Az eredeti elképzelés szerint, sőt, az amerikai állampolgársági és bevándorlási hivatal szabályai alapján olyan, Amerikában letelepedni kívánó külföldiek kaphatnak Einstein vízumot (hivatalosan EB-1-et), akikben megvan a potenciál arra, hogy az ország hasznára legyenek. Például, akik a saját területükön kiemelkedően teljesítenek, maradandót alkottak, és bebizonyították, hogy átlagon felüli képességekkel rendelkeznek. Szóval egy híres kutató, egy multinacionális vállalat vezetője, vagy bármely szakterületen élenjáró személy, akinek Nobel-, Oscar, esetleg Pulitzer-díja van, vagy érmet szerzett valamelyik olimpián.

Ha a felsoroltakból semmilyen díjat vagy érmet nem szerzett eddig, akkor legalább három egyéb kritériumnak kell megfelelnie egyszerre (például bizonyítania kell, hogy kereskedelmi sikereket ért el az előadóművészetekben, vagy közreműködött fontos kiállításokon megjelenő művészi tartalmak létrejöttében), és akkor máris nagy eséllyel pályázhat az Einstein vízumra, amellyel lényegesen könnyebb bejutnia és letelepednie az Egyesült Államokban, mint nélküle.

Na, ezt a vízumot kapta meg Melania Trump még 2001-ben, akinek már akkor is a fentiekhez igazodó szuperképességei voltak, hogyaszondja

EURÓPAI DIVATBEMUTATÓK KIFUTÓIN VONULT, SIKERES MODELLKARRIERJE VOLT, ÉS A SPORTS ILLUSTRATED EGYIK KIADVÁNYÁBAN IS SZEREPELT. 

Nem kis teljesítmény, de azért közel sem tudott olyat felmutatni, amellyel jogosan juthatott volna hozzá a (majdnem)zseniknek járó EB-1-hez. Egyetlen kivételtől eltekintve: a milliárdos Donald Trumppal randizott. Oké, azért biztos senkinek sem voltak illúziói azzal kapcsolatban, hogy mégis ki segített az akkoriban még Melania Knaussként tengődő szlovén modellnek az álma megvalósításában, de azért a jelen politikai helyzetet tekintve ez még utólag is több mint vérlázító. Hogy miért? 

1996 és 2001 között a pletykák szerint Melania B-1 üzleti vízumot igényelt a H-1B munkavállalói helyett, amivel így gyakorlatilag csalást követett el, és illegális munkavállalóként tevékenykedett az országban. Ezt ő tagadja, és nincs is rá közvetlen bizonyíték, így sokan "csak" azon akadnak fenn, hogy mielőtt hozzájutott volna a zöldkártyájához, ötször is megkapta az ideiglenes H-1B munkavállalói vízumot, aztán 2001-ben hozzávágták az Einstein vízumot, majd 2006-ban amerikai állampolgár lett. A történet báját az is fokozza, hogy 2001-ben 

A BEVÁNDORLÓKNAK MINDÖSSZE 0,3 SZÁZALÉKA KAPOTT EINSTEIN VÍZUMOT, DE Ő, ÚGY FEST, KIÉRDEMELTE AZZAL, HOGY 2000-BEN A SPORTS ILLUSTRATED CÍMLAPJÁN BIKINIBEN ÖLELGETETT EGY MÁSFÉL MÉTERES, FELFÚJHATÓ MŰANYAG BÁLNÁT

Az is felvet pár kérdést, hogy mennyire volt etikus Donald Trump közbenjárása Melania Knauss ügyében, miközben jelen állás szerint az amerikai elnök tiszta erejével nyomatja bevándorlásellenes politikáját, és még az sem hatja meg, hogy ellenfelei már több ízben rávilágítottak: az USA bevándorlóország, mindig is az volt, és jó lenne, ha inkább az ebben rejlő lehetőségeket aknázná ki ahelyett, hogy tönkrezúzna mindent, ami eddig nagyjából működőképesnek bizonyult.

A legcsodálatosabb az egészben mégis talán az, hogy mielőtt sikerülne a világ összes bevándorlóját kitiltania az országból (a szlovén származású feleségét és a lengyel születésű vejét kivéve), Trump még gyorsan elintézi, hogy 

MELANIA TRUMP SZÜLEI AMERIKAI ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPJANAK.

Teszi ezt a láncmigráció intézményét kihasználva, amely azt jelenti, hogy az új és szép élet reményében bevándorolt emberek annyira pazarul kezdik érzik magukat választott, új hazájukban, hogy a külföldön "ragadt" rokonaikat és barátaikat is átcsábítják magukhoz, akik később ugyanígy tesznek a saját ismerőseikkel. Persze nem kötelező egyből erre gondolni, hiszen az is elég, ha valakinek Amerikában van állandó lakhelye (Melaniának és férjének márpedig ott van), így a rokonok, jelesül Melania Trump szülei is egyértelműen jogosultak lehetnek arra, hogy az Egyesült Államokban kezdjenek új életet.

Ebben az a varázslatos, hogy Trump pontosan ezt a programot bírálja és kívánja ellehetetleníteni, amiért ellenfelei elég jogosan képmutatónak állítják be őt. Mindenesetre anyós és após amerikai állampolgársága továbbra is folyamatban van, izgulunk, hogy összejön-e.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Mégis hogy kaphatta meg a zseniknek járó Einstein vízumot Melania Trump?

A first lady tán titokban Nobel-díjat kapott azért, hogy egy másfél méteres bálnával, bikiniben pózolt a Sports Illustrated cimlapján? Nos, aligha.

28 · Mar 08, 2018 02:40pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments