R. Kellyről nemrégiben mutattak be egy dokumentumfilm-sorozatot, ami annyira kemény részleteket tartalmazott az énekes által elkövetett szexuális visszaélésekről, hogy a sztárt azóta már (volt) kollégái is kezdik kitörölni kínjukban a történelemkönyvekből és minden egyéb helyről.

Nem kizárt, hogy ugyanez a sors vár Michael Jacksonra is.

A popkirályként aposztrofált zenészről ugyanis most a hétvégén a Sundance filmfesztiválon mutattak be egy két részből álló dokumentumfilmet Leaving Neverland címmel. A film címe utalás Michael Jackson Neverland nevű ranchére, ami többek között egy vidámparkot is tartalmazott, amiről akkor is tudni lehetett, hogy rengeteg gyereket fogadnak itt, és ami a Pán Péter című meséből vette az elnevezését. A Leaving Neverlandben két férfi vall Michael Jackson ellen, annyira durva részleteket is megosztva a sztárral annak idején folytatott kapcsolatukról, hogy a Sundance filmfesztiválon ügyeletes orvosok álltak készenlétben a vetítésen, hátha valaki rosszul lesz a filmtől.

Nem számították el magukat túlságosan a film forgalmazói: a Leaving Neverlandet egyelőre csak egy teremnyi kritikus látta, de őket sokkolta a film tartalma. Az alkotás elsősorban Wade Robson és James Safechuck történetére fókuszál. Mindketten 10 év alatt voltak, amikor megismerkedtek Michael Jacksonnal, és mindketten a popsztár ártatlansága mellett vallottak a 2005-ös büntetőperben, ami az énekes felmentésével végződött.

Csakhogy azóta Robson és Safechuck felnőttek, saját gyerekeik születtek, és azt mondják, máshogy látják már a dolgokat, ezért készek bevallani, hogy a tárgyaláson hazudtak, és most állnak a nyilvánosság elé az igazsággal. Ami annyira sokkoló, hogy az első vetítésen részt vett újságírók többsége a sokkoló szót használja a filmmel kapcsolatban. Íme például a Variety riporterének beszámolója.

A fenti, 1988-ban készült borítóképen látható Safechuck azt állítja, hogy 10 éves volt, Robson pedig 7, amikor Michael Jacksonnal való kapcsolatuk szexuális jellegűvé vált a sztár kezdeményezésére. Robson azt állítja, hogy egyszer még viccből esküvőt is rendeztek neki és Jacksonnak, aki több alkalommal is ékszereket adott neki szexért cserébe. Robson a filmben megmutatja a Jacksontól ajándékba kapott gyűrűket és más ékszereket, szó van anális és orális szexről is, illetve arról, hogy a popsztár alkoholt adott és pornót mutatott a gyerekeknek.

A filmet tovább részletezi többek között a The Guardian cikke, míg az LA Times a rajongók és a Michael Jackson hagyatékát kezelő szervezet reakcióját mutatja be. A rajongók az összes lehetséges fórumon hangoztatják, hogy nem hisznek a filmnek, míg Jackson nevében a következő hivatalos állásfoglalást tették közzé:

A film fog néhány meg nem erősített vádakat 20 évvel ezelőtt történt dolgokról, és ezeket tényként kezeli.

A filmmel szemben azt hozzák fel, hogy a két nyilatkozó férfi maga is bevallja, hogy korábban hazudott, ezért semmi nem támasztja alá, hogy most igazat mondanak, és hozzáteszik, hogy a film készítői és szereplői nyilván csak azért vesznek részt a Michael Jackson emlékét besározni próbáló kampányban.

A következő videón a Leaving Neverland bemutatását követő sajtótájékoztatót lehet megnézni, részt vesz a film rendezője, Dan Reed, valamint a fent említett Robson és Safechuck.