Lakatos Márknak annyira sokat adott Sickratman Buzi-e vagy? című, úgy egy évtizede az ország egyik kedvenc káromkodós slágerévé vált dala, hogy úgy döntött, egy toleranciát, elfogadást és hasonló szép dolgokat hirdető, felújított verziót készít belőle, Zsuzsi-e vagy? címmel. A pénteken debütált kliphez összeszedett egy csomó ismerőst a híresemberség minden szintjéről: Alföldi Róberttől kezdve Bangó Margiton át Mautner Zsófiáig szinte mindenki feltűnik a videóban, akinek kicsit is fontos a stylist ügye. Ha már elmentünk a bemutatóra a Kioskba, beszéltünk kicsit arról Lakatossal, hogy miért a Pride után három héttel indít egy ránézésre leginkább melegekről szóló kampányt, és úgy általában milyen ma Budapesten homoszexuálisnak lenni.

„Azért nem a Pride-ra hoztuk ki, mert bár engem nyilván a melegségem miatt fogott meg a szöveg, de nem csak erről szól a dal. Sokkal több van benne: zsidók, cigányok, mindenféle szokások, ki milyen ruhában van, vagy van-e mobiltelefonja. Olyan sok sablonos beidegződést érint a szöveg, hogy kár lett volna leszűkíteni a témát. Mi úgy gondoltuk, hogy legyen meg a Pride-nak a saját üzenete, és utána lépjünk ebből tovább. A toleranciáért, elfogadásért és szeretetért napról-napra kell tenni, és fontos, hogy folyamatosan legyenek olyan kezdeményezések, amik életben tartják ezt a gondolatot. Nyilván én, Lakatos Márkként, abból az attitűdből indítok, hogy én egy meleg férfi vagyok. És ha mi a saját jogainkért kiállva felvonulhatunk, akkor mások jogaiért és általában a társadalmi egyenlőségéért is síkra kéne szállunk” – mondta a Velvetnek Lakatos.

Bár úgy tűnik, hogy mozgalmár típusról van szó, Lakatos Márk valójában inkább önös érdekből áll ki eszmék mellett, amiből szerencsére úgy tűnik, mások is profitálnak.

Én egoista vagyok, a saját kényelmemért sokat megteszek.

Amikor 19 évesen bemutattam ezt a világnak, akkor azért csináltam, mert úgy éreztem, hogy jobb lesz úgy, mint egy életen keresztül cipelni ezt a terhet. Igazam volt, és azt javaslom mindenkinek, hogy legyen őszinte önmagával és másokkal, ne féljen felvállalni a melegségét. Viszont azt is látom, hogy létezik olyan helyzet, környezet, ahol ezért kritika vagy megtorlás jár, és valaki nem meri meglépni. Ennek a megítélése folyamatosan változik, szerintem az 1990-es években például sokkal szabadabb és elfogadóbb társadalmi közeg volt Magyarországon, aztán furcsa módon ez épp megfordult.”

Érdekes, hogy bár Magyarországon melegikonnak számít, mégsem érzi úgy, hogy forradalmárt kéne játszania, de szerinte még a nála sokkal politikusabb Alföldi Róbert sem kritizál durván. Azért Lakatos Márk inkább bohóckodik. „Én nem harcolok, és szerintem Robi sem harcol. Ő a saját lényét teszi oda, de ő is arról beszél, hogy el kell bontani a barikádokat és lövészárkokat. Tök furcsa, hogy Franciaországban például a legvadabb témákat is meg lehet vitatni intellektuális síkon, itt valahogy mindenből torkot átharapó harcot csinálunk. Szerintem felesleges. Én azért nem politizálok, mert szerintem a humorral is célt lehet érni.

Egy kicsit bohóc szerepem van, és én ezt szívesen vállalom akkor is, amikor Bangó Margittal énekelek mondjuk.

Szerintem ez a szerep is fontos a társadalomnak, nekem ez a világom.”

Bár harcolni nem harcol, azért örül annak, hogy igenis alakul, erősödik a tolerancia. „Én egy kövér meleg kisfiú voltam, sok bántást kaptam, a buzi szóra összerándult a gyomrom, de rájöttem, hogy ezt is humorral kell kezelni. Az szuper érzés, hogy mostanra eljutottam oda, hogy kitalálok egy ilyen videót, és egy csomó közéleti személyiség odaáll mellé. Ez itt is fontos téma, és máshol is az. Az, hogy az USA teljes területén törvényes lett a melegházasság, mindenkinek siker. Elég csak megnézni, hogy azóta az EU is elkezdett foglalkozni a témával. A melegházasság kérdése sem csak a melegekről szól, hanem abban gyökerezik, hogy korlátozzák az embereket abban, hogy kit szerethetnek.

A jogszabályokon túl is vannak korlátok, mondjuk társadalmi vagy kulturális jellegűek, egy magyarra nagyon furán néznek, ha összeházasodik egy cigánnyal.

Lakatos Márknak jól láthatóan megvannak a maga elképzelései a melegmozgalom sikereiről és sikertelenségéről, de igazából még ebben is azt üzeni, hogy csináljon mindenki, amit akar. „Nem akarok senkinek tanácsokat adni és kioktatni bárkit, de biztosan afelé mennék, hogy minél kevesebb verbális agresszió legyen a kommunikációban. Nem hiszem, hogy bárkit is győzködni kéne arról, nem léphetek bele mondjuk a Jobbik életébe. A társadalmi szerződés pont azért szerződés, mert mindegyik félnek be kell tartania. Szerintem a toleranciába az is belefér, hogy elfogadom, hogy létezik másik oldal, és vannak emberek, akik máshogy gondolkodnak.

Álmodozhatunk, de tisztában vagyok vele, hogy ideális világ nem nagyon létezik. Csak a Macskafogó végén.