Még csak pár órája hangzott el Oprah Winfrey beszéde a 2018-as Golden Globe díjátadón, szónoklatát már most az egyik valaha volt legjobb amerikai beszédként emlegetik. Sokak szerint annyira hatásos és erős volt a szövege és az előadása is, hogy már

sokan abban reménykednek, hogy 2020-ban indul az elnökválasztáson. 

Ophrát Cecil B. DeMille-életműdíjjal tüntették ki az eseményen. A díj átvételekor hangzott el az ominózus beszéd.  A műsorvezető azzal kezdte, hogy felidézte, milyen hatalmas élmény volt számára, mikor 1964-ben kislányként a tévé előtt ülve látta, hogy Sidney Portier átveszi a legjobb színésznek járó Oscar-díjat.

Emlékszem, hogy a nyakkendője fehér volt, a bőre pedig fekete. Soha nem láttam korábban olyat, hogy így ünnepeltek volna egy feketét. Azóta is próbáltam már mindenhogy elmagyarázni hogy milyen érzés ez egy kislánynak. Egy gyereknek, aki egy olcsó székből nézi, miközben hullafáradtan ér haza az anyja a takarításból.

- indította a köszönőbeszédet a Oprah, majd azzal folytatta, tudja, hogy vannak olyan kislányok, akik most pont úgy nézik őt a tévében, mint anno ő Poitiert, és nagyon hálás, hogy megoszthatja velük ezt az estét.

Ezt követően pedig áttért arra, hogy a jelenről és a nők helyzetéről beszéljen, főleg a szexuális zaklatási botrány fényében. Elmondta, mennyire csodálja azokat az asszonyokat, akik most elő mertek állni a saját történeteikkel, majd ezt is hozzátette:

„Ma este szeretném kifejezni a hálámat a nők iránt, akik évekig elviselték a bántalmazást és a velük szembeni visszaéléseket, mert - ahogy az én édesanyámnak is - gyerekeik voltak, akiket etetni kellett, befizetendő számláik voltak és voltak megvalósítandó álmaik.

Ezek azok a nők, akiknek soha nem fogjuk megtudni a neveiket. Háztartásbeliek és földművesek. Gyárban dolgoznak, éttermekben, vagy egyetemeken mérnöknek, orvosnak, tudósnak tanulnak. Részei a tech világnak, a politikának és a pénzügyi életnek. Ők a sportolóink az Olimpián és a katonáink a hadseregeben.

Majd egy konkrét, 1944-ben történt esetet is felidézett, mikor hat férfi megerőszakolt egy templomból hazafelé tartó fekete nőt, Recy Taylort. A brutális támadás végül országszerte hatalmas felháborodást keltett - főleg az afroamerikai közösségben - és felerősítette a polgárjogi mozgalmat. Az asszony tíz nappal ezelőtt, a 97 évesen hunyt el.

Ő, ahogy mi is, túl sokáig éltünk egy olyan kultúrában, amit tönkretettek a brutális hatalommal redelkező férfiak. Túl sokáig nem hallották meg és nem hittek azoknak a nőknek, akik ki merték mondani az igazságot ezeknek a férfiaknak a hatalmáról. De az ő idejük most lejárt

- mondta, majd még néhány nagyon erős gondolattal zárta a beszédet.

Azt szeretném, ha minden lány, aki nézi, tudná, hogy új nap kel fel a horizonton. Mikor pedig pirkadni fog, az a rengeteg csodálatos nőnek köszönhető - akik közül sok most itt ül a termeben - és a számos fantasztikus férfinak is, akik azért harcolnak, hogy olyan vezetők legyenek, akik elvisznek minket abba a világba, ahol soha többé nem kell senkinek azt mondania, hogy: me too.

A teljes beszédet itt megnézheti:

Forrás: People 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Oprah olyan beszédet mondott a Golden Globe-on, hogy meg akarják választani elnöknek

A közönség soraiban szinte mindenki elsírta magát, ahogy a tévés az erős asszonyokról, anyai sorsokról, a nők jövőjéről és a #metoo-ról beszélt.

107 · Jan 08, 2018 09:37am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments