Németh Lajos a Budapest Urban Games sajtótájékoztatóján mesélt több mint 40 éves sportmúltjáról. A meteorológus először megnyugtatta a jelenlévőket, hogy hétvégén jó idő lesz a szabadtéri sportesemények idején, majd azt is elárulta, hogy ő majd a fociban próbálja ki magát.

Azért vállaltam el, hogy a focit képviseljem, mert a focihoz mindenki ért Magyarországon, hogy nézett volna ki, ha én nem? 

- viccelődött az időjós, majd hozzátette, a meccstől csak egy dolgot vár: sok gólt.

Több mint 40 éves sportmúltja a rúdmászással kezdődött, az 1950-es évek második felében, a vámosmikolai általános iskolában, ahol egy jól felszerelt tornateremben sportolhatott.  Németh Lajos annyira ügyes rúdmászó volt az iskolában, hogy még egy mondókát is írtak a tiszteletére osztálytársai:

Rúdmászásban Németh vezet,

Fürgébb, mint a többi gyerek

- kántálta el a rövid versikét Németh Lajos a Budapest Urban Games sajtótájékoztatóján. 

A meteorológus, aki ötödéves korában futotta le az első maratonját, majd 55 évesen tette meg ismét a távot,  azért vesz részt a hétvégi sporteseményen, mert úgy látja, az emberek rájöttek, hogy sokkal jobb mozogni az egészségünk megőrzése érdekében, mint gyógyszereken élni. Ráadásul ezeken a sporteseményeken az emberek nem egymás ellenfelei, hanem inkább összefognak és egymást támogatják.

Látom a fejlődést, mennyi ember mozdult meg az elmúlt 2-3 évtizedben, nemcsak megvilágosodtak, hogy jobb mozogni, mint szívgyógyszert bevenni, de öröm azt is látni, ahogy egy-egy futóversenyen megmozdulnak az emberek, akik nem egymás ellenségei, és ez nagyon fontos számomra, hanem egymást buzdítják.