A Boggie néven fellépő Csemer Boglárka nyerte az idei Eurovíziós Dalverseny magyar döntőjét, úgyhogy megkérdeztük tőle, szerinte miért lett ez így.

Íme, a dal szövege

Wars for nothing

Do you know our earth is a mess
All the wars for nothing, it never ends
Everybody deserves a chance
All the souls, all the souls, can you hear them cry?

That you live in peace does not mean
It’s okey to ignore all the pain
I see children joining the stars
Soldiers walk towards the dark, let me ask

Can you justify all the eyes
That will never see daylight
Give me one good reason to hurt
A helpless soul, break a heart, kill a mind.

Do you know how many innocents
Are hiding from punishment
For crimes they’d never commit
All alone, all alone, do they deserve
To die for believing something else,
For having a face someone can’t stand

Do you know our earth is a mess
All the wars for nothing, it never ends
All the souls, all alone, hold them tight
All the souls, deserve a chance at life

És a magyar nyelvű fordítás

Tudod-e, őrült az egész világ
Látod-e a háborúkat a semmiért, soha nem érnek véget.
Mindenki megérdemel egy esélyt.

Ez a rengeteg szenvedő lélek, hallod-e a sírásukat?
Az, hogy te békében élsz, nem jelenti azt,
hogy nem kell törődni a sok fájdalommal

Látom, ahogy gyerekek a csillagokba érnek
Katonák menetelnek a sötétben, mondd:
Hogyan tudod igazolni a megvakított szemeket?
Csak egy indokot mondjál, hogy miért kell bántani

Egy gyámoltalan lelket, hogy miért kell szíveket összetörni,miért kell lelkeket ölni.

Tudod-e, hány ártatlan ember
Bujkál a büntetés elől,
Olyan bűnök miatt, amiket soha se követtek volna el

Mind egyedül, vajon megérdemlik
A halált, azért, hogy másban hisznek?
Azért, mert valaki ki nem állhatja a képüket?

Tudod-e, őrült az egész világ
Látod-e a háborúkat a semmiért, soha nem érnek véget.
Ezek a lelkek, mind egyedül, öleld át őket
Minden lélek megérdemli az életet.

Miért a te dalod győzött?

Szerintem egyrészt azért, mert van egy erős üzenete, ami most nagyon betalált az emberek szívébe. És hát egy teljesen más típusú műsort állítottam színpadra: nagyon egyszerű, letisztult, puritán, viszont nagyon hiteles. Nekem az olyan produkciók tetszenek, amikben érzem a hitelességet, és azt, hogy közölni akar velem valamit az előadó. Fontos, hogy olyan dolgokról énekeljek, amik számomra fontosak, és amiknek van értelme.

Számoltatok azzal a megírásakor, hogy ez a háborúellenes dal milyen kontextusba kerül?

Azt nem tudhattuk, hogy ilyen elharapózott helyzet lesz, de ez a dal nyilván nemcsak a közelünkben zajló háborúról szól, hanem sokkal globálisabban beszél az elnyomásról, szenvedésről, és hívja fel a figyelmet arra, hogy „emberek, erre figyeljünk oda, segítsünk egymásnak”. Ez a dal egyébként 2014 augusztusában született, nem a versenyre írtuk, hanem az október végén megjelent, második lemezemről választottuk ki.

Mit gondolsz azokról, akik nem olyan dallal indulnak a versenyen, amit nem ők írtak-szereztek?

Szerintem ezzel nincs gond, nem kell, hogy mindenki dalszerző legyen - ez is egy külön szakma, meg lehet gyakorolni. Az viszont fontos, hogy egy előadó magáénak érezze a dalt, és a lehető leghitelesebben megfogalmazza. Az előadóművészet is egy külön szakma, meg hát a történelem során is rengeteg olyan jó előadóművész volt, aki soha az életben nem szerzett egy dalt, csak nagyon jókat írtak neki. Viszont attól, amilyen személyiség, és ahogyan megformálta a dalt, mégis egy nagyon hiteles előadó volt.

Melyik versenytársad dalát hallgatnád meg magadtól?

A Passed dalát nagyon bírtam, tényleg az a véleményem, hogy ők az új generáció, és nagyon ötletesen használták ezeket az elektronikai hangzásokat. Nagyon szeretem Szabó Ádám dalát, szerintem egy nagyon igényesen összerakott popdal, és a Fool Mooné is.

Mindenhol azt tették szóvá, mennyire visszafogottan örültél a győzelmednek. Ilyen típus vagy, vagy sokkolt a dolog?

Lesokkolt, de utána a könnyeimmel küszködve énekeltem el a győztes dalt. Nem vagyok ilyen ugrabugrálok típus, de hát nyilván nagyon megérintett - alig bírtam elénekelni a dalt. Az első dolgom volt, amikor lejöttem a színpadról, hogy sírtam. Csak hát gyorsan elrángattak interjúra, úgyhogy össze kellett magamat kapni.

Ennek alapján nagyon fegyelmezett embernek tűnsz.

Nem vagyok fegyelmezett, de most mit csináljak, zokogjak a színpadon? Tudtam, hogy még tartanom kell magam, nem eshetek széjjel, még el kell énekelni a dalt, rengeteg kötelesség vár rám. Szerintem megvan a helye annak, hogy az ember kieressze a fáradt gőzt

Az eddigieknél is ismertebb lettél, hogy bírod ezt a felhajtást?

Hálistennek nem vagyok olyan könnyen felismerhető az utcán, elég picike vagyok. Meg nem tartom fontosnak, hogy mutogassam, hogy sziasztok, én vagyok a Csemer Boglárka. Emiatt nagyon jól el tudok vegyülni a hétköznapokban. Ritkán ismernek fel, bár mostanában egyre többen.

Egyébként milyen zenéket hallgatsz?

Szeretem az olyan előadókat, akik dalszerzők is - ennek most van egy hulláma, egyre fontosabb, és szerintem ez nagyon jó, mert annál teljesebb, meg kerekebb tud lenni egy előadó, minél jobban benne van a saját dalaiban. Itthoniak közül nagyon szeretem Palya Beát, Szeder-Szabó Krisztinát – ő velem énekelt a Dalban – , Jónás Verát, Petruska Andrást. Ők nagyjából az én generációm, mindannyian valami egyedi dologra képesek. Külföldiek közül is saját dalos szerzőket, Lianne La Havast, Camille-t.

Május 19-én utazol Bécsbe, mit fogsz csinálni addig?

Folyamatos munka lesz. Az a feladatom, hogy minél jobban bírjam a strapát, maximálisan felkészüljek Bécsre, és ott a lehető legszínvonalasabban képviseljem az országot.

Változik majd valami a Dalban látott produkciódhoz képest? Nyilván egy óriási színpadon azért máshogy kell majd megjelenni.

Igen, de a dal nem változik, és az énekesek sem. A látvány a színpadi adottságokhoz fogjuk igazítani, de megmaradnak a fő irányelvek: egyszerű, puritán, letisztult produkció lesz, és az üzenetet helyezzük előtérbe, nem a show-t.

Hogyan telik neked a tökéletes péntek este?

Nem tudom, miért pont a péntek este?

Lehet a szombat is.

Nagyon szeretek a barátaimmal és a családommal időt tölteni. Pénteken és szombaton általában koncert van, úgyhogy a vasárnapot tudom erre fordítani. A legnagyobb kikapcsolódás, ha együtt lehetek velük. Ilyenkor kicsit más témákról van szó, általában nem is szoktam beszélni, csak figyelek, hogy velük mi történik, és kiengedem a munkát.