Ha egy ismert ember nyilvánosan táncol, és történetesen nem azért ismert ember, mert jól táncol, akkor az általában érdekes: komplett tévéműsoroktól Taylor Swift-videoklipig többféle produkció épül erre. (Swift mondjuk kamerák nélkül is tud olyan kis ügyetlenkén táncolni, mint bármelyikünk.)

Ez a jelenség, illetve az amerikai elnökválasztás kettőse elég volt ahhoz, hogy a Twitteren gyorsan terjedni kezdjen egy rövid felvétel arról, ahogy Donald Trump a YMCA-re ropja egy kampányeseményen.

Alapvetően politikusoktól nem idegen, hogy a hatáskeltés végett nyilvánosan tegyenek táncmozdulatokat, Theresa May itt éppen egy kicsit lazábbnak szeretett volna tűnni, ezért vonult be egy tory rendezvényre a Dancing Queenre. (Az előzmény: korábban volt egy afrikai diplomáciai úton, ahol több alkalommal igyekezett bekapcsolódni a helyiek táncába, és ennek híre gyorsan elterjedt.)

Érdemes megemlítenünk Harry herceg réges-régi hvari mulatozását is, ahol viszont nem is a mozgás volt figyelemreméltó, hanem az, hogy II. Erzsébet unokája még bebulikázva sem vesztette el a méltóságát, és amikor belepottyant a medencébe, stílusosan folytatta a  hejehujázást. (Erre a dalra, ha hirtelen nem tudnák felidézni, mi is szól.)

A magyar viszonyok közt egyértelműen Gyurcsány Ferenc tánca a legemlékezetesebb: ez kettejük egybehangzó állítása szerint egy ajándék volt Batiz András akkori kormányszóvivő esküvőjére. Mindenkinek, aki a történtek idején (2006.) nem lett volna politikaérzékeny öntudatánál: Gyurcsány fiatalos és laza imázsát ezzel az Igazából szerelem című, 2003-ban megjelent filmet idéző klippel kívánták elmélyíteni. Az idétlenkedés itt szándékos, válogatásunkban azért kapott helyet, mert emlékezetes eset, mémesedett, és a mai napig erős érzéseket képes kiváltani, van, hogy a tévében is felidézik.

A politikus egy kampányrendezvényen gitárt is fogott a kezébe, de az ebben a válogatásban nem ér, mert egyrészt kellék, másrészt meg a fenti produkciója pont elég. Nem hunyhatunk szemet viszont Mészáros Lőrinc (Magyarország jelentős részének tulajdonosa) produkciója felett, aki ugyan szintén tartott egy hangszert, de közben testmozgásra is ragadtatta magát a lánya esküvőjén.

A fentiek után egészen kínosan unalmas, hogy Orbán Viktornak mindössze erre az alákavarós, megúszós változatra futotta. Amit olyan remek minőségben és közelségből vett fel valaki, hogy ez is nyilvánvaló pr-akció.

De lássunk még néhány pillanatot külföldről, immár színészektől! Leonardo DiCaprio híres színészi munkásságáról, környezetvédelmi törekvéseiről és bombajó csajai miatt is, viszont arról ritkán esik szó, hogy ha belelkesül, pont olyan fesztelenül táncikál, mintha senki sem látná. Mint 2014-ben, a Coachellán.

 Illetve Sarah Paulson korábbi, nyomokban táncolást is tartalmazó videói valamiért újra terjedni kezdtek a közösségi médiában a hét elején. 2018-ban James Cordennél az Amanda Peettel közösen fejlesztett táncát (anyuka a fia esküvőjén) mutatta be.

Itt egy pompás összeállítás a témában, amely jól tükrözi, hogy bár Paulson minden, nyilvánosan táncolós akciója előre megtervezett, az azokat szerethetővé tevő ügyetlensége miatt gyakorlatilag úgy kezeli a közvélemény, mintha ezek őszinte és spontán pillanatok lennének. Valószínűleg az énekesnő közkedveltsége lehet az oka: ha még emlékeznek, néhány évvel ezelőtt Jennifer Lawrence volt az internetezők képzelt laza barátnője, aki történetesen mindig akkor volt harsány, szókimondó és vicces, mielőtt megjelent egy új filmje.