Ha egy gigasztár kisebb-nagyobb hallgatás után visszatér új dallal és/vagy albummal, az mindig emlékezetes. Ha két sztár teszi ezt egyszerre, akkor az egy egészen véletlen és különleges egybeesés, amire nagyon kevés példa volt eddig a népszerű zenék történelmében, tekintve, hogy a sztárok általában próbálják eltérő időben megjelentetni nagy durranásnak szánt anyagaikat, hogy ne vonják el egymástól a rivaldafényt.

1998. október 19. pontosan 20 éve volt, és ez a dátum azért különleges, mert ekkor nemhogy egy, de nem is kettő, hanem

5 gigasztár comebackelt egyszerre.

Annyira nagy nevekről van szó, hogy egészen biztosan ismeri ön is mindegyiküket, és valószínűleg az egyszerre megjelentetett 5 dal többsége is ismerős önnek. Alább mutatjuk, hogy melyik öt dalról van szó, aztán egy kicsit részletesebben is belemegyünk, hogy melyik miért számít poptörténelmi mérföldkőnek, ami önmagában is megérdemelné, hogy 20. évfordulójáról megemlékezzünk. Az 5 nagy visszatérés akkorát durrant, hogy az 5 dal rögtön az akkor még CD-eladásokat mérő brit slágerlista első 5 helyezését foglalta el, a következő, azóta is legendásnak számító, 5 új belépőből álló top5-ot alkotva. Az eladási hét utolsó napjára utaló, azaz 1998. október 25-i dátumot viselő teljes hivatalos slágerlistát itt vagy az alábbi képre kattintva tekintheti meg leesett állal.

1. Cher – Believe

Szóval az 5 nagy visszatérés közül a legnagyobbat végülis a Believe durrant, ami azóta is Cher legismertebb slágere. Különösen emlékezetes ez az énekesnő rengeteg visszatérése közül egyrészt azért, mert Cher 52 éves volt ekkor, és párját ritkítja, hogy egy ennyi idős női előadó új, saját, önálló számmal a slágerlisták élére tudjon kerülni. (Madonna például utolsó gigaslágernek tekinthető dala, a 4 Minutes megjelenésekor 49 éves volt, ráadásul az egy duett volt Justin Timberlake-kel.)

Másrészt aki figyelt a zenére 1998-ban, biztosan emlékszik, mekkora megdöbbenést keltett akkoriban a Believe, hogy így agyon volt módosítva Cher hangja a dalban. Az énekhang módosítására szolgáló technológia ekkor már pár éve létezett, de az előadók eddig csak úgymond titokban használták kisebb korrekciókra. A Believe volt az első dal, ahol nem csináltak titkot az Auto-Tune használatából, hanem pont az volt a poén az egészben, hogy robothangot csináltak Chernek. Azóta ez az effektus annyira hétköznapivá vált, hogy szinte észre se vesszük, Kanye West például a fél karrierjét erre építette fel. Hát ha legközelebb ilyet hall, jusson eszébe: Cher és a Believe volt az első, 1998. október 19-én.

2. George Michael – Outside

Egy kis háttér ehhez a dalhoz: 1996-ban jelent meg George Michaeltől az Older című album, ami egy újabb hatalmas siker volt a '80-as évek egyik legnagyobb férfisztárjának. 1998 tavaszán azonban George Michaelt letartóztatták nyilvános erkölcstelen viselkedésért, és ennek kapcsán köztudomású lett, amit addigra már nagyon sokan sejtettek: George Michael meleg. Ezért a '90-es évek végén keresztrefeszítés már nem járt, de ettől függetlenül elég valószínű volt, hogy a Wham! egykori, ekkor 35 éves sztárja ezzel a karrierje végéhez ért.

De az énekes fogta, és 1998. október 19-én megjelentette az Outside című dalt, aminek ráadásul a témája is az volt, hogy igen, ő meleg, és nem, nem szégyelli magát, szeret a szabadban szexelni, ez van. És amire addig nem volt példa, az megtörtént: az Outside-ból egy máig játszott gigasláger lett, ami bizonyára első helyezetté vált volna, ha nem pont a Believe-vel kell versenyeznie. Így 1998-ban előfordult, hogy az éppen aktuális két legnépszerűbb popsláger előadója egy 52 éves nő és egy nyíltan meleg férfi volt – ami szintén egy nem mindennapi együttállás.

3. U2 – Sweetest Thing

A U2 1997-es albuma a Pop volt, aminek a kampánya 1998 elejére már ki is futott. A Pop teljesen más irányvonalat képviselt az ír rockegyüttes karrierjében a korábban megszokottakhoz képest, úgyhogy mindenki kíváncsi volt arra, hogy innen merre fognak továbblépni. Erre 1998. október 19-én a Sweetest Thing című szám formájában jött meg a válasz, ami egy 1987-es saját daluk frissített verziója, és a U2 1980 és 1990 közötti legnagyobb slágereit összefoglaló album beharangozója volt. A Sweetest Thinget hallva mindenki megnyugodhatott: a pop felé tett kirándulásnak ezzel egyértelműen vége lett, a U2 így jelentette be, hogy visszatért a gyökereihez. Ezt a vonalat folytatják azóta is.

A dalnak egyébként a fent látható, extrajópofa klipje szintén emlékezetes: Bono a feleségének próbál kedveskedni benne Dublin utcáin. A videóban szerepel a Michael Flatley által híressé tett Riverdance és a Boyzone fiúcsapat is. Elég biztos, hogy ez is No1 sláger lett volna, ha nem pont 1998. október 19-i megjelenési dátumot választanak neki.

4. Culture Club – I Just Wanna Be Loved

A Culture Club a '80-as évek első felének egyik legsikeresebb együttese volt, de 1986-ban feloszlottak, ami után Boy George egy ideig szólókarrierrel próbálkozott. Tizenkét év hallgatás után mikorra időzítette a Culture Club a nagy visszatérést? 1998. október 19-re. Az I Just Wanna Be Loved azonban sajnos csak Európában lett viszonylagos siker, ráadásul az együttes további dalaira már nem figyelt a közönség, szóval a legendás zenekar nagy visszatérése gyakorlatilag egyszámosra sikerült.

5. Alanis Morissette – Thank U

Alanis Morissette-től az 1995-ös Jagged Little Pill annyira sok népszerűségi rekordot megdöntött, hogy itt el se kezdjük őket sorolni, elég róla annyi, hogy a '90-es évek egyik legfontosabb albumáról van szó. Nyilván nagy volt a várakozás, hogy három év elteltével az erős és dühös és lázadó és vagány énekesnő milyen új zenével fog visszatérni. A következő album a Supposed Former Infatuation Junkie címet kapta, és ebből az első beharangozó dal az uniszex borítós Thank U volt, amiből az első pár másodperc után egyértelmű, hogy Morissette elengedte a beszólós-lázadós vonalat, és megtalálta a belső békét és harmóniát.

Az érdeklődés hatalmas volt eziránt a szám után, de a közönség tetszését jóval kevésbé nyerte el, mint a kanadai énekesnő korábbi dalai. A brit slágerlista első 10 helyezettje közé ekkor került be utoljára Alanis Morissette, míg az USA-ban a 17. helyig jutott csak ez a dal, és az énekesnő utolsó top20-as számának könyvelhető el.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Ma 20 éve 5 brutálisan nagy zenei visszatérés volt egyszerre

1998. október 19-én öt legenda egyszerre robbantott. Hármójuknak összejött, kettejüknek viszont ez volt az utolsó nagy dobása.

66 · Oct 19, 2018 08:32am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments