Érdekes dolog a showbiznisz, pláne Hollywoodban. A színészek jelentős része úgy gondolja, hogy karrierje csúcsát jelenti az Oscar-díj, olyan betetőzését filmes munkásságuknak, ami után már nem lehet gond: hirtelen népszerűség, jobbnál jobb szerepek várják majd őket. De ez mégsincs mindig így. (Persze ez a felvetés is relatív, hiszen egyes hírességek a filmes díj megszerzését olyan csúcsként élik meg, amely után már nem tartják olyan fontosnak az állandó szereplést.) 

Nézzük meg, hogy kik azok, akik az aranyszobor elnyerése után a várakozásokkal ellentétben sokkal kevesebbet szerepeltek a filmvásznon, vagy korántsem olyan filmekben, amire a nézők és a szakma számítottak volna.

 Cuba Gooding Jr.

Gooding a Jerry Maguire mellékszerepéért nyerte el az Oscart, 1996-ban az év szenzációja volt a színész, aki dúskálhatott a szerepekben, azonban néhány kivételtől eltekintve ezután csak középkategóriás filmekben tűnt fel. 2015-2016. környékén aztán kapott néhány sorozatszerepet kapott, a kritika és a nézők is kedvelték OJ Simpsonként, de ez sem hozta meg a várt áttörést. Karrierjének az adta meg a kegyelemdöfést, amikor összesen 12 nő vádolta meg különböző zaklatási ügyekkel

Jennifer Connelly

Az Egy csodálatos elméért kapott Oscarja után karrierje megfeneklett, ugyan kapott nagyobb produkciókban is szerepet, de munkássága koránt sem nevezhető gyümölcsözőnek. Jellegtelen romantikus filmekben és horrorokban kapott szerepet, és az olyan filmek sem segítettek rajta, mint Aronofsky Noéja, vagy  a 2017-es Pókember: Hazatérés című szuperhősfilm. 

Hilary Swank

Swank két díjat is kapott, az elsőt A fiúk nem sírnak-ért, majd a Millió dolláros bébivel érte el karrierje csúcspontját, amit az akadémia egy újabb díjjal értékelt. Azóta mintha egy kissé a háttérbe került szorult volna. Gyakran közepesnél gyengébb vígjátékokban szerepelt, mint a P.S.I. love you, vagy a Szilveszter éjjel, vagy ugyan remek filmben tűnt fel, de nem nyújtott kifejezetten emlékezetes alakítást. 

Adrien Brody

A zongoristával a briliáns színész 2003-ban el is nyerte az Oscart, ő volt Amerika kedvence. Azóta azonban kiemelkedő szerepe nem igazán volt, pedig sokan azt hitték, hogy az egyik legtöbbet foglalkoztatott A-listás sztár lesz majd. Wes Anderson filmjeiben állandó mellékszereplő, és többnyire zseniális, ezért is furcsa, hogy közben olyan filmeket vállalt el, mint a Ragadozók magyar érdekeltségű rebootja. 

Emma Stone

Stone egy időben évente több filmmel is jelentkezett, persze leginkább vígjátékokkal, de olykor-olykor becsúszott néhány komolyabb szerep is. 2016-ban a Kaliforniai álomért elnyerte a legjobb női főszereplő Oscarját, azóta viszont mintha visszavett volna a szereplésekből. Igaz, főszerepet vállat a Kedvenc című történelmi filmben, amit a kritika kedvelt is, de a közönségnél nem aratott óriási sikert, a Zombieland 2 pedig kifejezett bukás lett.  Elképzelhető, hogy a színésznő a párkapcsolatára igyekszik koncentrálni, ugyanis tavaly decemberben menyasszony lett.