Már számolni sem tudjuk, hány tárgyalás után, de véget ért a Johnny Depp kontra Sun-per tárgyalási szakasza. A színész azért állította bíróság elé a brit bulvárlapot, mert szerinte alaptalanul írták róla, hogy asszonyverő. Bár már több bírósági meghallgatás valóban nem lesz az ügyben, az ítéletre még várni kell. Hogy pontosan milyen bírói döntésre lehet számítani, arról a Page Six elmélkedett hosszasan. 

A tárgyalássorozat fő kérdése az volt, hogy a Sun jogi képviselője, Dan Wootton be tudja-e bizonyítani, hogy a bulvárlap birtokába került Amber Heard-naplórészletek valódiak voltak, tartalmuk megfelelt az igazságnak, és a színész tényleg többször megverte volt feleségét, akitől évekkel ezelőtt elvált. A következő kérdés, hogy mikorra várható az ítélet. A Page Six által megkérdezett jogi szakember szerint

néhány hetet, de akár 2-3 hónapot is várni kell, hogy kiderüljön, kinek ad a bíró igazat. 

Mivel egy nagyon hosszú és bonyolult tárgyalássorozatról van szó, melynek során tucatnyi szemtanú állítását és tárgyi bizonyítékot kell megvizsgálni, lényegében csak a bírón múlik, mennyi idő alatt rágja át magát rajtuk. Ráadásul attól, hogy az ítélet megszületik, még nem jelenti azt, hogy  vesztes fél nem fog utána fellebbezni. 

Mennyit nyerhet Depp?

A másik fontos kérdés, hogy a felperes Depp mennyi anyagi kártérítést kaphat, ha nyer a Sunnal szemben. A Page Six cikke szerint maximum 300 ezer fonttal, vagyis körülbelül 114 millió forinttal vigasztalhatja magát a színész, de sokkal valószínűbb, hogy ennél kevesebb összeg landol a zsebében – ha egyáltalán ő jön ki nyertesen az ügyből. A hasonló ügyekben, ha a felperes nem egy világsztár, általában 100 ezer fontot (kb. 38 milliót) követelnek azok, akik azt állítják magukról, téves információkat közölt róluk a média. A kártérítés összege attól is függ, Depp ügyvédei mennyire tudják bizonyítani, hogy a színész karrierjét hátrányosan befolyásolták a Sun cikkei, amelyekben asszonyverőnek titulálták.

És mi van, ha Depp veszít?

Nos, akkor akár sokkal többet is fizethet, mint amennyit győzelme esetén kapna, az angol jog szerint ugyanis a vesztes félnek kell a másik jogi költségeit is kifizetnie. 

És bár ez a per valószínűleg lassacskán véget ér, Deppet egy újabb bírósági tárgyalás várja Amerikában, ami csak 2021-ben fog elkezdődni. A színész 50 millió dollárra, majdnem 15 milliárd forintra perelte Heardöt rágalmazás miatt. A szakértők szerint ha Depp Londonban veszít, sanszos, hogy Amerikában is ez a sors vár rá, és fordítva: ha a szigetországban nyer, Amerikában is jók az esélyei. Vagyis mondhatjuk azt, hogy az angol tárgyalás csak a főpróbája volt annak, ami a tengerentúlon vár majd az egykori sztárpárra.