlékszem, és már az egész iskola tudja" • "Olyan emberek basztak át és hazudtak, akikben azt hottem, hogy bízhatok" • "Vége az életemnek" • "A pokolban érzem magam. Mindenki tud arról az éjszakáról" • "Sírtam, mikor megtudtam, mit tettek velem."

Audrie családja ezután felbérelt egy magánnyomozót, hogy kiderüljön, mi történt lányukkal azon az estén, áprilisban pedig nyilvánosságra hozták Audrie Pott történetét, hogy ezzel is rámutassanak, hogy szinte járványszerűen terjednek az iskolai, az internetes és a szexuális jellegű zaklatások. Hasonló eset történt ugyanis pár éve Kanadában, mikor négyen erőszakoltak meg egy tinilányt, aki később öngyilkos lett, és a tavaly nyáron történt steubenville-i esettel is több párhuzam vonható.

A steubenville-i esetben például sok fenyegetés érte a megerőszakolt tinilányt is, az erőszakot elkövető fiúk ügyvédjei pedig azt kérték, hogy ne áldozatnak, hanem vádlónak nevezzék a megerőszakolt lányt. A két tizenéves steubenville-i erőszakolót azóta elítélték. Audrie Pott esetében is hasonló történt, ugyanis úgy tudni, hogy sokan nem is akartak a buliban történt dolgokról beszélni, nehogy rossz legyen a város hírneve. Az Audrie Pott ellen erőszakot elkövető három fiú egyikét sem nevezték meg, ugyanis mindhárman kiskorúak, és úgy tudni, hogy a perben nem csak őket, hanem az iskolát is vádolják, amiért szemet hunytak afelett, hogy fotók keringtek a lányról a diákok közt.

Bullying is, vagy "csak" szexuális zaklatás volt az ok?

Minél több részlet derült ki az ügy kapcsán, egyre többen kezdtek kételkedni abban, hogy Audrie halálához a bullying, vagyis a többi diák gúnyolódása vezetett. Többen felháborodtak amiatt az iskolában, hogy a szexuális zaklatást próbálják cyberbullyingnak álcázni, és hogy elfelejtik, hogy Audrie Pott halálához alapvetően az vezetett, hogy három fiú megerőszakolta őt.

"Sokan szerették Audrie-t, és miután több diákkal is beszéltem, nekem nem az a benyomásom, hogy ők, vagy az iskola információkat tartana vissza csak azért, hogy a három fiút védjék. Sokkal kevesebben tudtak arról, hogy mi történt a bulin, mint ahogy azt hiszik" – mondta az iskolaújságtól Samuel Liu, aki szerint Audrie közeli barátai, akik tudták, hogy mi történt, igenis próbáltak tenni valamit az ügyben, még akkor is, ha már túl késő volt. Kiderült ugyanis, hogy közvetlenül a lány öngyilkossága után egy kisebb csoport jelentkezett a középiskola igazgatójánál, hogy elmondják, úgy tudják, hogy többen is bántalmazták szexuálisan Audrie Pottot azon a bizonyos bulin. Az iskola ezután még három napot várt azzal, hogy mindezt elmondja a lány szüleinek.

Az iskola állítása szerint a lány halála előtt sem ő, sem mások nem jelentették, hogy mi történt, pedig akkor talán meg tudták volna előzni, hogy Audrie Pott véget vessen az életének. Samuel Liu szerint a képeket tíz embernél kevesebben látták, és a család ügyvédjének állításával szemben nem terjedtek futótűzként az iskolában, ugyanis akik tudtak róla, hogy mi történt, inkább titokban tartották a dolgot. "Az sem érdekel, ha 10 ember, vagy 100 ember tudott róla. Audrie szempontjából ez teljesen lényegtelen volt" – mondta Audrie Pott mostohaanyja.

Hét hónappal a tinilány halála után rendőrök jelentek meg a saratogai középiskolában, ahonnan bilincsben vittek el kettőt a három erőszakot elkövető fiú közül, és még ugyanezen a napon letartóztatták az azóta másik iskolába járó harmadik társukat is. A három fiú most háziőrizetben van, és mindannyiukat erőszakos közösülés bűntettével, szexuális zaklatás vétségével, illetve gyermekpornográfia terjesztésével vádolják.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-111 telefonszámot, vagy keresse fel a   Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány oldalát! Illetve keresheti a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot, amely a Safer Internet program keretében gyerekeknek, szülőknek és tanároknak is ajánl lehetőségeket arra, hogyan kezeljék az ilyen helyzeteket.