Valamiért be volt kattanva, és én ittam meg a levét

– a Golden Globe-díjkiosztó éjszakáján nagyjából ezt írta az Instagramján Juan Pablo Fernández-Feo, egy Jennifer Lawrence-ről készült kép alá. Az újságíró aki az E!-médiavállalkozásnak tudósított az eseményről, így értékelte azt a közjátékot, amelynek során a színésznő arról papolt, hogy nem kéne elbújnia a telefonja mögé, inkább élje meg a pillanatot – illetve kioktatta arról is, hogy ne tegyen fel az Oscar-díjakkal kapcsolatos kérdést, mert a Golden Globe-on vannak.

Algo le pasaba y la pagó conmigo...

Juan Pablo Fernández-Feo C. (@mraspartame) által közzétett fénykép,

A témáról írt első cikkünkben megkérdeztük önöket arról, valóban egy gyengén sikerült vicc-e ez a kioktatás – először a többség úgy vélte, igen, ezt Lawrence viccnek szánta, és nincs is vele semmi baj. Mostanra viszont a szavazók többsége úgy véli, kellemetlen helyzet volt ez, tényleg nem helyénvaló.

Egy biztos: a Fernández-Feo megalázó helyzetként élte meg a történteket, a helyszínen készült fotóját is úgy posztolta: „miután Jennifer Lawrence leszidott”.

Después de haber sido regañado por #JenniferLawrence en los #GoldenGlobes **(ver mi retweet de @Variety)

Juan Pablo Fernández-Feo C. (@mraspartame) által közzétett fénykép,

Teljes nonszensz

Kíváncsian vártuk, mit szólnak majd olvasóink a történethez, hiszen nagyon sokan kedvelik a színésznőt – mi is mindig jókat írtunk róla. Eddig egyetlen levelet kaptunk, amely a díjátadó eseményeiről szól.

Az a helyzet, hogy a riporter már eleve, a telefonjáról olvasva is Oscar-díjátadóról beszél. Újságíróként Önnek is világos lehet, hogy teljes nonszensz egy mondatot megjegyezni képes angoltudás nélkül elmenni a Golden Globe-ra tudósítani, majd hibás kérdést olvasni fel a telefonból  
 

– írta nekünk Andor. A telefonos felvetésével már foglalkoztunk tegnap: igen, van olyan, hogy egy újságíró a telefonjával rögzíti azt, amit az interjúalanya készít. Olyan is előfordul, hogy egy újságíró a biztonság kedvéért összeír néhány kérdést, és a helyszínen választ belőlük, mert például nincs alkalma feltenni mindet. Ennek ilyen esetekben semmi köze nincs az illető angoltudásához, sokkal inkább ahhoz, hogy kevés idő alatt kell a legjobb teljesítményt nyújtania. A másik két gondolatnak most viszont itt adunk helyet.

Olvasónk szerint hiba a Golden Globe-on az Oscarról kérdezni. Igen, ezt a dolgot kétféleképpen lehet értékelni – egyrészt úgy, hogy mit akarnak ezek az Oscarral, hiszen az majd csak februárban lesz. Máshonnan nézve viszont a Golden Globe-ot az Oscar-díjak előszobájának szokás tekinteni. Akit itt díjaznak, annak a közvélekedés szerint nagyobb esélye van arra, hogy az Oscar-gálán is elismerik majd a teljesítményét. Ha nem hiszik, gondoljanak a Napos oldalra, amelyért Jennifer Lawrence történetesen megkapta mindkettőt.

A másik fontos gondolatmenet: Fernández-Feo angoltudása tökéletesen érthető. Hallatszik rajta, hogy nem az angol az anyanyelve, ettől függetlenül a kérdései nem homályosak, vagy értelmetlenek. Ha nem tudna angolul, bizonyára nem tudósíthatna az E!-nek, amely számos felületen számít óriási orgánumnak – egy ilyen eseményre nem hívnak meg, vagy küldenek el akárkit.

Talán azt is érdemes megjegyezni mindezek után, hogy a Golden Globe-díjátadó hivatalos neve a Hollywood Foreign Press Association, vagyis a Hollywoodból tudósító külföldi újságírók szövetségének gálája. A Golden Globe, magyarul a nyomorult nevű Arany Glóbusz az ő elismerésük. A külföldi újságíróké, akiket most Fernández-Feo személyében alaposan sikerült körberöhögni.

Back in Mexico *

Juan Pablo Fernández-Feo C. (@mraspartame) által közzétett fénykép,