1995-ben vetítette le a BBC azt a Lady Dianával készített interjút, amire az újságíró-szerkesztő, Martin Bashir a legújabb feltevések szerint etikátlanul beszélte rá a hercegnőt: hamis dokumentumokkal próbálta meg rávenni Dianát, hogy válaszoljon kérdéseire, íjra a New York Post.

Az ügyet annak ellenére kezdte el éppen most kivizsgálni a BBC, hogy a gyanúba keveredett újságíró, Martin Bashir elkapta a koronavírust. A tárgyalt interjú azért tartozik Diana legnagyobb megdöbbenést keltő megnyilvánulásai közé, mert ebben a beszélgetésben hagyta el az a száját, hogy 

hárman voltunk ebben a házasságban.

A BBC már elnézést is kért Diana testvérétől, Charles Spencertől, miután a férfi bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy Bashir „fantasztikus” sztorikat adott elő testvérének, hogy rávegye a szereplésre, sőt, még hamis banki dokumentumokat is Diana orra alá dugott. De ez még nem minden: Bashir pletykákat terjesztett arról, hogy Károly összejött az egyik dadával.

Mivel azt feltételezik, hogy hamisított iratokról állították azt, hogy valódiak, pedig ma már kiderült róluk, hogy nem voltak azok, a BBC boldogan elnézést kér mindezért.  A BBC szerkesztési irányelvei sokkal szigorúbbak azóta, ma már sosem fordulhatna elő ilyen 

– áll a BBC közleményében, de azért hozzáteszik, tudomásuk szerint Lady Diana semmit nem látott az állítólagos hamisított dokumentumokból, és ezektől teljesen függetlenül döntött úgy, hogy elvállalja az interjút.  A nyomozást tovább nehezíti, hogy a BBC nem tud Bashirral beszélni betegsége miatt. 

Nem ez Bashir első vitatott interjúja

Az újságíró nem most kerül először gyanúba etikátlan módszerek alkalmazása miatt. Korábban Michael Jackson akadt ki rá, amiért a Living with Michael Jackson című műsorában torz képet mutatott róla, rossz színben tüntette fel apaként. Jackson, hogy tisztázza magát, nyilvánosságra hozott egy olyan videót, melyben az újságíró a sztár szülői magatartását magasztalja.

1995-ben, az interjú készítésekor Diana hercegné és Károly herceg már három éve külön éltek, de csak a következő évben, 1996-ban váltak el. Károly és Camilla Parker Bowles viszonya már ekkor is köztudomású volt, a nőre célzott Diana az interjúban, amikor azt mondta, hárman voltak a házasságában. A műsor levetítése után nem sokkal hivatalosan is megkezdődött Diana és Károly válópere. 

Sajnos az interjú teljes egészében nem elérhető Youtube-on, de íme egy viszonylag jó felbontású részlet belőle. 

Az interjúban Diana elmondja, hogy bár Károly azt ígérte, a média nem fog nagy bosszúságot okozni nekik, az esküvő után Diana nem így érzékelte. 

Úgy tűnt, hogy minden egyes nap én vagyok az újságok címlapján, ami elég magányossá tett. Minél magasabbra helyeznek a listájukon az újságírók, annál nagyobb munkát jelent nekik. Aztán az évek alatt azt vettem észre, hogy úgy kezelnek, mintha egy kelendő termék lennék az egyik polcon, amiből sok pénzt szerezhetnek maguknak.

Diana az interjúban arról is beszél, hogy amikor hercegnévé vált, nem tudta, milyen feladatok várnak majd rá, neki sem volt elképzelése, mire szeretne pontosan fókuszálni. Végül a társadalom kivetettjeivel kezdett el dolgozni, alkoholisták, drogfüggők életet szerette volna jobbá tenni. A hercegnét lenyűgözte, mennyire őszinték és valóságosak a társadalom margójára szorult emberek, szemben azokkal, akikkel ideje többi részét tölti. 

Azt hiszem, jelenleg az a világ legnagyobb betegsége, hogy nagyon sok ember úgy érzi, nem szeretik őt. Tudom, hogy én tudok szeretetet adni. Lehet, hogy csak egy percig, egy félóráig, egy napig, egy hónapig, de szeretni tudom őket, amit boldogan meg is teszek.