Imádjuk, ha sikeres sportolóink, úszóink vagy épp fitneszversenyzőink megvillantják egy-egy testrészüket, de valahol mélyen azért kicsit féltékeny is az ember, hogy ő vajon miért nem néz ki így. Vagy van, aki egyenes inkább kritizál, és azt mondja, hogy ez már egészségtelenül sovány, izmos és így tovább. Abba már kevesen gondolnak bele, hogy a formás idomok eléréséhez rengeteg lemondásra és kőkemény munkára van szükség, mert bár tény, hogy számít a genetika, azért az nem minden. És való igaz, hogy a kemény edzés és diéta sokat formálhat a testen, de az is tény, hogy ha valaki ész nélkül akar „fitneszmaca" lenni, az inkább árt magának. Németh Dorottya világbajnok fitneszmodell mutatott három képet, az egyiken kigyúrva, leszálkásítva szerepel, a másikon duciként, a harmadik pedig szerinte az az arany középút, ami inkább lebegjen célként a nők szeme előtt. 

„Az első kepén kb. 87-90 kiló voltam, gyűlöltem magam, amiért elhanyagoltam a testem, és hagytam, hogy a bűnös falatok és a lustaság győzedelmeskedjen az életemen. 

A második kép a 2013 novemberi WBPF világbajnokság előtt készült, ahol sikerült első helyen végeznem és nagyjából 60 kiló voltam. Az utolsó pedig a minap, és 68-69 kiló vagyok. Az első két kép a két véglet, egyik sem a homeosztázisomnak megfelelő állapot. 

Kb 7-8 kg különbség van a dolgos hétköznapos tisztán étkezős súlyom és a színpadi leszárított között.

– vallotta be a világbajnok, aki azt javasolja, hogy aki nem versenyezni szeretne, az ne akarjon a példaképei versenyformájakor készült képekhez hasonlítani, mert az egy minimum 12 hetes kőkemény diétasorozat végeredményre, és arra a pár hétre szól, amíg a szezon tart. 

 „Ha azt gondolod, hogy ha pár hétre növénnyé változol, és fotoszintetizálsz napi egy-két étkezéssel, nulla szénhidráttal, na, majd akkor eléred a célod, ki kell ábrándítsalak, nem fogod. Sőt, mi több, csak többet ártasz."

Szóval ne akarjon mindenáron fitneszmodellre hasonlítani, hacsak nem akar az lenni, ami kőkemény munka a nap 24 órájában. Ha ezt mégsem fontolgatja, akkor Németh Dorottya szerint inkább érjék el azt a tartományt, ahol 3-4 kiló plusz-mínuszban jól érzik magukat, változatosan étkeznek, és ha adódik egy-egy alkalom, akkor lelkiismeret-furdalás nélkül bűnözhetnek.