Hevesen támadták hétvégi Twitter-bejegyzése miatt J. K. Rowling írónőt, a Harry Potter-történetek kitalálóját. Rowling egy olyan cikket kommentált, amelynek szerzője az írás szerint reméli, a koronavírus utáni időkben egy egyenlőbb világot teremtünk azoknak, akik menstruálnak. 

Emberek, akik menstruálnak. Tudom, hogy volt egy szó ezekre a személyekre. Segítene valaki?

- tweetelte az írónő, majd eljátszadozott az angol „women" (nők) szóval, mint akinek tényleg nem jut eszébe a megfelelő kifejezés. (Tehát azt hagyta figyelmen kívül, hogy akik menstruálnak, vagyis fizikailag egészséges, biológiailag nőnemű illetők, azok nem feltétlenül nők a társadalmi nemük szerint. Ezzel megsértette a transzneműek közösségét, akik most Magyarországon is rossz helyzetben vannak.)

A bejegyzése miatt sokan transzfóbnak kiáltották ki Rowlingot, amire a Harry Potter-filmek sztárja, Daniel Radcliffe is reagált,  írta meg a Page Six

A transznemű nők is nők. Bármely állítás, mely ellentmond ezzel, sérti a transznemű emberek identitását és méltóságát, és szembemegy az összes véleménnyel, amit az egészségügyben dolgozó szakemberek mondanak, akiknek messze több tapasztalatuk van a témában, mint nekem vagy Jónak

- utalt Radcliffe az  írónőre Rowling első keresztnevének, a Joanne-nak a becézett formájával a The Trevor Project c. honlapnak írt esszéjében. 

A színész szerint lesznek majd olyan oldalak, akik a fenti véleményét úgy akarják meg megírni, mintha veszekedne Rowlinggal, pedig nem erről van szó, és amúgy sem ez most a lényeges. Azt sokkal fontosabbnak tartotta, hogy minden Potter-rajongótól elnézést kérjen, akiket megsértettek Rowling szavai.

Ha ezek a könyvek megtanítottak rá, hogy a szeretet az univerzum legnagyobb ereje, ami képes bármit legyőzni...ha azt gondolod az egyik karakterről, hogy transz, nonbináris, genderfluid, meleg vagy biszexuális... ha találtál bármit is a történetben, amivel azonosulni tudtál, és segített neked bármikor is az életedben, akkor ez  közted és a könyv között marad, ez pedig egy sérthetetlen dolog. 

Rowlingnak nem a fenti volt az egyetlen konzervatív megnyilvánulása gendertémában, tavaly decembernek egy olyan kutatónő mellett állt ki, akit azért távolítottak el az állásából, mert a Twitteren azt írta, a férfiakból nem lehet nőt csinálni.