Február 28-án tartották Los Angelesben, a Dolby Theaterben a Filmakadémia díjkiosztóját, az Oscart. Mindenki erről beszél, de lemaradt róla? Itt a lényeg.

Minek örülünk?

34 év után ismét díjaztak egy magyar filmet: ez a Saul fia, amelyet Nemes Jeles László rendezett, és a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában versenyzett. (Az előző díjazott Szabó István Mephistója volt.)

Leonardo DiCaprio megnyerte élete első Oscar-díját, a legjobb színész kategóriájában, A visszatérőért. Mindenki régóta várta már, hogy mikor kapja meg ezt az elismerést, amelyet a közvélekedés legalább a Gilbert Grape óta indokoltnak tart. Kate Winslet ott volt vele, nagyon boldogan. DiCaprio a köszönőbeszéd adta alkalmat arra is felhasználta, hogy a klímaváltozásról beszéljen, és mindenki figyelmét felhívja az elnyomottakra és nélkülözőkre. (Itt meghallgathatják.) A színfalak mögött így ünnepelték.

Leo with his Oscar

The Academy (@theacademy) által közzétett videó,

A további nyertesek listájával itt foglalkoztunk. Ki kell még emelnünk Ennio Morriconét, aki eddig egy életműdíjat kapott (csak), most viszont az Aljas nyolcas című Tarantino-filmért megkapta a legjobb filmzenéért járól díjat.

Mi volt még?

A műsort ebban az évben, amikor minden korábbinál nagyobb felháborodás övezte a túl fehér díjazott-névsort, Chris Rock vezette, aki egy fekete színész. Helyzetéből fakadóan akart is, és kellett is reagálnia minderre, amit megtett a műsort nyitó monológjában. Ha a teljes szövegre kíváncsiak, itt elolvashatják angolul, mi három dolgot emelnénk ki belőle:  az egyik, hogy Rock szerint igenis van rasszizmus Hollywoodban, de a dolgok változni látszanak. Viszont korábban, évtizedekkel ezelőtt még nem tüntettek ellene ennyire. 

Miért? Mert valódi dolgok ellen kellett tüntetnünk. Túlságosan lekötött a megerőszakoltatás és a meglincseltetés, hogy azzal foglalkozzunk, ki nyerte meg a legjobb operatőr díját. Ha a nagymamád egy fáról lóg le, nagyon nehéz érdeklődést tettetni a külföldi doku-rövidfilmek iránt.

Üzent azoknak is, akik bojkottot hirdettek az Oscar ellen, így Spike Lee-nek és Jada Pinkett-Smithnek, akik szerinte idén egyszerűen megőrültek. 

Jada azt mondta, nem jön, tüntetőleg. Nem valami tévéműsorban szerepel? Jada Oscar-bojkottja olyan, mint ahogyan én Rihanna bugyiját bojkottálom - meg sem hívtak oda.

Más, szimbolikus(nak szánt) esemény is történt: a legjobb filmbetétdal kategóriájában Sam Smith és Jimmy Napes nyert, a Writing's on the Wallért, amelyet a Spectre-ben hallhattak. Smith azt mondta, úgy tudja, még egyetlen nyíltan meleg ember sem kapott Oscar-díjat, és ha tényleg így van, akkor ez most megváltozott. Igazából korábban már kapott más is, de szép pillanat volt. A beszédére Chris Rock annyit mondott, nem mond róla semmit, nem keveri bajba magát.

Illetve Lady Gaga is fontos performansszal állt elő: nemierőszak-áldozatok körében adta elő Oscarra jelölt dalát, a Till It Happens To You-t, amelynek szövege általánosan érvényes lehet minden traumára, a közgondolkodás mégis alapvetően a nemi erőszakot átéltek helyzetével kapcsolja össze a dalt.

Az Oscart tehát végül nem ő kapta meg. És nem is Jennifer Lawrence, aki egyszerűen eltűnt , az érkezése után szinte azonnal.

Beszéljünk vidámabb dolgokról!

Valószínűleg Jacob Tremblay volt az este legaranyosabb és legkisebb résztvevője, tehát ha a cukiságra fogékony barátait kívánja elképeszteni a tájékozottságával, mutassa meg nekik vagy ezt a képet, amelyen a szülei viszik a díjátadóra éppen, vagy ezt, amelyen megjegyzi, hogy az szemszögéből az Oscaron főleg lábak vannak.

Félig bizarr, félig szórakoztató volt az a jelenet, amelynek során Chrissy Teigen megint nagyon hülye arcot vágott egy díjátadón (ezelőtt így). Az elejéről kezdjük: Stacey Dash színésznő nemrég kifejtette az amerikai tévében, hogy szerinte hülyeség a fekete történelem hónapja (ez egy olyan, már hagyományosnak mondható időszak, amikor az amerikai média a feketék történelmével kiemelten foglalkozik, és számos ilyen témájú rendezvényt tartanak), ezzel közfelháborodást kiváltva. Álláspontját azzal indokolta, hogy mindannyian amerikaiak vagyunk.

A szervezők egy szkeccs erejéig most felküldték a színpadra Dasht, aki boldog fekete történelmi hónapot kíván mindenkinek. Teigen minderre ezzel az arckifejezéssel reagált, a történetről itt olvashatnak bővebben, ha akarnak.

További örömteli pillanatok: ahogy Michael Keaton, miközben a Spotlightnak a legjobb filmért járó díj átvételéhez sietett a színpadra, azt mondta, hogy fuck yeah. Ennek örülünk.

DiCaprio lehet, hogy bemutatott mindenkinek, de lehet, hogy csak véletlenül állt így a keze.

Ön szerint?

A medve (amely A visszatérőben látott, DiCaprióra támadó medvére utal) mindenesetre megtapsolta.

via GIPHY

Nem volt elég? Az összes, az idei Oscarral foglalkozó cikkünket elolvashatja itt.