Az eheti NőComment! vendége Frei Tamás lesz, a műsor egyik témája pedig az, hogy vajon helyes-e, ha elengedik a szülők a gyerekeiket külföldre tanulni. Az író/kávézólánc-tulajdonos szerint az a legjobb, ha már gimnazista korában elküldik a gyerekeket, hogy tapasztalatokat szerezhessenek. Két gyereke is élt már kint, ő maga viszont csak egyetemista korában élhette át, milyen az országhatáron kívül élni.

A műsor egyik háziasszonya, Bangó Margit attól tart, ha gyermeke kirepülne otthontól, megtörne a családi egység, nem ápolnák tovább a tradíciókat. Frei Tamás erre a felvetésre megnyugtatta őt, mondván, külföldön is nagyon ragaszkodóak tudnak lenni a fiatalok a szüleikhez.

Fel is elevenítette az egyik történetét, amikor még 2 órát kellett utaznia Moszkvában, hogy a központi postán található telefonról felhívja a szüleit. Nemcsak az utazás volt nehézkes, a 10 perces beszélgetés árának kifizetését is kreatív módon kellett megoldani.

Én amikor Moszkvában voltam egyetemista, be kellett metróznom 2 órán keresztül a központi postára, kérni időpontot, hogy most fogok telefonálni a szüleimmel. 10 percet tudtam befizetni, azt is úgy, hogy mindenféle farmereket kellett értékesíteni, meg aktnaptárakat

– emlékezik vissza Frei Tamás.

Az író a ’80-as években is kapható, félig vagy teljesen aktképeket ábrázoló kártyanaptárakkal fizetett az útért a moszkvai taxisoknak, aminek az akkori magyar ára körülbelül 1 forint volt.

Úgy fogtál taxit Moszkvába, hogy kitartottad, és csikorogva álltak meg

meséli, majd hozzáteszi, ma már természetesen sokkal könnyebb a kapcsolattartás a külföldön élő családtagokkal, mint a rendszerváltás előtt.

A NőComment! szóban forgó részét részét vasárnap délután láthatja a Spektrum Home csatornán.