Két nappal ezelőtt írtuk meg a hírösszefoglalóban, hogy Petruska Andrást kizárták A Dal című műsorból, mert Help Me Out Of Here című dala túlságosan hasonlít a Vampire Weekend zenekar White Sky című számára. A játékszabályzat szerint az előadóra emellett pénzbüntetést is kiszabhatnának, de ettől az MTVA eltekintett. A kizárt induló helyére Oláh Gergő lép a döntőben.

Petruska András azonban nem hagyta annyiban a dolgot, azt nyilatkozta, sokkolta a hír, valamint felkért egy újabb szakértőt, hogy mennyire hasonlít a két dal. Facebookos posztjai arról tanúskodnak, hogy nehezen birkózik meg a helyzettel:

Nehéz akár az utcánk végében lévő kisboltig is elmennem egy ilyen bélyeggel magamon 

– írja az alábbi posztban, amelynek a fő témája azonban, hogy felkérte Victor Mátét, hogy vesse össze a két kifogásolt dalt.

A hosszú és igen részletes szakvéleményt alább lehet elolvasni, a lényeg azonban a következő végkövetkeztetés Victor Máté részéről:

Hogy a paraméterek „túl nagy számban” megegyeznének, egyáltalán nem igaz! A karakter és hangulat valóban hasonló, de a felhasznált zenei eszközök túl nagy számban térnek el egymástól ahhoz, hogy meggyőződéssel állítsam: nincs szó plágiumról.

Ha ön még nem hallotta volna, íme a kifogásolt dal.

És íme a Vampire Weekend dala.