Hétfő éjjel, illetve kedd hajnalban volt az idei MTV Video Music Awards, aminek több kínos mozzanata közül az egyik legtöbb reakció arra érkezett, hogy Madonna egy afrikai nép, a berberek nemzeti öltözékét viselve emlékezett meg egy afro-amerikai nőről, Aretha Franklinről, de úgy, hogy a megemlékezés igazából szinte csak Madonnáról szólt, aki arról beszélt, milyen nehéz volt az útja a hírnévig, és szinte csak mellékesen tette hozzá, hogy de közben Aretha Franklin zenéje is inspirálta őt. Sokak szerint ennek az volt a kicsengése, hogy már megint egy fehér popsztár, aki az afr(o-amer)ikaiak kultúráját használja fel arra, hogy saját magát promózza.

Madonna most az Instagramon reagált a kritikákra, vagy legalábbis egy részükre az alábbi posztban, amelyen az est fő győztesével, Camila Cabellóval látható.

Im with the Winner!! The beautiful @camila_cabello ! So proud of her! 🌈💕🎉. And just to clarify: I was asked to present video of the year by MTV! And then they asked me to share any anecdotes I had in my career connected to Aretha Franklin! I shared a part of my journey and thanked Aretha for inspiring me along the way. I did not intend to do a tribute to her! That would be impossible in 2 minutes with all the noise and tinsel of an award show. I could never do her justice in this context or environment. Unfortunately most people have short attention spans, and are so quick to judge. I love Aretha! R.E.S.P.E.C.T. 🙏🏼. I Love Camilla! Congrats! I LOVE my dress! AND. I love-L O V E!! ♥️ and there is nothing anyone can say or do that will change that. #vmas #postivevibes

A post shared by Madonna (@madonna) on

A fényképhez mellékelt szövegből a lényeg ez:

És csak hogy tisztázzam: arra kért fel az MTV, hogy adjam át az év klipjének járó díjat! És aztán megkértek, hogy ha volt a karrieremben Aretha Franklinhez kapcsolódó anekdota, akkor azt osszam meg! Meg is osztottam az utam egy darabját, és megköszöntem Arethának, hogy menet közben inspirációt adott. Nem volt szándékomban megemlékezést tartani! Az lehetetlen lenne 2 percben egy díjátadó show zaja és csillogása közepette. Sosem lehetne méltó ebben a kontextusban vagy környezetben. Sajnos a legtöbb embernek már rövid idő után lankad a figyelme és hamar ítéletet mond. Szeretem Arethát! R.E.S.P.E.C.T.!

Az utóbbi 7 betű természetesen utalás Aretha Franklin egyik legnagyobb slágerére, és Madonna azóta már tovább is lépett, legalábbis ami az Instagramot illeti: posztolt ugyanis egy videót, amin Lenny Kravitzcel beszélget a VMA színfalai mögött. A rajongóknak ettől persze rögtön beindul a fantáziája, hiszen Madonnának és Lenny Kravitznek volt már egy közös száma, méghozzá a legendás Justify My Love. A popkirálynő ráadásul újabb albumon dolgozik jelenleg – akár egy nagyobb durranás lehetne abból, ha bő 25 év után újra összeállnának ők ketten zenélni.

L O L . #goodchat. #vmas @lennykravitz

A post shared by Madonna (@madonna) on