Ha még nem is látta az új Ridley Scott-filmet, a Mentőexpedíciót, talán hallott róla, hogy a film nagy részét Magyarországon forgatták, így rengeteg hazai színész és filmes dolgozott a projektben. Például Rajk László, aki a Saul fia production designere is volt. Most azonban Bordán Lilit ismerheti meg közelebbről, aki egy riportert alakít a Mentőexpedícióban. A 33 éves színésznő neve biztos ismerős, édesanyja, Bordán Irén az 1970-es évek egyik ikonikus színésznője és szexszimbóluma volt. Bordán Irén még 1981-ben költözött Amerikába, majd férjhez ment Szerdahelyi Gáborhoz.

Bordán Lili 1982-ben született, és egészen 22 éves koráig élt az Egyesült Államokban. Aztán egy időre Magyarországra költözött, most pedig Los Angeles az otthona. A Mentőexpedíció természetesen csak egy a sok hollywoodi produkció közül, amiben dolgozhatott, többek között ezekről is mesélt a színésznő a Velvetnek. 

Hogy kerültél az új Ridley Scott-filmbe?

Szóltak egy casting ügynökségtől, hogy be kellene jönni felvételre. Elküldték az anyagomat a rendezőnek, és végül enyém lett az egyik riporter szerep.

Milyen volt a forgatás,  újra itthon dolgozni?

Nagyon élveztem, és éreztem, hogy mekkora kiváltság egy ilyen rendezővel dolgozni, mint Ridley Scott, és ezzel mindegyik színész – hírnévtől független – tisztában volt. Nagy nyugalom, csend és tisztelet hatotta át az egész produkciót. A rendező teremti meg ezt a légkört.

Nem tervezed, hogy visszatérsz Magyarországra? Milyen szerep kéne ahhoz, hogy hosszabb időre ideköltözz?

Tavaly több hónapon át otthon voltam, és elég sokat forgattam. Szeretnék magyar filmekben is szerepelni. Ha izgat a történet, ha van mondanivalója, akárhova elmegyek forgatni.

Eddig inkább drámákban, sci-fikben szerepeltél. Ezt te alakítottad így, közelebb állnak hozzád a komolyabb témák, vagy egyszerűen csak így hozta az élet? Szívesen játszanál több vígjátékban?

Valamiért jobban vonzanak a komolyabb témák, amik általában a dráma kategóriához tartoznak. Nagyon szeretem a zsáner filmeket, ha jól vannak megírva és mondanivalójuk is van. Persze nem árt, ha átfutja a humor, mert anélkül nem él a dolog.

Los Angeles vagy Budapest?

Szívem szerint Budapest. Los Angelest nem hívnám ideális városnak, nem érzem magaménak, de kezdem átlátni, benőni ezt a teret. Az óriási távolságok miatt sokat ülök a kocsiban, de mindig szól a zene.

Szerinted Amerikában, vagy Magyarországon nehezebb egy színész élete? Hogy érzed, kint nagyobb karriert futhatsz be? 

Ha nem is mindig fizet jól, Magyarországon sok színész megél a színházból. Ha becsúszik egy film, vagy egy reklám, az bónusz. Itt kevesen élnek meg a színházból, és a filmre támaszkodnak, amitől könnyen belehet stresszelni. Egy castingon múlhat az egész karriered. Elértem azt a pontot, hogy a sorsra bízom, hol kötök ki és meddig. Tavaly sikerült bekerülni pár Budapesten forgatott, világszínvonalú produkcióba, amit itt Los Angelesben nehezebb lett volna elérni, és ezert hálás vagyok. Idén lett volna lehetőségem Magyarországon dolgozni, és otthon lenni pár hónapot, de úgy éreztem, nagyobb feladat var rám itt, LA-ben. És jól éreztem. Mindig hallgatok a belső hangomra, a belső késztetésre.

Melyik volt a kedvenc szereped? Kivel élvezted leginkább a közös munkát?

Mindig az a szerep izgat a legjobban, amit éppen meg kell oldani, és a jelenlevő partnerre összpontosítok.

Milyen projektekben fogsz dolgozni?

Pont ma forgatok a Westworld című HBO produkcióban. Ez számomra nagy élőrélepést jelenthet karrier szempontjából, mert komoly emberek dolgoznak rajta, és nagyon izgalmas a szerep. Vendégszerep, de visszatérhet. Legalábbis ez a remény. Emellett két nagyjátékfilm van a közeli láthatáron, szintén komoly és tapasztalt színészekkel, filmesekkel, akiktől sokat tanulhatok. Ez a cél.

Mikor jössz legközelebb Magyarországra, meddig maradsz?

Karácsonykor haza repülök, és még nem tudom, meddig maradok. Nagyon várom!

Ki a kedvenc magyar és amerikai színészed/színésznőd?

Ez könnyű! Magyarok közül Bordán Irén. Édesanyám és példaképem egyben. Sok erőt és biztatást adunk egymásnak. Ma például mindketten forgatunk. Rosamund Pike-kal és Evan Rachel Wooddal. Amúgy most Evan az itteni kedvencem. Figyelem, ahogy dolgozik, és csodalom a profizmusát. Nagyon erős nő, de ugyanakkor végtelen kedves és érzékeny. Amikor játszik, mindenki hallgat és figyel rá.

Anyukád miatt választottad a filmes pályát? Ő volt rád a legnagyobb hatással?

Egészen biztos, hogy nélküle, az ő befolyása nélkül mást választottam volna, vagy már régen elhagytam volna a pályát.

(Cover: Blahó László)