tk3s 20190204 zap b173 058

Rami Maleket a Bohém rapszódia rendezőjének pedofilügyeiről kérdezték

2019.02.07. 11:13

Elég megnézni, hogy mennyi díjat kapott már eddig is Rami Malek azért, hogy a Bohém Rapszódiában eljátszotta Freddie Mercuryt: ő jelenleg a favorit a legjobb férfiszínész Oscarjáért folyó versenyben. De az Amerikai Filmakadémia szavazásra jogosult tagjai még csak most hozzák meg a döntéseiket a díjakkal kapcsolatban, és a szavazókat rengeteg dolog befolyásolhatja. Az mindenesetre biztosan nem jó, ha az ember filmjének rendezője körül pont az Oscar-gála előtt nem sokkal mérgesedik el egy pedofilbotrány.

Lady Gaga maga is egy Oscar-díjra pályázik (de ehhez Glenn Close-nak is van egy-két szava), ő is úgy távolította magát R. Kellytől a múltkor, ahogy csak lehetett. Rami Maleket pedig a Santa Barbara Nemzetközi Filmfesztiválon kérdezték Bryan Singerrel kapcsolatban, ezzel meglehetősen nehéz helyzetbe hozva a színészt, aki nem tehet úgy, mintha az egészről mit sem tudna, de közben meg minél többet beszél erről, annál többet árt filmje sikerének.

Bryan Singer rendezővel kapcsolatban minden korábbinál keményebb vádak kerültek napvilágra most januárban az Atlantic cikke kapcsán, de a lényeg továbbra is ugyanaz, amiről az 1997-es első per és aztán 2014-ben az első, nagyobb sajtónyilvánosságot kapott vádak is szóltak: Singer tizenéves, de 18 év alatti fiúkkal létesített szexuális viszonyt, gyakran úgy, hogy alkoholt és/vagy más kábítószert adott nekik.

A Bohém Rapszódia gyártását 2010-ben jelentették be, eredetileg úgy volt, hogy Sacha Baron Cohen lesz a főszereplő, de aztán pár kulcsfigura lecserélődött. 2016-ban jelentették be, hogy Singer lesz a rendező, és később kiválasztották Maleket a főszerepre. A forgatás idején kettejük viszonyáról azt rebesgették, hogy súrlódások nehezítik. Körülbelül a felvételek kétharmadával voltak meg, amikor Singer egyszercsak nem jelent meg többet, ami miatt a producerek kirúgták ők a projektből. Állítólag Singer édesanyjának betegsége állt a háttérben.

A Bohém Rapszódia 2018 őszén került a mozikba, 2019-et pedig díjeső begyűjtésével kezdte, a legjobb színész díja mellett a legjobb film kategóriában is Oscarra van most jelölve. Az alkotást persze korábban sem Singer nevével reklámozták, de most, hogy a legújabb vádak kapcsán újra az érdeklődés középpontjába került a rendező múltja, egyre nehezebb hova tenni azt a tényt, hogy ez a jelentős kritikai és közönségsikert aratott film egy pedofíliával vádolt rendező alkotása kétharmad részben.

A Daily Mail tudósítása szerint Malek ennyit mondott a témáról erről a bizonyos filmfesztiválról:

Az én helyzetem Bryannel egyáltalán nem volt kellemes. Egyáltalán nem. És jelenleg nagyjából ennyit tudok mondani erről. Azoknak, akik próbálnak megnyugvást találni: Bryan Singert kirúgták. Bryan Singert kirúgták. Szerintem erre senki nem számított, de azt hiszem, hogy ennek meg kellett történnie, és meg is történt.

Malek ezek után azt mondta, hogy nem tudott a Singer elleni vádakról, amikor ezt a szerepet elvállalta, viszont támogatásáról biztosította az esetleges áldozatokat, hozzátéve, hogy nem szeretné, hogy bárki úgy érezze, hogy ne állhatna a nyilvánosság elé azzal, ami történt vele. Malek ezen kívül együttérzéséről biztosított mindenkit, „aki ilyen dolgokat élt át”, utalva a Singerrel szemben felhozott vádak tartalmára.

Maga a rendező érdemben nem reagált a fent említett cikkre, de mindig következetesen tagadott minden vádat. Ennek ellenére a brit Oscarnak számító BAFTA-jelölését a vádakra tekintettel felfüggesztették a HuffingtonPost szerint. Bryan Singer következő filmje egy Vörös Szonja nevű szuperhősös projekt lesz, amelynek a főszereplője nemi erőszak túlélője.