Február 28-án lesz a Dal utolsó idei adása: ez a döntő, amelyben nyolc dal közül választják majd ki, melyik a legjobb, amit aztán elküldünk Bécsbe, a nemzetközi fordulókra.  Ha lemaradtak volna legutóbbi két fordulóról, akkor tessék, itt írtunk az első elődöntőről, itt a másodikról. Ebben a két fordulóban a következő versenyzők jutottak be a most szombati tévéműsorba: Csemer Boglárka, Gájer Bálint, Ív, Mujahid Zoltán, a Passed, a Spoon, Szabó Ádám és Wolf Kati. A hajtás után részletesen foglalkozunk velük.

A végső, nyolcfős mezőnyből a zsűri pontoz össze majd négy legjobbat, a nézők azok közül szavazhatják meg, melyik nyerjen. De ezek közül, bármelyik jut tovább, egyikkel sincs sok esélyünk.

Vagy van?

Nyom nélkül elmúló dalok

A legrosszabb talán az, hogy a harmincasra szűkített, eredetileg többszáz indulós mezőnyből több olyan dal is a döntőbe juthatott, amelyeket az elmúlt hetekben hiába hallhattunk többször: továbbra is nyom nélkül tűnnek el a fülből. Így például szegény Csemer „Boggie” Boglárka dala, ami pedig egyszerre akarna szólni a háború feleslegességéről, meg a rasszizmus butaságáról. Csak éppen egy borzasztóan unalmas dal, éppen úgy, mint Gájer Bálinté, aki csak ő maga elénekelt már vagy ötven ugyanilyet. De ott van a Spoon fütyörészéssel induló versenyműve, ami az elejétől a végéig ugyanolyan, vagy Szabó Ádámé, ami tényleg annyira unalmas, hogy miközben ezt a mondatot írtam, áramszünet lett az Indexben, és ha késsel fenyegetnének sem merném állítani, hogy ezt nem valamelyik Vastag-testvér énekli.

Ezt már hallottam valahol-dalok

A mezőny másik fele annyiban talán jobb, hogy a daloknak van valami jellegzetessége. Ívének sajnos pont az, hogy bármennyire is cuki az énekesnő, és megjegyezhető a dal, eléggé hasonlít Adele Rolling in the deepjére. Mujahid Zoltán abszolút vállalható rádióslágere nem ennyire könnyen behatárolható, tulajdonképpen minden férfi szólóénekes nagyobb slágerére emlékeztet 1987 óta. Wolf Kati viszont mintha Cranberriesszel dobta volna fel a Nox-megamixszel kevert saját, legutóbbi eurovíziós dalát, és abból lett ez a mű.

Szóval

Van még a Passed dala, amiért illik odalenni, Sajó kolléga meg is tette még tavaly ősszel, de ha őszintén belegondolnak, akkor el tudják képzelni, hogy ez lesz a magyar dal, ami legalább a következő fél évben Európa-szerte sláger lesz majd?

Akár igen, akár nem, az alábbi boxban elmondhatják róla a véleményüket. De ezzel csak nálunk szavaznak, ha a műsorban akarnak, arra szombat este 20:25-ig kell várni.

Kinek kellene megnyernie A Dal döntőjét?

Kommentálná? A Facebookon tegye!