A trónörökös Károly herceg és a szexparti-botrányba keveredett András herceg mellett viszonylag kevés figyelmet kap II. Erzsébet Anna nevű lánya, aki 70. születésnapja alkalmából a Vanity Fairnek adott interjút. Ebben kissé kritikusan beszél a királyi család fiatalabb generációjáról, akiknek egy tanácsot is ad. Neveket persze nem mond, így az olvasókra bízza annak eldöntését, hogy vajon Vilmos hercegre és párjára, vagy Harry hercegre és Meghan Markle-re gondolhatott (vagy esetleg mindannyiukra).

Nem hiszem, hogy a fiatalabb generáció teljesen érti, mit csináltam a múltban, de hát ez egyébként is gyakori, nem? Nem feltétlenül tekintesz vissza az előző generációkra, és kérdezed meg tőlük, hogy „nahát, te már túl vagy ezen?” Vagy: „te tényleg ezt csináltad?” Mostanában leginkább azon gondolkodnak, „csináljuk máshogyan” . Én meg már lassan ott tartok, hogy azt gondoljam: „Kérlek, fel ne találjátok újra a kereket. Mi már rég túl vagyunk ezen. Van, ami egyszerűen nem működik. Talán itt az ideje visszatérni az alapokhoz.”

(Az interjú egy hónappal azután készült Anna hercegnővel, hogy Harry herceg és Meghan Markle lemondtak a rangjukról.) 

Ha azonban azt hinné, hogy Anna hercegnő világéletében decens, törvénytisztelő életet élt, gyorsan megjegyezzük, hogy több alkalommal is szembekerült a törvénnyel. Egyszer gyorshajtásért bírságolták meg, máskor meg azért, mert kutyája megtámadott két kisgyereket a Windsor Great Parkban.

Életének egyik legérdekesebb történése valószínűleg az volt, amikor 1974-ben, a kocsijában hazafelé tartva megtámadták. Egy másik autóból lőni kezdtek rá, Anna hercegnő testőre pedig nem tudott hathatósan védekezni, mivel fegyvere csődöt mondott. Amikor a lövöldöző ráparancsolt a hercegnőre, hogy szálljon ki a kocsiból, Anna megőrizte a hidegvérét. 

Na még mit nem?

- kérdezte, majd végül egy újságíró, egy járókelő és egy rendőrtiszt állította meg az ámokfutót, aki nem megölni, hanem elrabolni akarta Anna hercegnőt, az érte követelt váltságdíjból pedig a közegészségügyet támogatta volna. 

Anna hercegnőnek két gyermeke és több unokája van. Amikor a Vanity Fair gyerekeiről, a 38 éves Zara Phillipsről és a 42 éves Peter Phillipsről kérdezte, akik neki köszönhetően nem viselnek semmilyen nemesi címet, azt felelte:

Azt hiszem, könnyebb volt nekik így. Úgy látom, a legtöbb ember vitatkozna azzal a kijelentéssel, hogy hátrányokkal is jár a nemesi címek viselése. Szerintem jó döntést hoztam.