Vasárnaponként jelentkezik a Velveten a heti trend, de ez most egy különleges vasárnap, mert nem egy, hanem két heti trendet is készítettünk, ráadásul mindkettőt Lakatos Márkkal. A héten ért véget ugyanis a divathetek szezonja, és Lakatos Márk a milánóin és a párizsin is ott volt – ebben a cikkben az olasz divatfővárosban szerzett élményeit meséli el, kiemelve a hat legérdekesebb, legfontosabb bemutatót. Ön melyikre ment el volna a legszívesebben? Legalul lehet szavazni!

De előbb még egy kis bevezető Lakatos Márktól, aki így mesél arról, milyen volt most, pont a koronavírus-járvány kitörésének idején részt venni a milánói divathéten: „2020 elejétől én lettem az InStyle magazin kreatív igazgatója, így erre a divathét-szezonra már az InStyle színeiben mentem ki Milánóba és Párizsba. Milánóban már harmadszor voltam a divathéten, most többek között az Armani show-jára is volt meghívóm, de az Armaninál lemondták a nyilvános bemutatót, és zárt ajtók mögött tartották meg a show-t. Milánóban ezt az egész őrületet végigasszisztáltam: egyre több maszk került fel az emberekre, a szállodaportás maszkban és gumikesztyűben vette át a bejelentőlapot, két napon is voltam a Scalában, aztán azt is bezárták… De mindenképpen egy nagyon izgalmas divathét volt.”

És most nézzünk hat milánói divatbemutatót, illetve azt, hogy Lakatos Márk mit mesél ezekről.

Max Mara

A Max Mara a világ legnagyobb nőikonfekció-cége, itt a bemutató tematikája a víz, a tenger, a hullámok, a tengerészek voltak. A zene Fassbinder Querelle című filmjének Jeanne Moreau által énekelt betétdala volt. A színvilág, az anyaghasználat a tenger hullámaira, a tenger színére, a tengerpartok homokjának a barnaságára utalt. A ruhaujjakon elhelyezett fodrok a hullámokra emlékeztettek, a hajókötelek a kiegészítőkben tűntek fel. Ott volt a bemutatón például Anna Wintour és Anna Dello Russo, akivel közös fotót is csináltunk.”

Sportmax

A SportMax bemutató ugyanott volt másnap, mint ahol előző nap a Max Mara, csak teljesen átalakították a helyszínt. A Sportmax kollekciója kicsit glamrockos, kicsit gótikus volt: fényes anyagok, bársonyok, fémes felületek, a 70-es évek hangulata egy modernizált formában volt jelen a hajakban, a sminkekben is.”

Dolce & Gabbana

Nagyon izgalmas volt, hogy bejutottam a Dolce & Gabbana bemutatóra, mert az egy sztárparádé volt. A #fattoamano, azaz #kézzelkészült hashtag volt a kollekció mottója, ami egy ideje már a Dolce & Gabbana ház vesszőparipája: a tradicionális olasz kézművességet próbálják megőrizni. A bemutató a Dolce & Gabbana házban volt, aminek az egész előcsarnoka át volt alakítva, forgószínpadszerű installációkon kötögettek meg horgoltak a nénik, a cipész a kaptafán csinálta bőrből a cipőt. A divatbemutató első sora tele volt TikTok-sztárokkal, én is indítom majd a TikTok-oldalamat!

Gucci

A Gucci show szintén tényleg egy forgószínpadon volt, Ravel Bolerója szólt, olyan volt, mintha egy megelevenedett, viktoriánus babaház keveredett volna egy fétisbárral. A backstage is fent volt a színpadon, és az egész Gucci-csapat ott öltöztette a modelleket a színpadon, mintha babák lennének. Mielőtt még bezárták volna azt is, a showroomban még megnézhettem testközelből a kollekciót: babaruhák, harisnyák, csipkés-fodros csodák voltak lakk- és bőrhámokkal felszerelve. Nagyon izgalmas volt.

Moncler

A Moncler is csinált egy óriási durranást: egy régi gyárépületben csináltak egy hatalmas installációt, ami olyan lett, mint egy szürreális vidámpark, mintha egy David Lynch vagy egy Kubrick-filmbe csöppent volna az ember. Különféle szobákban a legkülönbözőbb dolgok történtek: volt olyan terem, ahol például fellógatott emberek vízszintesen jártak körbe a fehér falon. Itt találkoztam Rick Owensszel is, aki egy hatalmas platformcipőn vezette a párját az őrjöngő tömeg között. Szuper volt!

Iceberg

Ön melyik bemutatót nézte volna meg a legszívesebben?

Az Icebergnek angol kreatív direktora van, aki most a '80-as és '90-es évekből, a grunge-ból merített inspirációt: korai Madonna, Debbie Harry, Björk, grunge csajok. Mindezt az olasz magasszabászattal ötvözték. Az Iceberg alapja a kötött ruha, ezért ebben a kollekcióban is rengeteg volt az új technológiás kötési technika, zöldben, rózsaszínben, fekete-fehérben, fémes felületekkel.

A múlt szezonban egy régi fürdő medencéi körül volt megcsinálva a kifutó, az szintén egy egyedülálló élmény volt, de ez a mostani kollekció is szuper volt.