Ez a vasárnap éjjel a Superbowlról szól: az amerikaifutball-bajnokság döntőjéről, amelynek szünetében évtizedek óta egy miniméretű popkoncertet rendeznek – ez általában az év legnézettebb tévéműsora az USA-ban. A trend alapvetően azt mutatja, hogy egy olyan előadót hívnak meg, akiről gondolják, hogy a futballszurkolóknak tetszeni fog, ami miatt régebben a férfiakból álló rockzenekarok domináltak egyértelműen.

Helyettük azonban újabban a női énekesek a gyakoribbak, ráadásul a dolgok úgy alakultak, hogy sokan közülük karrierjük leszálló ágában kerülnek oda a Superbowl szünetébe. Talán maguk is tudták, hogy ez esetleg az utolsó nagy durranás számukra, ezért aztán tényleg mindent beleadtak. Idén Lady Gaga kerül sorra, nézzük, kiket követ ő ezen a különleges eseményen! Az eddigi évtizedek hat legemlékezetesebb női előadóját soroljuk alább (őszintén szólva sokkal több nem is volt).

2003 – Shania Twain

Az egyik első alkalom, hogy a Superbowlon egy nő kerülhetett a figyelem középpontjába, 2003-ban volt. Shania Twaint nyilván azért vették elő, mert eredetileg countryénekes volt, igaz, legnagyobb sikereit nettó popdalokkal aratta még a '90-es években, és a Superbowlt követő évben már csak egyetlen top 10 slágere volt, aztán szépen eltűnt a süllyesztőben.

Na de mit csináljon egy nő egy focimeccsen? – tehette fel magának a kérdést Shania Twain. Hát ha már odaengedték, legalább a dekoltázsát és a fukszait mutassa meg: ez lehetett a gondolatmenet a fellépőruha kiválasztásánál. Látványos, az biztos, de az ízléses szót nem használnánk rá. Ön is jobban megnézheti ezt a ruhát, ha a képösszeállításra kattint.

2004 – Janet Jackson

Éppen, hogy elkezdték beengedni a nőket a Superbowlra, máris beütött a ménkü. Egy évvel később következett ugyanis az azóta az iszlámra áttért Janet Jackson mellvillantásáról elhíresült Superbowl. Ha Shania Twainre azt mondhatjuk, hogy a Superbowl után szép lassan eltűnt a süllyesztőben, akkor Janet Jacksonra azt kell mondanunk, hogy azzal, hogy az egyik mellét élőben látta sokmillió néző, gyakorlatilag egycsapásra véget is ért évtizedek óta tartó énekesi karrierje. A mellbotrány miatt nem szokták ezt emlegetni, de igazán az egyik legfurább az egészben az volt, hogy a hajától egész végig szinte alig látszott az arca. De legalább a mellét jól meg lehetett nézni.

2011 – The Black Eyed Peas

Na Janet Jackson után hat évig megint nem mehetett nő a Superbowl közelébe, nehogy megint egy közönséges mellel tönkretegye valaki a nemes és emelkedett futballmeccset. Ezalatt a hat év alatt olyan, garantáltan melltelen előadók léptek fel, mint például Paul McCartney vagy Bruce Springsteen. Izgalmas évek voltak!

2011-ben viszont megkockáztatták a Black Eyed Peast, és szerintünk lehetett nagy izgulás a színfalak mögött, amikor Fergie megjelent ebben a fekete, bőrből készült bodyban, ami azért eléggé emlékeztet Janet Jackson szerelésére. De ebből nem villant semmi, a helyükön maradtak még a vívómaszkra emlékeztető vállvédők is, hurrá. Kevésbé jó hír, hogy a Black Eyed Peasnek is a karrier végét jelentette ez a fellépés, ebben az évben volt még a Just Can't Get Enough című számuk, aztán ezzel nagyjából be is dobták a törölközőt popegyüttesként (szólóban mondjuk folytatták).

2012 – Madonna

2012-ben maga a popkirálynő érkezett a Superbowlra, ráadásul vadiúj albummal és vadiúj slágerrel. Ön még emlékszik a számra? Valószínűleg nem. Ez volt Madonna három évtizedes karrierjének első olyan albuma, amiről a beharangozónak szánt nagy sláger szinte teljesen visszhangtalan maradt.

Alapvetően feketében volt végig Madonna is, bár cserélgette a ruháit, ahogy szokta, előadta a nagy slágereit is, amiket elő szokott adni, és úgy nagyjából pontosan azt nyújtotta, amit az ember Madonnától elvár. Attól eltekintve, hogy Madonna a fénykorában mindig drasztikus megújulásairól volt híres, szóval a rajongók egy része azt várta, hogy mostanra is találjon ki valami tök újat.

Hát nem így lett, úgyhogy ha így vesszük, Madonna pont ezen a Superbowlon szűnt meg Madonnának lenni, mert ekkor volt először, hogy nem változtatott különösebben semmin. Az imázsa azóta is nagyjából ugyanez: fekete, enyhén dominás miniruhák, hosszú, hullámos, szőke haj. Jól áll neki, nem mondjuk, hogy nem áll jól, csak már kicsit uncsi.

2013 & 2016 – Beyoncé

2013-ban Beyoncé került sorra, aki annyira jó műsort csinált, hogy tavaly is visszahívták, hogy ugyan segítsen már be légyszíves a Coldplaynek. Tudják mi volt Beyoncén a fellépésen? Mind a kétszer? Hát egy fekete body. Kicsit kezdjük azt gyanítani, hogy a női előadók superbowlos fellépésekor a szerződésbe beleírják, hogy csak feketében léphetnek fel, igaz, Beyoncé másodszorra legalább ezt a kissé jacksonos bőrdzsekit is felvette, ami a fenti fotón látható.

Beyoncéról mondható el a legkevésbé, hogy a karrierje végét jelentette volna a Superbowl, bár az összes olyan gigaslágere, ami megrengette a világot a Crazy In Love-tól a Single Ladiesig, 2013 előttről való. 2008. óta neki se lett első helyezett egy dala se egyetlen olyan slágerlistán sem, amit a Wikipédia szerzői mérvadónak tartanak, és ezen kettő darab superbowlos fellépés sem tudott segíteni.

Katy Perry

És hatodiknak ott volt Katy Perry 2015-ben. Ő 2013 óta egyetlen dalocskán kívül nem jelentetett meg új zenét, szóval nem tudhatjuk, hogy vége van-e a karrierjének vagy csak hallgat, de az biztos, hogy őrá annyiban nem érvényesek a szabályok, hogy legalább nem feketében volt.

Ki volt eddig a Superbowl-szünetek királynője?

Sőt, volt egyszer a fenti jópofa, lángokkal díszített miniruhában, volt egy klasszikusan dívás (de nem fekete) estélyije is, aztán pedig a strandjelenet kifejezetten egy színorgiába torkollott.

Szóval ezt a sort fogja folytatni idén Lady Gaga, aki egyrészt azért passzol nagyon ide, mert a legújabb albuma countrysabb, mint Shania Twain countryénekesnő leghíresebb számai, meg persze azért is, mert az utolsó előtti albuma hatalmas csalódás volt a korábbiakhoz képest, a tavalyi eresztés, a Joanne pedig még ahhoz képest is óriási csalódás volt – legalábbis ami a sikereket és a világslágergyártást illeti.

Szóval sajnos minden jel arra mutat, hogy Lady Gagára is illeni fog a Superbowl azon hagyománya, hogy mindig olyasvalakit hívnak meg, aki pár évvel túl van már karrierje csúcspontján.

Túl van a csúcson, de azért jól néz ki feketében.