A 2017-es vizes vb negyedik napját az vitte el, hogy Kemény Dénes Ashton Kutcher, Mila Kunis és két gyermekük társaságában ücsörgött a Duna Aréna lelátóján. A történelmi pillanatot meg is örökítették. Leadta az M4 Sport, lehozta az MTI, az Index is, de lényegében egy sajtótermék se maradt ki a szórásból.

Másnap a Velvet írta meg elsőként, hogy Kutcher a Twitteren keresztül üzent, hogy nem járul(t) hozzá, hogy a gyerekeiről fotók készüljenek, valamint azokat közzé is tegyék. Ez a hír is végigszaladt a magyar interneten, de kiegészült annyival, hogy a Fina szabályzata szerint, aki megveszi a jegyet, az automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy felvétel készüljön róla, amit természetesen közzé is tehetnek.

Arról viszont nem esett szó, hogy 5 éves kor alatti gyerekeknek nem kell jegyet venni. Márpedig Ashton Kutcher és Mila Kunis gyerekei nincsenek 5 évesek. És itt jön a jogi hercehurca.

A Fina forró dróton az üggyel kapcsolatban megerősítették, hogy 5 éves kor alatti gyermekek részére nem kell jegyet venni, amennyiben elférnek a szülők, hozzátartozók ölében. 

Ha innen nézzük, akkor a jegy nélküli gyerekekről az ő, vagyis inkább a szüleik beleegyezése nélkül nem készülhetne semmilyen felvétel. Ezzel szemben a Fina forró drót operátora arról tájékoztatott, hogy ez nem így van, mert

onnantól fogva, hogy elmentek a vizes vb rendezvényére, automatikusan hozzájárultak ahhoz, hogy róluk képek készüljenek.

Azért megnyugtatóan azt is közölték, hogy általánosságban véve a gyerekeket premier plánban nem mutatják. Viszont több kérdést is felvet ez az eset.

  • Mely sajtótermékekre vonatkozik a Fina házirendjének ide vonatkozó része, hogy felvételt készíthet a nézőkről (is)?
  • Mely sajtótermékek, mely felületeken tehetik közzé az ily módon elkészült felvételeket?

Már csak azért is érdekes ez, mert a sportesemény közvetítésének jogai is elég kuszák voltak.

Amúgy Kutcher utólag hiába kéri a gyerekeiről készült képek visszavonását vagy retusálását, mert a vizes vb-s jegy felhasználásával, a helyszínen való megjelenéssel elfogadta a házirend arra vonatkozó szabályát, hogy felvétel készülhet róla, és ezek szerint a magával vitt 5 évnél fiatalabb gyerekeiről, a 2 éves Wyatt Isabelle Kutcher és a 7 hónapos Dimitri Portwood Kutcherről is. Íme, két példa, hogy ez miért is olyan érdekes. 

Ha ez a nyílt utcán történik, és egyediesített felvételről van szó, akkor a felnőttek és a gyerekek arcát is automatikusan takarni kell. Ugyanez igaz akkor is, ha a kép mondjuk egy kávézóban készül.

(Az egyediesített felvétel azt jelenti, hogy nem tömegfelvételről van szó.)

Egy nyilvános sporteseményen, ahol köztudott, hogy felvétel készül a közönségről is, már más a helyzet. Tömegfelvételen való szerepléssel elméletileg nincs gond, viszont a külön kiemeléssel, az egyediesített felvétellel már igen. De utóbbi eset sem teljesen egyértelmű, hisz Ashton Kutcher és Mila Kunis közszereplők, akiknek számolniuk kell azzal, hogy nyilvános eseményeken nagyobb figyelmet kaphatnak.

Utólag úgy néz ki, hogy Kutcher feleslegesen, sőt, alaptalanul kéri, hogy senki se posztoljon az ő gyerekeiről. Mármint a Finán készülteket. Leginkább a képek keletkezésekor, de legkésőbb a közzételt megelőzően kellett volna szólnia a fotósnak, operatőrnek, hogy nem járul hozzá a képek publikálásához. Mert lehet, hogy a saját gyerekeinek képmásához fűződő jogok őt illetik, de a Fina-házirend jelen esetben erősebb jogi érv lehet.

(Kutcherék gyerekeiről az amerikai sajtóban csak lesifotók készültek. a pár viszonylag sokszor jár kosárlabdameccsekre, de eddig egyszer sem vitték magukkal egyik gyereküket sem. Feltehetőleg nem véletlenül, hisz egy ottani sportesemény se különbözik a vizes vb-től, abban a tekintetben, hogy nyilvános esemény, és ott is bárkiről készülhet felvétel.)