Simán lehet, hogy egy év múlva Király Viktor nemcsak itthon, hanem Amerikában is ismert lesz. Már majdnem egy hete, hogy leadták a Voice-ban, ahogy mind a négy zsűritag – Adam Levine, Pharrell Williams, Gwen Stefani és Blake Shelton –  megfordult a székével. Mielőtt még jó hosszú időre elveszítenénk Király Viktort, leültünk vele beszélgetni, hogyan tovább, mivel jár egyáltalán ez az egész felhajtás. Egy szóval is össze tudnánk foglalni: stresszel, nagyon sok stresszel: 

Elég nagy stresszben vagyok. [...] Úgy kell gondolkozni, hogy kész, már megvan, világsztár leszek, és helyes úton haladok, csak így tovább. Mert ha az ember ezt elképzeli, akkor így is lesz. Ezt félig így gondolom. 

Király Viktor túl van az első nehézségen. Bebizonyította a magyar közönségnek, hogy sikerülhet az amerikai karrier. Az első szintet megugrotta, pedig óriási stresszt okozott az énekesnek, hogy reagál majd a magyar közönség, mi lesz, ha nem jön össze. Ciki lesz-e, ha nem fordulnak meg a zsűritagok. 

Nekem a legnagyobb félelmem nem az volt, hogy sikerül-e ott, hanem hogy mit szólnak a magyarok. Ez volt a legnagyobb nyomás. Én ettől féltem igazán. Na bumm, nem fordul meg egy szék... Nem tudom, hány ezer embernek nem fordul meg egy szék. Nem azt jelenti, hogy vége az életemnek, hanem hogy próbálkozom jövőre. De ha egy meglévő sztár odamegy Magyarországról, muszáj, hogy megforduljanak. 

És meg is fordultak, hurrá. Király Viktor ezt kipipálhatja, ráadásul az ő Voice-os videóját nézték meg majdnem a legtöbben. Csak Jordan Smith előzte meg, akit Király is a verseny egyik befutójának érez, de nem tart tőle, csak tudja, mennyire érdekes és meglepő karakter. 

Egyelőre a vak meghallgatás szakaszán vagyunk túl, ahol a zsűri hang alapján juttatta tovább a versenyzőket. A legnagyobb dolog pedig, hogy Király Viktort mind a négyen akarták. Ez egyrészt azért szerencsés, mert hatalmas siker ennyi pozitív visszajelzést kapni, másrészt a versenyző dönthet, kivel akar tovább dolgozni. Adam Levine ügyesen rádumálta Királyt, hogy válassza őt:

Mindenkibe belegondoltam, de én a helyzetben éltem. És abban a helyzetben egyértelművé vált, hogy Adamet (Adam Levine – a szerz.) kell választanom. De egyáltalán nem bántam. [...] Úgy éreztem, hogy Adam nagyon gyorsan tud nekem segíteni. És nekem erre van szükségem a verseny elején. 

Bár még semmilyen személyes kapcsolat nem adódott a versenyzők és a zsűritagok között, ez hamar meg fog változni. A következő fordulóban jön a párbaj, ahol Király Viktor már Adam Levine-nel dolgozhat együtt. 

Ahhoz képest, hogy mekkora a tét, Király Viktor nem fél, inkább csak izgatott, elvégre már elért valamit a versenyben.

Inkább izgatott vagyok, nem mondom azt, hogy félek. [...] Megfordítottam négy széket a versenyben, ezt nem sokan tudják elmondani. Már most büszke vagyok magamra. Nem mondom, hogy hátradőlhetek, de ez a félelem, ez így kimaradt. 

Ami viszont a legfontosabb, hogy a családja támogatja Király Viktor, gyakorlatilag nővérének, Király Lindának köszönheti a lehetőséget. Nemcsak rábeszélte a testvérét, hogy végre induljon el az amerikai tehetségkutatón, de jelentkezett is helyette. 

