Melania Trump a jelek szerint nem tud olyat tenni, amivel legalább egy kicsit is kivívná az emberek szimpátiáját, vagy minimum elfogadtatná magát velük. Olykor próbálja hárítani az őt érő támadásokat, néhányan védelmükbe is veszik, de vagy rossz módszert alkalmaz, vagy csak nem elég hatékony a kommunikációja. Vagy a ruhája rossz. Meg angolul se tud. Nem mi mondjuk, az internet.

Ebben a cikkben arra teszünk kísérletet, hogy megvizsgáljuk, milyen okokból találják alkalmatlannak a first ladységre, illetve hogy miért, és mennyire utálják pusztán azért, mert ő Melania Trump (aki nem mellesleg annak idején azt a döntést hozta, hogy az újonnan megválasztott amerikai elnök, Donald Trump felesége lesz).

Illegális bevándorló

Donald Trump egy percig sem mérsékli bevándorlás-ellenes politikáját, ami kiváló alapot szolgáltat ahhoz, hogy a feleségét is szétcincálják a témában. Melania Trumpnak, szlovén származású lévén, vízumra volt szüksége, amikor Amerikában készült beindítani modellkarrierjét. A sajtó nem tudott ellenállni a témának, ezért utánajárt, hogy mégis hogy intézte ezt a first lady akkoriban. Kiderült, hogy alighanem csak az úgynevezett B-1 üzleti vízumot igényelte a H1-B munkavállalói helyett, amivel így gyakorlatilag csalást követett el, és illegális munkavállalóként tevékenykedett az országban. Ezt persze tagadja, így egyelőre nem tudni, ki mond igazat.

Plagizál

Amikor először szólalt fel komoly szerepben, tavaly júliusban, a republikánus jelöltállító gyűlésen azonnal kellemetlen helyzetbe került, hiszen szinte szó szerint lemásolta Michelle Obama egyik, 2008-as beszédét. Mentségére szóljon, hogy elvileg volt szövegírója, aki vállalta a felelősséget a tévedésért, vagyis a hivatalos magyarázat szerint nem a saját ötlete volt mindez.

Ettől függetlenül Gigi Hadid  az American Music Awards gáláját tartotta a legalkalmasabb helyszínnek arra, hogy kifigurázza Trumpnét, és szlovén akcentussal eljátssza az ominózus beszédet, elég erőteljes utalást téve arra, hogy Melania Trumpnak nincs egyetlen önálló gondolata sem. Mondjuk Hadid azóta revideálta az álláspontját, és egy kézzel írt levéllel kért bocsánatot Trumpéktól, amiért túl messzire ment. 

amikor a ruhával is csak a baj van

Számos divattervező utasította vissza a lehetőséget, sőt, már a feltételezést is, hogy valaha is felajánlaná ruháit a friss first lady-nek. 

A New Yorkban élő francia divattervező, bizonyos Sophie Theallet az elsők között volt, aki bojkottot hirdetett Melania Trump öltöztetése ellen, mivel, azt mondja, képtelen azonosulni azzal a rasszista, idegengyűlölő, szexista gondolatisággal, amelynek Trump már a választási kampány időszakában is hangot adott. 

Tom Ford divattanácsadó azt mondta, néhány éve felkérték rá, hogy tervezzen ruhát Trumpnénak, de azt már akkor is visszautasította, mondván, nem szorul rá, hogy neki dolgozzon. Ennek ellenére akadtak, akik kiálltak mellette, mint például Tommy Hilfiger: szerinte Melania csodás nő, akin minden jól áll, ezért boldog lehet az a tervező, aki neki készíthet ruhákat. 

Ennek ellenére a beiktatási ceremónián hordott Ralph Lauren-ruhája miatt is sokan nekiestek, mert a megszólalásig hasonlított Jackie Kennedy egykori megjelenésére. Ezek után a felháborodó közönség célpontja már nem csak Trumpné volt, hanem persze Ralph Lauren ellen is azonnal bojkottot hirdettek.

Bénán beszél angolul

Igen, Melania Trump akcentussal beszéli az angolt, ami érthető, hiszen nem az anyanyelve. De mivel first lady, ez sokaknál kiverte a biztosítékot, így például a komika Chelsea Handlernél is - őt mindenki, akit nem tart sokra, rendkívül irritálja, és ennek általában hangot is ad. Legutóbb azt találta mondani, hogy ő soha a büdös életben nem fogja meghívni Netflixes műsorába Melania Trumpot, amit ekképp indokolt : 

Tök bénán beszél angolul. Mégis, így miről beszélgessek vele? Ahogy a férjét, úgy őt sem tisztelem egyáltalán. 

