Arról, hogy amit Drake csinál, jó-e vagy nem, arról mi nem fogunk állást foglalni, ez a cikk csak azt próbálja a lehető legplasztikusabban megmutatni, hogy Drake korábban is figyelemre méltó népszerűsége milyen történelmi csúcsokat ért el ezen a nyáron. A népszerűségtől önmagában semmi se lesz jó vagy rossz, de a népszerűség önmagában is érdekes. Főleg akkor, ha olyan méreteket ölt, mint a Drake-mánia idén nyáron.

Mi számít népszerűségnek?

Az internetes zenefogyasztás korában hátborzongatóan pontosan lehet követni, hogy az emberek mit hallgatnak. A pénzért megvásárolt hanghordozó vagy mp3 egyre kevésbé jellemző, az emberek zöme streameli valahonnan, amit meg szeretne hallgatni.

Ezért a slágerlisták egyrészt a legális zenejátszó-oldalak (Spotify, Apple Music, Deezer, stb.) adataiból állnak össze, másrészt most már a briteknél is számítanak a videók, azaz a pl. Youtube-ra feltöltött, hivatalos videóklipek. Minden legális platformot figyelnek, és ha valaki minimum 30 másodpercig bekapcsolva hagy egy számot, az már egy hallgatásnak számít.

Az, hogy valami jó-e vagy rossz, szubjektív megítélés kérdése. Azt, hogy valami mennyire népszerű, azt konkrét, pontos és objektív számokkal lehet mérni. Erre valók a slágerlisták, amik közül hagyományosan a két mérvadónak az amerikait, azaz a Billboard Hot 100-ot és a hivatalos brit slágerlistát szokás elfogadni. Hát nézzük, mit árul el ez a két kimutatás Drake eddigi 2018-as teljesítményéről.

1. Mindenhol imádják

Eléggé meg kell tudni ragadni a nagyközönség fantáziáját ahhoz, hogy az ember egyidejűleg a brit és az amerikai slágerlistát is vezesse. Idén tavasszal például Calvin Harristől és Dua Lipától a One Kiss című szám a briteknél 8 hétig, azaz két hónapig volt első, de ugyanez a dal a Billboardon a 29. helynél feljebb nem jutott. Közben viszont Cardi B és kollégái I Like It című szerzeménye július elején Amerika legnépszerűbb dala volt, de a briteknél nem került különösebbek közel a csúcshoz, a 8. helyezéssel kellett beérnie.

Szóval még 2018-ban sem kézenfekvő, hogy ami a világ egyik felén népszerű, az a másikon is az lesz. Drake-nek azonban nincs ilyen problémája, például jelenleg is ő van mind a két mérvadó slágerlista élén, méghozzá az In My Feelings című számmal, amit ön alább meghallgathat. Drake-re a jelek szerint az egész világ kíváncsi, de legalábbis a nyugat. Hozzá kell tenni, hogy Drake számára mindkét mérvadónak tekintett zenei piac külföldnek számít, tekintettel arra, hogy Drake kanadai, szóval még csak a hazai pálya előnyét sem élvezi.

2. Három dala tarolt már idén

Egyszerre mindenhol elsőnek lenni hatalmas teljesítmény, de azért nem csodaszámba menő teljesítmény, hogy valakinek ez kétszer sikerüljön egy év alatt. Igen, jól olvasta az alcímben, Drake-nek azonban idén ez nem két, hanem három alkalommal sikerült, azaz három különböző dala lett első az óceán mindkét oldalán. Először volt a God's Plan, aminek a klipjében Drake nagyon látványosakat jótékonykodik, hogy ezzel is teljesítse Isten tervét, ezt tekintheti meg alább.

Aztán másodiknak a Nice for What című szám is az első lett mindkét listán, ennek a klipjét a következő bekezdésre tartogatjuk, a harmadik slágert már fent említettük. Drake ráadásul rekordgyorsasággal szedte össze ezt a három No1 slágert, még július végére már három különböző, saját és új dala volt első a slágerlistán. A briteknél ilyenre Elvis Presley fénykora óta nem volt példa. Szóval figyelem: Drake sikerét most már Elvisével lehet egy lapon említeni.

3. Az elmúlt fél év 80%-a Drake-é

Ebben az évben eddig 32 hét volt, Drake ebből 23 héten volt az első Amerikában a három száma közül valamelyikkel. Vagy ha nem is a naptári év kezdetét figyeljük, hanem azt az időpontot, amikor Drake idén elkezdte bedobni az új zenéit akkor 28 hétből volt 23-szor első, azaz a február eleje óta eltelt kerek fél évnek bő 80%-át Drake a slágerlista csúcsán töltötte. Fél éve már, hogy az emberek gyakorlatilag nem hallgatnak más, mint Drake-et. Ha gondolja, hallgasson ön is még egy kicsi Drake-et most azonnal, akár rajongásból, akár puszta érdeklődésből, csak hogy megtudja, mi ez, amiért ennyire odavan most mindenki. Ed Sheeran dicsőségének fénye rohamosan kopik.

Ha önt még ennél is behatóbban érdeklik a slágerlisták, csak ajánlani tudjuk James Masterton szakértői blogját. A fenti adatok egy részét tőle vettük, innen.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
3 ténnyel bizonyítjuk, hogy Drake jelenleg népszerűbb, mint ön gondolná

Azt nem tudjuk megfejteni, mitől, de azt nagyon plasztikusan meg tudjuk mondani, mennyire. Elvis fénykora óta nem volt ilyen.

3 · Aug 11, 2018 10:34am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments