Érdekes együttállás, hogy pont Prince születésnapja van ma. A 2016-ban elhunyt szupersztár 1958. április 7-én született Minneapolisban. Az elmúlt egy hétben rengeteg figyelem irányult Minneapolisra, hiszen George Floyd halála kapcsán innen indult el a Black Lives Matter-mozgalom újabb, minden korábbinál erősebb hulláma.

Nem csak azért választottam őt a heti trend témájának a mai vasárnapra, mert ma van a születésnapja. Prince egy olyan személyiséget hozott létre a '80-as években és vitt példátlan sikerre, akinek a tehetsége, szenvedélye, vitalitása, szexualitása és kisugárzása mellett teljesen irrelevánsnak tűnnek az olyan kategóriák, mint fekete, fehér, férfi, nő, meleg vagy heteró. Prince stílusát akár egy megoldási javaslatnak is fel lehet fogni azokra a problémákra, amiket a Black Lives Matter-mozgalom a héten a világon mindenhol a társadalmi viták középpontjába helyezett – Prince kortársa, az akkori gigasztár-generáció utolsó túlélője, Madonna is bekapcsolódott.

Hat tipikus Prince-szettet láthat alább az 1981 és 1993 közötti aranykorszakból. Nézze végig a fotókat, aztán legalul válasszon kedvencet, mert így működik a heti trend hétről hétre!

Pucér Prince

1981-ben kezdjük, amikor Prince még nem volt különösebben ismert, a nagyközönség majd csak egy évvel később, a 1999 című szám kapcsán figyelt fel rá. De Prince már ekkor úgy lépett fel egy ideje, mintha a világ legnagyobb sztárja lenne, aki bármit megengedhet magának. A koncertjei közben gyakorlatilag meztelenre vetkőzött, csak a nyakában maradt egy vörös kendő meg az ágyékát-fenekét takarta nagyjából egy kicsi, fekete gatyó. Ja, és fekete combcsizmát viselt az egészhez. Több kép is van a fotóösszeállításban, nézze meg mindet!

Zsabós Prince

1984-ben jelent meg a Purple Rain című film, album és sláger, és ez volt az a pillanat, amikor bizonyossá vált, hogy Prince olyan sztárokkal való egy sorba, mint David Bowie vagy Michael Jackson. Ebből a korszakból származik a legismertebb Prince-szett is, ami azóta beleivódott az emberi DNS-be: a kisbabák manapság már úgy születnek, hogy tudják, hogy ha egy fekete, göndör hajú férfi lila zubbonyban és zsabós ingben erotikusan-szenvedélyesen gitározik, akkor az Prince.

Haspólós Prince

A haspóló a '90-es években lett nagy divat, elsősorban természetesen női ruhadarabként, aztán most az utóbbi időben férfiviseletként is feltűnt néhány divatbemutatón. Hát Prince már 1986-ban viselte, a Kiss című videóklipben is ez a szett volt rajta, de aztán a turnéján szintén felvette, több alkalommal. Egy testhezsimulóan szűk, Prince-hez képest kifejezetten szimpla és egyszerű fazon ez, ami csak azért nem csupafekete, mert nagy, fehér gombok díszítik a felsőt és a nadrágot is.

Fehérruhás Prince

1990 környékén volt Prince-nek egy kicsit jézusos beütésű korszaka. A kedvenc színe ekkoriban a fehér volt, és ekkor is elég minimalista, szimpla fazonokat viselt. Attól emlékezetesek ezek a szettjei, hogy a felső mindig egy bő, nagy nyakkivágású, szinte már dekoltált ing/blúz volt, amiből kilátszott Prince mellkasszőrzete. És már ott a nyakában a férfi és a nő szimbólumát egyesítő medál!

Sárgaruhás Prince

A lila, fekete és fehér korszakok után az 1991-es Diamonds and Pearls-albummal Prince átlépett a sárga korszakba. Még 1992-es fellépésein is elsősorban sárgában lehetett látni, a fenti kép 1991-es, de 1992-es fotókat is tartalmaz a galéria. Prince ekkor visszatért az elég elegáns, kicsit egyenruhaszerű zakókhoz-zubbonyokhoz, amiket a Purple Rain idején viselt lilában, de a zsabós ing többet nem került elő.

Arctalan Prince

Önnek melyik verzió jön be a legjobban?

1992 vége felé kezdődött az arctalan Prince korszaka, a My Name Is Prince című dallal. Az énekes nem sokkal később évekre felhagyott a neve használatával, volt olyan is, hogy „slave”, azaz „rabszolga” felirattal az arcán jelent meg a nyilvánosság előtt. Mindennek a hátterében a Warner céggel folytatott háborúskodásai álltak, de miután az ügy hosszú évek elteltével lezárult, Prince már nem tudott olyan sikeresen visszatérni, mint korábban.

Szóval ez a Prince-szett marad az utolsó igazán emlékezetes Prince-szett. Maradtak a zakók-zubbonyok, de egy kicsit mintha méginkább egyenruhára emlékeztetnének most, mint korábban – annak ellenére, hogy csillognak, villognak, színesek és nőiesek. Prince-nek volt ekkor botja és pisztoly alakú mikrofonja is, de a leglátványosabb kiegészítő ez a rendőrsapka volt, amiről láncok lógtak, amelyek eltakarták a sapka viselőjének arcát. Hátborzongató érzés 2020 júniusában a Minneapolisban született és felnőtt, színesbőrű híresség azon fotóit nézni, amikben arctalan, szexi, hatalmát fitogtató rendőr képében (vagy paródiájaként?) tűnik fel. Önnek ez a kedvence a hat közül? Várjuk a szavazatát!