Arra pedig, hogy Trumpné a plágiumként elhíresült beszéde után még legalább hárommal készül, Handler azt mondta, bízik abban, hogy a first lady időben felszerelkezik majd egy tolmáccsal.

A nevezett egyébként egy ideig nem reagált a támadásokra, aztán mégis felkért egy szakértői teamet, hogy álljanak ki érte. A csapat azóta úton-útfélen kommunikálja a világ felé, hogy Melania Trump akcentusa elhanyagolható, mert szépen artikulál, és különben is, öt nyelven (angol, olasz, francia, német, szlovén) beszél folyékonyan.

Illegeti magát

A fenti helyzetben van azért némi irónia is olyan tekintetben, hogy Handler - több hírességgel együtt -  tiszta erőből tüntetett a nők jogaiért Amerika legnagyobb egynapos megmozdulásán, a Women's March-on (ahol persze Donald Trump számított az első számú főellenségnek). Szóval ezek szerint Handler úgy véli, minden nőnek joga van mindenhez, kivéve Melania Trumpnak ahhoz, hogy Melania Trump legyen, vagy hogy csak simán beszéljen a szájával.

Prominens feminista személyek egyébként nem is erre helyezik a hangsúlyt, sokkal inkább azt nehezményezik, hogy a first lady annak idején előszeretettel pózolt meztelenül, és most is csak afféle trófeafeleség, semmi több.

A Culture Club egykori frontembere, az amúgy nyíltan meleg divatikon, Boy George kifejezetten rosszindulatúnak, sértőnek és gonosznak találja az efféle megjegyzéseket. A párizsi divathéten adott hangot a véleményének, és hozzátette, szerinte Melania Trump elbűvölő volt  a beiktatási bálon viselt Hervé Pierre-dizájnolta ruhájában

Plasztika-pletyka nélkül nem is híres, aki híres

Noha Melania Trump állítja, hogy az egészséges életmódnak köszönheti, hogy képtelen az öregedésre, vannak, akik ezt vitatják. Jack Zoumaras plasztikai sebész szerint a first lady hiába állítja, hogy ő az egyik legnagyobb ellenzője a botox-kezeléseknek, láthatóan átesett már páron. 

A szemhéja látványosan megemelkedett, a homloka is indokolatlanul sima, és a szem körüli ráncok sem úgy festenek, mint egy 46 éves nőnek általában. 

Üresség az agyban, vagy kőkemény elkötelezettség? 

Vannak olyan áldott jó emberek, akik hajlamosak megsajnálni Melaniát, és aggódnak érte, amiért kénytelen együtt élni Donald Trumppal, noha testbeszéd-szakértők szerint láthatóan egyáltalán nem fűlik hozzá a foga. Akik ezt vallják, arról is meg vannak győződve, hogy szerencsétlen asszony kétségkívül meg van félemlítve, talán a férje még terrorban is tartja, ezért nem mer ellenkezni.

Mások úgy tartják, hogy semmi esze nincs, ezért fogalma sincs, miről mit kellene gondolnia, így könnyedén irányítható. Ezt az elméletet erősítik meg a már említett feministák megnyilatkozásai.

A megrögzött Melania Trump-ellenesek azonban úgy érzik, a first lady nem érdemel együttérzést. Az indokuk egyszerű és világos: Trumpné több ízben nyilatkozott már úgy, hogy ő kiáll a férje mellett, legyen szó bármiről; minden megszólalásával egyetért, és minden ideológiájában követi őt, sőt, az sem zavarja, ha más nőkkel enyeleg.

Ezt a verziót azzal az ominózus esettel bizonyítják az elmélet hívei, amikor Trump kifejtette, hogy szerinte Barack Obama nem is amerikai állampolgár, ugyanis Kenyában született, és a Hawaii-i kibocsátású születési anyakönyvi kivonata csak egy koholmány. Ebben a történetben Melania Trump szerepe annyi, hogy egy interjúban rákontrázott férje kijelentésére, sőt, megkérdezte a riportert, hogy ő ugyan látta-e valaha Obama anyakönyvi kivonatát. Sajnos látta. A first lady szerint az biztos nem is az volt. 

Ön mit érez Melania Trumppal kapcsolatban?