Az ismerkedős realitykből sose elég, most pedig egy időre lubickolhatunk ezekben. Az Exek az Édenben után, május másodikán indul az RTL Klub Házasság első látásra című műsora. Utóbbi tényleg azt takarja, amit a cím sugall és rá lehet aggatni a „társadalmi kísérlet” jelzőt, hiszen a lényeg, hogy szakemberek összepárosítása alapján találkozik két ember az oltár előtt, hogy kimondják az igent, aztán egy hónap házasság után eldöntsék, megtalálták-e egymásban életük párját vagy sem.

Persze így leírás alapján az emberben óhatatlanul felmerül, hogy ez milyen rettenetesen kellemetlen helyzeteket vonhat maga után, és most elmondjuk, a Házasság első látásra esetében még durvább a szekunder szégyen, mint amit elsőre elképzelnénk.

DE, nem a rossz értelemben.

Valószínűleg a szerelemtaláló műsor egyik legnagyobb erőssége az lesz, hogy mennyire hús-vér emberek szerepelnek benne, akiket mindannyian nagyon is jól ismerünk a közvetlen környezetünkből.

A 30-as papucs, akinek nyilvánvalóan azért nincs párja, mert ennyire nyámnyila. A neki kiszemelt szintén harminc feletti festett szőke nő, aki őszintén még mindig hisz az igaz szerelemben és abban, hogy egy ilyen műsorban majd tényleg George Clooney fogja az oltárnál várni, és mikor nem így történik összeomlik. A „tökös csaj”, aki már külföldön is szerencsét próbált, de szerelmet ott se talált, és a magányos, de bulis pasi, aki nem szeretne tovább egyedül élni az ajkai házában. Ők mind azok az arcok, akikkel az első részben találkozhatunk és hozzájuk jön majd a további részekben másik két pár.

A legfontosabb pedig, hogy ők tényleg nem azért lettek összerakva, hogy röhögjünk rajtuk. Persze van egy csomó vicces és viccesen kínos helyzet, mint mikor annak vagyunk szemútíni, hogy a menyasszony és vőlegény az anyakönyvvezető előtt mutatkoznak be egymásnak, vagy mikor a riportszobában megdöbbenten elmondja az egyik srác, hogy

a házasság pillanatában hallotta meg először a most már felesége hangját, és abszolút nem számított rá, hogy a nő orgánuma ennyire mély.

Aztán ott van az egyszerre kínos de annál ismerősebb magyar lagzi. Ezt egyébként nem úgy oldják meg a műsorban, hogy az RTL leszervez a pároknak valami luxy eseményt, ami majd jól fog mutatni a képernyőn, hanem minden játékos ugyanazokból a katalógusokból válogathat, hogy miket szeretne, és az azonos választások alapján rakják össze az egészet. A szinti alájátszós Kis Grofó slágerek például nyilván nem hiányozhatnak.

Persze az igazán izgalmas részek majd csak ez után jönnek, hogy vajon tényleg, mi történik két vadidegennel, ha így párba rakják valaki mással? De az biztos, hogy annak ellenére, mennyire nem életszerű az alapszituáció, a felmerülő konfliktusok nagyon is azok. Például, hogy mennyire kellemetlen azzal megbántani a másikat, hogy nem jön be nekünk, vagy hogy mi van akkor, ha tényleg rátalálunk életünk szerelmére, de mindketten más városban élünk. És, mi történik, ha az embert egy nála jóval idősebb/fiatalabb párral boronálja össze az élet tudomány?

Tényleg bejöhet

Bár Magyarországra csak most jutott el a Dániából indult műsor, külföldön már sokadik évadok mennek. A legmeglepőbb pedig talán az, hogy van rá példa, hogy a párok őszintén egymásba szeressenek és együtt maradjanak.

Talán az egyik legnagyobb sikertörténet az első amerikai szériában összeadott Jamie és Doug párosé, akiknek olyannyira bejött a vakházasság, hogy jelenleg első gyermeküket várják.