Linda nagyon-nagyon bízik bennem. Hál' Istennek nagyon jó nővér, annyira őszintén odaadó. A testvéri kapcsolatunkban semmiféle féltékenység nincs. Lök előre, és mindig is ilyen volt. 

Király Linda már egyszer végigcsinálta ezt az egészet, csak ő az oldschool utat választotta, sorra bekopogtatott a lemezkiadókhoz, amíg be nem jött valamelyik. De Király Viktor is ugyanezt tenné, ha esetleg nem jönne be a Voice. Ilyesmiről egyelőre szó sincs, úgy néz ki, a műsor rendesen megdobhatja az énekes karrierjét. 

Ez a műsor ad egy olyan löketet, egy olyan lehetőséget, hogy sokkal könnyebb rálépni erre az útra. Egy műsort 15 millióan néznek meg. Ez a minimum. 

– mondta Király Viktor a Velvetnek. Az énekes másik előnye, hogy nem a nulláról kezdi, már profi énekes, csak egy új piacot meg kell megnyernie, ami egy hangyányit könnyebb, mintha most kezdené a szakmát, és magyarként, a semmiből próbálkozna a Voice színpadán. És ezt a zsűri is így gondolja: 

Gwen Stefani mondta nekem, hogy amit nagyon plusznak tart, az az, hogy látszik rajtam a színpadon, hogy egy profi énekes vagyok. Bármennyire furcsán hangzik, ez kell ebbe a versenybe. [...] Könnyű velem dolgozni, mert már ismerem a helyzetet, nem leszek a15 éves sztár, aki elszáll. 

Az sem véletlen, hogy nem Király az egyetlen profi a versenyben, vannak sorstársai, például az az ír srác, aki már megnyert 2000-ben egy angol tehetségkutatót, ráadásul ugyanazzal a számmal döntőzött, mint a magyar énekes. 

Király Viktor célja pedig nem feltétlenül a világhírnév, hanem hogy ne kelljen egy hónapban 20 haknit vállalnia, legyen egy, de színvonalas. Ha befut Amerikában, lehet egy soul lemeze, amire mindig is vágyott. Itthon sokkal populárisabb zenét követelt meg a közönség, de kint nagyobb a kereslet a műfajra.

A Megasztárnál – ezt nem mondom rossz értelemben – nem az volt a lényeg, hogy egy stílust hangsúlyozz, hanem hogy képes legyél minden stílusban énekelni, [...] kimondottan populáris kell legyél. Csak ezt fogadták el az emberek.  

De mi kell ahhoz, hogy valaki befusson Amerikában? 

Naná, hogy nem Király Viktor az első magyar, aki külföldi karrierrel próbálkozik. Radics Gigi és Kállay-Saunders András is megcélozta már a világsikert. De nem egyszerűsíthetjük le a dolgot úgy, hogy elég egy jó hang, aztán csak a repjegyet kell megvenni, onnan egyenes az út a sikerig. Király Viktor szerint az egyediség a lényeg, és a nyelv ismerete. 

Olyannal nem lehet Amerikában befutni, ami már van. Magyarországon ez más, Magyarországon ezt szeretik, ha valaki a magyarországi Justin Timberlake. Ez Amerikában nem működik. Ott van egy Justin Timberlake, nem kell egy másik. 

Az énekes emellett azt is hozzátette, hogy szerencséje, hogy kint született. Teljesen más úgy elindulni az amerikai Voice-ban, hogy 16 éves koráig kint élt. Innen már tényleg nem lehetetlen igazán befutni. Király már tervezgeti, hogy ikertestvérével bérelnek egy lakást New Yorkban, és kétlaki életet él majd, Magyarország és Amerika között ingázva. Október elejéig van még itthon, de a verseny további menete egyelőre nem derült ki, annyi biztos, hogy irány New York, ahol bármikor hívhatják a Los Angeles-i stúdióból, hogy menni kell, jön a párbaj. 

+1 Tudja, mi hiányozna Király Viktornak Amerikában?

Az építészet. Los Angelesben a doboz a maximum, nem látni olyat, mint itthon.