Kevés az ilyen szép és egyenletes fejlődéstörténet a hollywoodi sztárok között: az Alkonyat-filmek miatt kicikizett Kristen Stewart néhány év alatt olyan sokat változott, hogy ma már az egyik legtehetségesebb és legnépszerűbb színésznőnek számít, aki még fontos társadalmi kérdésekben is értelmesen tud megnyilvánulni és a szexuális irányultságáról is teljesen lazán tud beszélni.

Hogyan lett ennyire menő színésznő a Pánikszoba félénk kislányából és az Alkonyat főszereplőjéből? Összefoglaltuk 10 pontban, hogy hogyan is jutott idáig.

1. Már 10 éves kora óta forgat, de az első igazán nagy szerepe 2002-ben volt, a Pánikszoba című filmben, itt ismerte meg őt a nagyvilág. A Jodie Foster lányát alakító gyerekszínésznőn már ekkor látszott, hogy nagy jövő előtt áll.

2. Még a saját kamaszkoráról is teljesen őszintén tud nyilatkozni. Néhány éve egy interjúban elárulta, hogy ő egyáltalán nem számított kúl arcnak tizenévesen.

Mire gimis lettem, már volt pár film a hátam mögött, és ettől akár menő is lehettem volna, de nem voltam az. Persze igyekeztem adni a lazát, akit nem érdekel semmi, de gyakorlatilag folyton pánikoltam a vizsgáim miatt.

3. Stewart 18 éves korában lett világsztár, az Alkonyat-filmsorozat első részének köszönhetően (egyébként ez volt a 16. filmje). A tiniszéria nagyon megosztotta a közönséget: legalább annyian gyűlölték szenvedélyesen, mint ahányan imádták őt Bellaként. Viszont róla legalább elmondható, hogy nem esett a szerep áldozatául, és ma már nem csak ezzel a filmmel azonosítják. A Twilight 2012-es befejezése óta már alakított dögös rockercsajt, guantanamói katonát és még Woody Allen-filmben is szerepelt (ezekről bővebben később).

4. A színésznő gyakorlatilag vérprofin végigcsinálta az öt részre nyúló Alkonyat sajtókampányát, és bár nyilván nem ez a szerep jelentette neki a legnagyobb kihívást, ő teljes odaadással vett részt a filmsorozat megalkotásában. Sőt, még Robert Pattinsonnal is összejött, de ez a kapcsolat valószínűleg megrendezett volt a film kedvéért - azóta kiderült, hogy Stewart inkább a lányokat szereti, és mostanában elég sűrűn váltogatja csajait.

5. Pattinsonnal akkor ért véget hivatalosan a románc, amikor Stewartot rajtakapták, hogy a Hófehér és a vadász rendezőjével, Rupert Sanders-szel kavar. Ez a kapcsolat sem volt hosszú életű, mindenesetre azt elérték, hogy a film rendezőjét és főszereplőjét kidobják a forgatásról. (Egyes források szerint a botrány csak egy megrendezett műbalhé volt, valószínűleg sosem fog kiderülni.)

6. A másságát nyíltan vállaló színésznőt több divatmárka is megkereste, hogy legyen ő a cég arca, tavaly tavasszal például a Chanel divatház Paris in Rome elnevezésű kampányában szerepelt nagyon elegáns és szexi ruhában. Ez a fotózás annyira fontos volt a divatcég számára, hogy maga Karl Lagerfeld, a Chanel kreatív igazgatója fényképezte Kristen Stewartot.

7. Magánéletében is szinte csak szakmailag elismert partnereket választ: Alicia Cargile, SOKO és St. Vincent után jelenleg a Victoria's Secret-modell Stella Maxwell a barátnője, és úgy tűnik, hogy nagyon szeretik egymást. Stewart egyébként a New York Times-nak azt nyilatkozta tavaly augusztusban, hogy korábban sosem szeretett beszélni a kapcsolatairól, de most, hogy lányokkal randizik, legalább van értelme kiállni ezzel a nyilvánosság elé, mert úgy érzi, hogy valami igazán pozitívat képvisel.

8. Az Alkonyat után tényleg olyan filmekben játszott, amik teljesen elrugaszkodtak a vámpírromantikájú tinifilmektől. Elég csak megnézni Jack Kerouac Úton című regényének 2012-es filmváltozatában, vagy a guantanamói fogolytáborról szóló filmben (Camp X-Ray). Ezen túl volt még dögös rockercsaj (The Runaways), játszott Woody Allen legutóbbi filmjében (Café Society), és kiválóan működött együtt olyan nagy nevekkel is, mint Julianne Moore (Megmaradt Alice-nek) vagy Juliette Binoche (Sils Maria felhői).

9. Kristen Stewart már annyira menő, hogy a legnagyobb nevek hívják, hogy szerepeljen a videóklipjükben – a tavaly új lemezzel visszatérő Rolling Stones például őt választotta főszereplőnek ebben a poszt-apokaliptikus videóban, amelyben ő az utolsó nő a Földön, és egyedül kocsikázik Mustangjával a teljesen kihalt Los Angelesben.

10. Menőségének csúcsa nem csak az, hogy  Saturday Night Live műsorvezetőjének is felkérték, hanem az is, hogy ott teljesen lazán és őszintén tudott beszélni a másságáról. Azért is fontos ez, mert Stewart megmutatta, hogy egy ennyire népszerű és híres ember ilyen nyíltan is beszélhet a szexuális identitásáról anélkül, hogy közhelyekbe vagy túlzott magamutogatásba futna bele. 

Mindig nehéz egy színész esetében, ha fiatalon részt vesz egy világszerte népszerű filmsorozatban, és aztán a nagy hype után valahogy meg kell találnia önmagát és a saját útját. A Harry Potter filmsorozat sztárja, Daniel Radcliffe például azóta sem tudta lemosni magáról a legfontosabb szerepét. Kristen Stewartnak viszont sikerült. 

Ő ma már nem csak az Alkonyatból ismert kiscsaj, hanem saját jogán is meghatározó, népszerű és elismert színésznő. 

És tényleg:

még csak áprilisban lesz 27 éves.

via E News