459142968 10

Angelina Jolie-nak 50 százalék esélye volt a petefészekrákra

vlc
2015.03.30. 10:42 Módosítva: 2015.03.30. 11:00

Angelina Jolie a masztektómia után a petevezetékét és a petefészkeit is eltávolíttatta. A 39 éves színésznőnek csak sejteni lehet, hogy milyen nehéz döntés volt kés alá feküdni, de nem akarta kockáztatni a rák lehetőségét – édesanyja, nagyanyja és nagynénje is rákban hunyt el.

A színésznő a New York Timesnak írta le, min ment keresztül az elmúlt években: egy általános vérvizsgálat eredménye után tudta meg, hogy 87 százalék esélye van az emlőrákra és 50 százalék a petefészekrákra. A testében kimutatták a BRCA1 gén mutációját, ami a mellrákért felelős. A BRCA gének alap esetben az emlő megfelelő működéséért felelnek, azonban mutációjuk a rák kialakulásához vezet. Nem kockáztatott: két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy leveteti a melleit

A preventív műtéttel csökkentette a daganat kialakulásának lehetőségét, de még mindig maradt esélye a petefészekrákra. A következő megelőző beavatkozáson már régóta gondolkodott, de nem volt egyszerű meghozni a végső döntést. A petefészek, illetve a petevezeték eltávolítása a masztektómiánál kevésbé komplikált műtét, de komolyabb hatásai vannak. 

A műtét után a nők nem menstruálnak többé, nem tudnak gyereket vállalni.

A menopauza során, még ha művi eredetű is, komoly hormonális változásokon megy át a női test. Jolie fizikailag és érzelmileg is felkészítette magát a korai menopauzára. Hosszan konzultált orvosaival, de még mindig úgy érezte, hogy van ideje. Aztán kiderült, hogy mégsincs. 

Az úgynevezett CA-125 tesztje kimutatta, hogy 50-75 százalék esély van arra, hogy korai stádiumban lévő petefészekrákja van. Angelina Jolie az eredmények után azonnal szólt férjének, és Brad Pitt rögtön visszarepült Franciaországból. A cikkben Jolie életének egyik legmeghatározóbb élményeként írta le a pillanatot: 

Az a szép az ilyen pillanatokban, hogy rögtön tisztábban látod az életedet. Tudod, miért élsz és mi számít. Kijózanító és békés. 

A további vizsgálatok során, bár nem találtak tumort Jolie testében, még mindig nem zárhatták ki, hogy korai stádiumban lévő rákja van. Hogy teljesen megnyugodjon, és a későbbi daganat kialakulását is megakadályozza, a preventív műtétet választotta. Azonban a hosszú és őszinte leírásban a színésznő fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy nem minden nőnek kell egy ilyen komoly műtét mellett döntenie. A pozitív BRCA (Breast Cancer) teszt még nem jelenti a kötelező masztektómiát vagy egyéb beavatkozások szükségességét. Léteznek alternatív módszerek, hormonális kezelések. 

A legfontosabb dolog, hogy ismerjük meg a lehetőségeket és azt válasszuk, ami nekünk a legjobb!

Jolie orvosai viszont egyöntetűen azt javasolták, hogy távolíttassa el a petevezetékét, illetve a petefészkeit. Erre főleg azért volt szükség, mivel a BRCA génen felül három családtagja is rákban halt meg. Az onkológusok azt tanácsolták, hogy édesanyja diagnózisa előtt 10 évvel érdemes elvégeztetni a megelőző műtétet. Jolie anyjánál 49 évesen vették észre a daganatot, a színésznő pedig 39 éves, úgyhogy még időben voltak. 

Amikor Jolie átesett a beavatkozáson, egy kisebb tumort találtak a testében, de rákos daganatot nem. Hogy visszaállítsák a hormonszintet, a színésznő ösztrogént és progeszteront is kap. De ettől függetlenül már nem lehet gyereke. Mindezek ellenére kifejezetten szerencsésnek tartja magát.

Együttérzek azokkal a nőkkel, akik korán esnek át hasonló pillanatokon, mielőtt még szülhettek volna. Az sokkal nehezebb helyzet, mint az enyém. 

 

Kommentálná? A Facebookon tegye!