plakát-Drága-örökösök-2.-évad

Hámori Barbara: „Egyre nagyobb az igény, hogy újabb és újabb meghökkentő változást hozzunk”

2020.02.07. 12:00 Módosítva: 2020.02.07. 16:28

Ősszel a Drága Örökösök forgatásán jártunk, ahol beszéltünk a sorozat forgatókönyvírójával és rendezőjével, Hámori Barbarával, illetve a sorozat szereplőivel az új évadról és egy különleges „vendégszínészről” – akit a nézők péntek esti részben láthatnak. Az éppen forgatott jelenet rendhagyó volt, ugyanis a színészeknek és a teljes stábnak egy kígyóval kellett megküzdeniük. A harmadik évad történetében a falu polgármesterét megfenyegetik, kap egy csomagot, amiben egy kígyó lapul. A jelenet annak ellenére, hogy állatokkal forgatni általában komoly kihívást jelent, egyébként különösebb nehézség nélkül zajlott, a legnagyobb fejtörést  az okozta, mikor a hüllő az idomár közreműködése és a rendezői iránymutatás ellenére nem úgy, és nem akkor nézett a kamerába, ahogy szerették volna.

Hámori Barbarával a szokatlan jelenet felvétele után beszélgettünk a sorozatról.

– Egy tízes skálán mekkora kihívás volt egy kígyóval dolgozni?

Talán hat. Sokkal rosszabbul is alakulhatott volna, bár eleinte nem volt lelkes a kígyó, de aztán belejött és szerencsénkre, a harmadik-negyedik felvételnél ott jött ki a dobozából, ahol a közeliknél szerettük volna. Izgalmas volt, a színészek pedig nagyon profin kezelték a dolgot. Németh Kristóf még segített is visszatenni a dobozba.

Mekkora kihívást jelent számotokra, hogy mindig meg tudják lepni a nézőket? Ennél a kígyós dolgoknál is egy kicsit azt érzem, hogy a megdöbbentés a cél, hogy mi még ezt is bevállaljuk?

Amikor kitalálom a történeteket és megírjuk a forgatókönyvet, oda kell figyelni az arányokra, így tud jól működni a dolog, bizonyos százalék krimi, dráma, szerelem, románc, a fordulatokat tekintve pedig látható, hogy egyre nagyobb az igény, hogy újabb és újabb meghökkentő változást hozzunk a szereplők életébe. Lásd jelen esetben a dobozba rejtett kígyót. Az a jó, hogy sikerült egy alapvetően jó és sikeres univerzumot teremteni, amiben mozog a 20-25 szereplő, akik jól lettek felépítve, ezután már csak a fantázia és a kreativitás szabhat határt.

Olyan egy kicsit a Drága örökösök koncepciója, mint egy valóságshow, túl kell élni egy zárt, ismeretlen közegben...

Kicsit olyan, igen. Városi a falusiakkal, mindenki érdekellentétben áll. A tekintetben is van átfedés, hogy óhatatlanul hatnak a nézők a műsorra, ahogy mi is hatunk rájuk. Elkezdett tulajdonképpen önálló életet élni a sorozat. Hatással van mindenre a közösségi média, ránk is. Olyan ez, mint egy nagy kutatás, a finomhangolásban sokat segít, nagyon jól leszűrhető, hogy mit szeretnének a karakterektől. Fantasztikus a rajongótábor, olyan mint régen, amiről a szüleink meséltek, mikor egy tévé volt a lépcsőházban és a szomszédság együtt leült megnézni a filmet, ez most is ilyen, csak az internetes közösségeken belül. Egy-egy posztban az adott részre reflektálnak, írják a benyomásaikat, élményeiket. Ez egy olyan tesztközönség, akik közvetlenül hatnak ránk, és ez fantasztikus.