Malia és Sasha Obama hét és tíz évesek voltak 2009-ben, amikor az apjuk lett az Egyesült Államok elnöke, és beköltöztek a Fehér Házba (ahonnan 2017-ben, Trump megválasztásakor költöztek ki). Az E! News cikkéből most kiderül, milyen elvek szerint nevelte Michelle Obama lányaikat First Ladysége alatt és után.

Megmondtam nekik, hogy a saját útjukat kell járniuk

– mesélte még az év elején Michelle Obama, Oprah Winfrey Your Life in Focus című műsorának egyik részében. 

2017-ben, amikor Obama elnöksége véget ért, a politikus egy több mint 750 négyzetméteres házat bérelt családjának Washington Kalorama nevű városrészében. A költözés azonban nem jelentette azt, hogy egyik napról a másikra kikerültek az amerikaiak érdeklődési köréből, továbbra is testőrökre volt szükségük. 

Aggódtunk miattuk, hogy milyen partikra mennek, hogy isznak-e majd alkoholt, tudnom kellett, kik a szülei a barátaiknak, akikhez bulizni mentek, szóval minden hétvége kemény volt

– mondta Oprah-nak. Egy másik interjújában pedig azokról az időkről mesélt, amikor még a Fehér Házban éltek. Az egykori First Ladyt nemcsak a libériát viselő fekete személyzet zavarta, hanem az is, hogy állandóan elegáns, őket feszélyező ruhákban kellett járniuk. 

Nem járkálhatsz minden nap szmokingban! A lányoknak medencés bulijaik és játszós partijaik voltak, nem tűnt normális dolognak számomra, ha mindenhová kosztümben mennek. Könyörögnöm kellett a házvezetőnőknek, hogy hagyják a lányoknak megtanulni, hogyan kell kitakarítaniuk a saját szobájukat, beágyazniuk, mosni magukra. Nem lesz mindig személyzetük, nem szabad hozzászokniuk ahhoz, hogy kiszolgálják őket, mert egy nap ki fognak költözni innen. Nem akarok olyan gyerekeket nevelni, akik azt sem tudják, hogy kell beágyazni.

Később mindkét lányuk egyetemre ment, Sasha a Michigani Egyetemre, Malia pedig a Harvardra. Michelle Obama szerint nagyon jól kezelték férjével, amikor gyerekeik beköltöztek a kollégiumba, nem akartak érzelgős jelenetet rendezni, amivel esetleg kínos helyzetbe hozhatnák lányaikat, csak akkor érzékenyültek el kissé, amikor már a kocsiban ültek, hogy hazahajtsanak a kampuszról. Obamáné szerint lányaik nem tudják magukat úgy definiálni, ha szüleire vagy testvérükre néznek, saját maguknak kell rájönniük saját erősségeikre és gyengéikre, és tisztába kerülniük azzal, mire képesek. 

Nem akarom, hogy másokhoz hasonlítsák magukat, a fiatal lányoknál ez úgyis nagyon kényes téma.

Amit viszont akar Michelle Obama, az az, hogy önálló felnőtt nőkké váljanak gyerekei.